Primăria Capitalei, precizări despre decoraţiunile de Paşte, după criticile de pe reţelele sociale: Decorul aduce valorile estetice naţionale autentice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul municipiului Bucureşti, Gabriela Firea alaturi de butaforia din Piaţa Constituţiei FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Primarul municipiului Bucureşti, Gabriela Firea alaturi de butaforia din Piaţa Constituţiei FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Municipalitatea bucureşteană subliniază, printr-un comunicat de presă, că ornamentele care decorează începând de vineri Capitala aduc în atenţia publicului „valorile estetice naţionale autentice”, iar în organizarea evenimentului „Tradiţii şi Flori de Sărbători” au fost angrenaţi oameni cu realizări internaţionale. Reacţia Primăriei vine după ce, pe reţelele sociale, decoraţiile au fost catalogate drept kitsch.

Primăria Bucureşti s-a simţit obligată să răspundă „comentariilor răutăcioase” care au apărut pe reţelele sociale, şi nu numai, cu privire la estetica decoraţiunilor care au împânzit mai multe locuri din Capitală, dar mai ales a butaforiei din Piaţa Constituţiei, care înfăţişează un iepuraş într-un car tras de o găină. 

„Subliniem că în organizarea acestui eveniment sunt angrenaţi sute de oameni cu experienţă, profesionişti din  cadrul instituţiilor Municipalităţii, dar şi colaboratori cu  realizări recunoscute în marile capitale ale lumii.

 În ceea ce priveşte decorul amplasat in Piaţa Constituţiei care a făcut obiectul unor comentarii răutacioase vă informăm că, acesta este  realizat de Dragoş Buhagiar, un scenograf de renume internaţional”, arată un comunicat al Primăriri Bucureşti. 

Primăria Bucureşti îşi continuă apărarea arătând câteva dintre realizările artistului care a realizat ornamentul din Piaţa Constituţiei şi argumentând că, de fapt, „decorul aduce în atenţia publicului valorile estetice naţionale autentice”. 

„Conform viziunii scenografice, decorul aduce în atenţia publicului valorile estetice naţionale autentice, prin reinterpretarea motivelor tradiţionale, dar şi prin elemente supradimensionate şi personaje de poveste, spre încântarea copiilor. Pe lângă elementele de noutate, atmosfera este întreţinută de artişti animatori, costumaţi în iepuri, personaje extrem de îndrăgite în ediţiile anterioare ale acestui eveniment.

De asemenea, bucurându-se de un adevărat succes încă din anul 2015, îndeosebi în rândul celor mici, a fost amplasată în Piaţa Constituţiei o butaforie reprezentând un iepuraş într-un car gigant tras de o găină, butaforie creată de scenograful Vutcariov Viaceslav, un artist apreciat, de asemenea, în mediul artistic naţional şi internaţional”, mai arată comunicatul Primăriei.

O încercare de a prejudicia imaginea primarului general

Potrivit comunicatului, „Tradiţii şi Flori de Sărbători” este un eveniment aflat la a VIII-a ediţie, iar criticile reprezintă doar tendinţa unor de a specula politic un eveniment cu scopul de prejudicia imaginea primarului general al Capitalei.

„PMB şi-a propus să promoveze cultura şi valorile autentice româneşti în inima Capitalei, în preajma Sărbătorilor Pascale, iar tendinţa unora de a specula politic un astfel de eveniment, criticând doar de dragul de a critica, este  pur şi simplu o încercare de a prejudicia imaginea Primarului General şi, implicit, a instituţiei pe care Gabriela Firea o conduce”, mai arată documentul.

Potrivit Primăriei, Târgul de Paşte este deschis zilnic, între orele 10:00 - 22:00, şi reuneşte 110 căsuţe cu produse autentice româneşti: obiecte sculptate în lemn, obiecte din sticlă, ceramică, tablouri, bijuterii şi alte accesorii, instrumente muzicale, ii si costume populare, icoane pictate, precum şi preparate culinare: cozonaci, pască, prăjituri, plăcinte, ciocolată de casă, dulceţuri şi siropuri etc.

Pe principalele bulevarde sunt ghirlande luminoase transversale, fie albe, fie în diferite culori, cunoscute din timpul sărbătorilor de iarnă, între care sunt agăţate figurine din plastic  - iepuraşi, flori şi fluturi, în timp ce stălpii de electricitate de pe aceleaşi bulevarde sunt  îmbodobiţi cu figurine lumimoase - lumânări, iepuri şi ouă.

De asemenea, în unele zone verzi din intersecţii au fost montate diverse decoraţiuni, unele dintre ele pe structură metalică - ouă, flori şi iepuri.

Primarul general al Capitai, Gabriela Firea, estima înainte de eveniment că iluminatul festiv de Paşti în zone din centrul Capitalei ar uma să coste aproximativ 175.000 euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite