Primăria Sectorului 6 răspunde bloggerului Adevărul: „construcţiile ilegale“ sunt viitoare sere ale unor plante exotice. Planul parcului Drumul Taberei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţiile bănuite a fi ilegale sunt de fapt, potrivit Primăriei Sectorului 6, pereţii viitoare sere FOTO Ştefan Vlaston
Construcţiile bănuite a fi ilegale sunt de fapt, potrivit Primăriei Sectorului 6, pereţii viitoare sere FOTO Ştefan Vlaston

Primăria Sectorului 6 a răspuns unei solicitări făcute de adevarul.ro după ce bloggerul Adevărul, profesorul Ştefan Vlaston, a adus în discuţie mai multe construcţii din noul parc Drumul Taberei, aflat în plin şantier. Vlaston acuza Primăria de construirea unor clădiri ilegale. Reprezentanţii adminstraţiei locale au explicat că este vorba de o seră şi nu de spaţii comerciale.

La solicitarea adevarul.ro, Primăria Sectorului 6 a oferit un răspuns în faţa acuzaţiilor bloggerului Adevărul, care a bănuit administraţia locală de construirea unor clădiri comerciale ilegale în locul unor spaţii verzi, în noul parc Drumul Taberei. 

„Pe zeci de mii de metri pătraţi au fost tăiaţi sute de arbori cu vechime, făcând locul la sute de metri de fundaţii şi schele metalice, pe spaţiul verde, pe latura parcului care duce la Piaţa Moghioroş. Destinate în mod evident spaţiilor comerciale, construcţiile lipsesc parcul de iarbă, copacii, florile şi gazonul specific parcurilor, pentru a face loc standurilor comerciale, posibil un engros de produse diverse. Mai multe întrebări se ridică. Au construcţiile din Parcul Moghiros toate avizele necesare?“, scria profesorul Ştefan Vlaston, pe bloggul lui Adevărul.

În replică, Primăria Sectorului 6 a explicat că nu este vorba despre nişte spaţii comerciale, ci despre o nouă seră în care vor fi puse mai multe plante exotice.

„Conform proiectului, în Parcul Drumul Taberei, pe latura la care se face referire în articolul mai sus menţionat, se construiesc serele în care vor fi expuse plante exotice, diferite specii de pe mai multe continente. Suprafaţa pe care vor fi amplasate serele este de aproximativ 5.000 de metri pătraţi“, au explicat reprezentanţii administraţiei locale. 

amenajare parc drumul taberei

Primăria Sectorului 6: „Se lucrează intens“

Aceştia au mai explicat că, în spatele serelor, acolo unde în prezent se află organizarea de şantier, pe locul fostelor spaţii pentru sport, se va păstra destinaţia, respectiv vor fi construite terenuri de tenis, fotbal, piste de biciclete şi aşa mai departe.

În ceea ce priveşte ritmul lucrărilor, reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 spun că, în acest moment, se lucrează intens la fundaţia pentru spaţiu de recreere pentru adulţi, la reţelele de sonorizare şi iluminare, la reţele de irigaţii şi la finisajele de amenajare a terenului.

Totodată, potrivit sursei citate, proiectul, cu toate obiectivele care vor fi realizate pe întreaga suprafaţă a Parcului Drumul Taberei, este supus consultării publice încă de la data lansarii.

Totul despre Parcul Drumul Teberei

Investiţia vizează modernizarea arhitecturală şi peisagistică a Parcului Drumul Taberei. Parcul Drumul Taberei, situat în centrul cartierului, beneficiază de o suprafaţă foarte generoasă, de peste 11 hectare. Potrivit adminstraţiei locale, acest aspect favorizează principiile diversităţii şi complexităţii zonificării în această zonă verde a oraşului.

„Cu un tranzit de persoane foarte mare, aceast cartier are nevoie de o zonă de popas şi relaxare, precum şi de un centru reprezentativ care să dea valoare Zonei de Acţiune Urbană (ZAU) şi implicit Sectorului 6, şi să îi sporească gradul de atractivitate, funcţii pe care prezenta amenajare nu le îndeplineşte“, explică reprezentanţii Primăriie.

Schimbările la care va fi supus Parcul Drumul Taberei presupun lucrări la reţeaua edilitară (sistem irigaţii, iluminat, sistem apă potabilă), realizarea aleilor, fântânilor, foişoarelor şi punctelor de belvedere, precum şi instalarea sistemului de supraveghere video.

De asemenea, vor fi realizate noi puncte de recreere precum:
• puncte de joacă pentru copii, în funcţie de categoria de vârstă (1 – 3 ani; 3 – 6 ani; 6 – 12 ani);
• zonă de expoziţie pentru plante exotice;
• zonă concert amplasată pe malul lacului;
• zonă destinată animalelor de companie;
• zonă pentru biciclete/ role;
• zonă fitness;
• zonă mese şah;
• zonă belvedere/ pasarelă pietonală;
• zonă labirint.

Din spaţiul verde se scot 5.000 de metri pătraţi pentru seră

Laturile parcului vor fi completate cu perdele de arbori de talie mare pentru a împiedica schimbul de poluare fonică dinspre (de la aria de concerte) şi înspre parc (de la traficul rutier). De asemenea, autorităţile menţionează că suprafaţa de spaţiu verde iniţială, de 8,7 hectare nu a fost modificată decât în mică măsură. Modificarea se datorează realizării unei sere de plante exotice (5.000 metri pătraţi) pe latura estică a parcului, ce dă în strada Braşov.

Parcul are o suprafaţă de 114.825 de metri pătraţi şi se află în zona vestică a cartierului Drumul Taberei, din Sectorul 6, fiind delimitat de strada Drumul Taberei pe laturile nordică şi sudică, de strada Braşov pe latura estică şi de strada Târgu Neamţ pe latura vestică, dublată de proprietăţi private în sud-vest şi sud-est.

Valoarea totală a proiectului este de 75.188.177,45 lei din care finanţarea nerambursabilă este 59.574.685,33 lei. Perioada de implementare, potrivit proiectului, este de 18 luni.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 1 – Sprijinrea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul de Interveţie 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbană - Sub-domeniul: Centre urbane.

Pentru informaţii suplimentare despre acest proiect, pot fi consultate câteva dintre hotărârile de consiliu ale Primăriei Sectorului 6 ce se leagă de proiect. 

HCL 15 din 25.02.2010 - Hotărâre privind aprobarea cofinanţării Proiectelor „Modernizarea arhitecturală şi peisagistică” şi „Achiziţionarea şi instalarea sistemului de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii” în Parcul Drumul Taberei, Sector 6, Bucureşti
- Anexa la HCL 15 din 25.02.2010 - Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) Drumul Taberei
- Anexa la HCL 15 din 25.02.2010 - Lista proiectelor privind Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) Drumul Taberei
HCL 132 din 17.06.2010 – Hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 6 nr. 15/25.03.2010
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite