Petiţie pentru amărâţii din blocuri: acordarea statutului de refugiat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrem să acceptăm sau nu, realitatea crudă este că, asemeni acestor refugiaţi (păstrând proporţiile) avem şi noi (destui) amărâţi care locuiesc la bloc şi care trăiesc de pe o zi pe alta. Problema abordată în acest material, vizează aceste persoane şi, ca şi în cazul refugiaţilor, nevoile lor: integrarea, un acoperiş, hrană.

Ne întrebăm, care ar fi diferenţa între un amărât din bloc (vecinul de scară) şi un refugiat. Şi amărâtul nostru este într-o permanentă “luptă”, în primul rând cu viaţa, apoi cu asociaţia de proprietari de unde consumă şi nu achită, cu statul, până la urmă, pentru că solicită îngrijiri medicale, ajutor social etc care costă, ne costă pe noi toţi.

De ce pentru aceşti amărâţi nu poate exista o mobilizare, nu se încearcă găsirea de soluţii astfel încât să devină utili şi să producă, nu numai să consume. Astfel, asociaţia de proprietari şi proprietarii dintr-un bloc în care locuieşte un astfel de amărât, au de suferit pentru că acesta consumă apă, căldură, energie electrică şi beneficiază de servicii în condiţiile în care nu este în stare, din punct de vedere financiar, să le suporte. Aşa că, asociaţia nu încasează de la acesta cota lunară dar achită contravaloarea facturilor, iar restanţa amărâtului creşte şi într-un final se ajunge:

a)    Asociaţia de proprietari nu mai are înţelegere şi demarează procedurile legale în vederea recuperării restanţei

b)    Asociaţia de proprietari rămâne în pasivitate şi datorită imposibilităţii de plată a facturilor, rămâne fără utilităţi

 Integrarea. Nici pomeneală în cadrul legislaţiei actuale şi nici în cea propusă privind asociaţiile de proprietari să existe prevederi pentru astfel de cazuri, ce priveaza asociaţia de bani, prin imposibilitatea de încasare pe de o parte, iar pe de altă parte pune la o cheltuială în plus proprietarii (taxe, onorarii etc). Câte asociaţii nu ar apela la aceşti amărâti pentru diverse lucrări: reparaţii, degajare gunoi, curăţenie, activităţi gospodăreşti etc în condiţiile în care aceste cazuri ar fi scutite de la plata taxelor şi impozitelor. Pe de altă parte, în actualele condiţii socio-economice, posibilitatea reală a acestor amărâţi de a fi absorbiţi ca şi forţă de muncă tinde spre zero.

Acoperiş deasupra capului.  Amărâtul nostru se roagă în fiecare dimineaţă să nu-i vândă banca casa pentru creditul luat cu buletinul pentru arazag sau frigider. Seara se roagă să nu-l lase fără casă asociaţia de proprietari pentru datoriile acumulate. Este limpede că acest amărât nu are şanse reale să iasă din acest cerc vicios şi din păcate existenţa într-un bloc a doi sau trei astfel de amărâţi, lărgeşte cercul şi poate duce la sistarea de utilităţi pentru toţi cei din bloc, impresia acestora fiind că au rămas fără acoperiş.

Hrana. Mulţi din cei care citesc acest material şi au în bloc un astfel de amărât i-au dat de pomană (săptămânal) un “blid” de “zamă”  sau o bucată de pâine, alături de haine, încălţăminte etc. Este clar că un astfel de amărât rămâne doborât de sistem şi trebuie găsite modalităţile şi pârgiile prin care acesta să nu tragă şi pe ceilalţi din bloc după el.

Parcă ar cam trebui acordată atenţia necesară şi acestor “refugiaţi” de pe la noi, care datorită unor împrejurări mai mult sau mai puţin nefericite au ajuns într-o astfel de situaţie. Aceste cazuri sunt ca nişte “bombe” pentru asociaţiile de proprietari din care fac parte. Nu ştiu cât de tare îi interesează pe cei din blocuri de refugiaţi dar sunt convins ca îi interesează (de 10 ani) de amărâţii care încetinesc, stopează sau chiar duc la un regres al asociaţiei şi nu reuşim să găsim un remediu.

Din păcate trebuie făcută şi urmatoarea remarcă: nu am auzit până în prezent de existenţa unui astfel de amărât care să facă o cerere către asociaţia de proprietari prin care să ceară ajutor, în sensul de a nu mai consuma alte utilităţi în afară de apă rece (blindare coloană apă caldă, blindare calorifere) sau să ceară să spele palierele (cu materiale puse la dispoziţie de asociaţie) etc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite