Profil de proprietar. De prin blocuri adunate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatari într-o şedinţă de bloc FOTO Adevărul
Locatari într-o şedinţă de bloc FOTO Adevărul

„Definirea” profilului proprietarului urmărit: persoană care urlă, ţipă, înjură pentru a putea impune un punct de vedere. Persoană lipsită de o atitudine constructivă, lipsită de posibilitatea de a avea o argumentaţie logică. Modul de exprimare, în general: urlatul.

Este o certitidine că în cadrul asociaţiilor de proprietari există două mari tabere care se exprimă: cei buni şi cei rai (pe cei indiferenţi nu-i avem în vedere). Într-o opinie, cei buni sunt proprietarii iar cei răi sunt cei ce se găsesc la “cârma” asociaţiei (administrator şi preşedinte). Într-o altă opinie cei buni sunt administratorul şi preşedintele care fac şi desfac numai în folosul asociaţiei şi cei răi sunt proprietarii care nu apreciză şi au numai comentarii de făcut.

Este ca şi în filmul din care facem şi noi parte sau îl urmărim zi de zi: puterea şi opoziţia. Până la urmă constructiv, să avem o opoziţie care „chiţăie” la ce face puterea. Fie vorba între noi, sunt mult prea multe asociaţii în care avem o adevărată putere care domină şi dictează activitatea curentă.

Cele două tabere, oricât de vocale sunt, nu se ridică la nivelul celui definit mai sus. Acest tip de proprietar care trăieşte şi se hrăneşte din activitatea asociaţiei de proprietari îmbracă mai multe înfăţişări, astfel:

- proprietarul – urlător; acesta urlă mai tot timpul fiind parcă născut nemulţumit. Se exprimă cel mai bine în cadrul adunărilor generale unde face un spectacol de zile mari. Nu există explicaţie sau argument care să-l determine să gândească, el având un singur scop, urlatul.

 - proprietarul – reclamagiu/procesoman; acesta se exprimă numai în scris. Realizează numai cereri de chemare în judecată a proprietarilor, asociaţiei etc sau petiţii către Poliţie şi/sau oricare alte organe ale statului, pentru tot ceea ce mişcă. Nimic nu rămâne nereclamat.

-  proprietarul – distrugător; acesta are o problemă existenţială cu tot ceea ce ţine de părţile comune (pereţii scării, ascensor, geamuri, uşa de la intrare etc), propunându-şi zi de zi distrugerea bunurilor asociaţiei astfel încât aspectul să aibă de suferit iar munca celor ce se ocupă de asociaţie să fie îngreunată. Au tendinţa de a aduce atingere şi bunurilor unor proprietari care le atrage atenţia.

- proprietarul – atotştiutor; este de departe cel mai “cult”, fiind mereu la curent cu ultimele descoperiri mondiale în domeniul asociaţiilor de proprietari şi nu numai şi de multe ori în contact direct cu … extratereştrii. Nicio problemă ridicată nu poate trece fără comentariile lor, nici un vot nu poate fi dat fără aprobarea acestuia, nicio propunere nu poate trece nedespicată.      

Realitatea din cadrul asociaţiilor de proprietari ne-a demonstrat faptul că s-a ajuns în multe cazuri că din cauza acestora, implicarea celor care ar vrea să facă ceva nu mai există. Dezinteresul celor mulţi, la care se adaugă şi intimidarea din partea celor definiţi mai sus, a făcut ca blocurile să arate într-un mod dezastruos.

Preşedinţii, administratorii, cenzorii apreciază opoziţia constructivă, sesizările întemeiate, observaţiile pertinente etc. aspecte care nu pot conduce decât la creşterea eficienţei şi transparenţei în actului de administrare şi de gestionare a fondurilor. Însă de aici şi până la manifestări groteşti în cadrul asociaţiilor din partea unor astfel de persoane este cale lungă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite