Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Traseul politic controversat al primului primar general independent al Capitalei, care a visat să fie preşedintele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu, reţinut de DNA. FOTO David Muntean
Sorin Oprescu, reţinut de DNA. FOTO David Muntean

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prins în flagrant delict, sâmbătă spre duminică noapte, în timp ce ar fi luat mită 25.000 de euro, aceeaşi sumă pe care a luat-o şi unul dintre cei 11 consilieri personali ai edilului, Solomon Wigler, ridicat de DNA în urmă cu câteva luni. Astăzi, vă prezentăm traseul politic al primarului şi averea agonisită.

Oprescu şi-a început cariera politică în PSD şi a candidat , fără succes, de două ori la Primăria Capitalei. Cele două victorii au venit abia când s-a înscris în cursa electoral ca independent, criticând întreaga clasă politică.

Drumul politic al lui Sorin Oprescu, reţinut de DNA

În acest moment, Sorin Oprescu se află la al doilea mandat obţinut în fruntea Primăriei Capitalei. În 2008, a devenit primul primar general independent din Bucureşti.

„Doresc să le spun bucureştenilor că au votat bine! (...) Această zi de Rusalii va rămâne în istoria Bucureştiului şi a României, pentru mulţi ani de aici înainte, una dintre cele mai frumoase“, declara în 2008 Sorin Oprescu, după ce câştigase în faţa lui Vasile Blaga.

Întodeauna, edilul a spus că este îndrăgostit iremediabil de chirurgie, iar funcţia de primar general, spunea el, a privit-o doar ca pe un simplu job.

S-a înscris în PSD în anul 1995. În 1998 a fost învins de Viorel Lis în lupta pentru scaunul de primar general, şi a doua înfrângerea a trăit-o în 2000, fiind învins de Traian Băsescu în al doilea tur, după ce la primul scrutin obţinuse peste 41% dintre voturi. După aceste două înfrângeri, Sorin Oprescu este susţinut de PSD la alegerile parlamentare din 2000, câştigând un mandat de senator.

În 2006 ajunge preşedinte al Organizaţiei Bucureşti. Nu a rezistat mult în această funcţie, candidând, fără succes, la şefia partidului în acelaşi an. Pierde în faţa lui Mircea Geoană şi renunţă astfel şi la funcţia din conducerea PSD.

sorin oprescu foto eduard enea

În perioada 2000-2004 în Parlament, Sorin Oprescu a fost vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Senat. A câştigat un nou mandat din partea PSD la alegerile din 2004, însă, spre finalul mandatului, în 2008, a pleacat  din partid pentru a-şi pune la cale o nouă candidatură la Primăria Capitalei, de această dată ca independent, scrie Mediafax.

Astfel, PSD a decis să meargă pe mâna lui Cristian Diaconescu la primărie, iar Miron Mitrea, şeful de campanie al social-democraţilor, se temea că intrarea în competiţie a lui Oprescu ar afecta mai mult electoratul PSD decât pe cel al contracandidaţilor. Ion Iliescu l-a susţinut însă pe Oprescu, spunând totuşi că plecarea sa din partid înseamnă o pierdere pentru PSD.

Oprescu a vrut să fie preşedintele României

Deşi tocmai câştigase Primăria Capitalei în 2008, după a treia încercare, Oprescu a candidat ca independent şi la Preşedinţia României, în 2009. S-a clasat însă abia pe locul al şaselea. În 2012, a câştigat cel de-al doilea mandate de primar general al Bucureştiului. Recent, edilul declara că va candida şi anul viitor în condiţiile în care o să primească reacţii positive din partea electoratului.

Mită Sorin Oprescu. Avere de primar: terenuri, bijuterii şi obiecte de artă

Potrivit ultimelor date din declaraţia sa de avere, Sorin Oprescu deţine două terenuri intravilane în Ciolpani şi Predeal, o vilă şi un apartament. Terenul din Ciolpani se întinde pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, aici unde edilul are şi o casă de locuit (de aici au ridicat procurorii documente, o geantă neagră şi două obiecte învelite ce păreau a fi tablouri – n.r.) de 480 de metri pătraţi. În ceea ce priveşte terenul de la Predeal, acesta are o suprafaţă mult mai mică: 500 de metri pătraţi.

De asemenea, din agoniseala primarul Capitalei mai fac parte şi obiecte de artă, de cult şi bijuterii în valoare de 91.000 de euro, în timp ce în conturi are circa 156.000 de lei şi 33.000 de euro. Valoarea obiectele de artă pe care le are în posesie se ridică la 57.000 de euro, ceasurile şi aparatele electronice la 25.000 de euro, în timp ce obiectele de cult sunt în valoare de 9.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere a primarului. 

Primarul mai menţionează şi două contracte de concesiune, unul în valoare de 8.000 de lei, iar altul în valoare de 597.400 de lei şi 20.500 de euro. Potrivit aceluiaşi document, primarul general al Capitalei nu deţine autoturisme sau alte bunuri mobile, nu are plasamente, investiţii sau împrumuturi, dar nici datorii.

Pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie şi la domiciliul edilului

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite