Terapie cu maidanezi, soluţie pentru persoanele vârstnice din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele vârstnice beneficiază gratuit de terapie cu animale FOTO Primăria Sectorului 6
Persoanele vârstnice beneficiază gratuit de terapie cu animale FOTO Primăria Sectorului 6

Prin parteneriatul încheiat în urmă cu şapte ani între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 şi Fundaţia Vier Pfoten, patru câini salvaţi de pe stradă au intrarea liberă în incinta Centrului pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Mucenic Fanurie”, acolo unde vor interacţiona în scop terapeutic cu beneficiarii complexului.

Câinii  salvaţi de pe stradă - Mulan, Ţuca, Tibi şi Richi - au fost selecţionaţi şi pregătiţi de persoane competente, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii bătrânilor internaţi în centru, persoane lipsite de locuinţă şi suport familial. După ce şi-au încheiat cu succes pregătirea, patrupedele au trecut examenele obligatorii pentru a putea fi considerate animale de terapie.

Şedinţele se desfăşoara în prezenţa psihologilor, care monitorizează atât interacţiunea dintre om şi animal, cât şi evoluţia pacientului.
Programul “Câini pentru Oameni” a debutat în urmă cu şapte ani pe raza sectorului 6, fiind destinat iniţial copiilor cu dizabilităţi. Succesul acestei terapii inedite a condus la extinderea proiectului, în urmă cu doi ani, la o altă categorie de beneficiari, anume persoanele în vârstă, rezidente ale Complexului de Servicii Sociale ,,Floare Roşie”.

Valoarea terapeutică a interacţiunii cu un animal constă în abilitatea acestuia de a aborda oamenii într-o manieră imparţială, necondiţionată, fără a judeca persoana după criterii şi prejudecăţi.

Terapia asistată de animale (AAT) a fost introdusă ca metodă alternativă de terapie în anii `60, în SUA, având ca scop îmbunătăţirea funcţiilor sociale, emoţionale şi cognitive ale persoanelor cu diferite afecţiuni sau probleme psiho-sociale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite