TVA de 9% la apă. Ineficient şi greu de aplicat în asociaţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tema discutată zilele acestea cu privire la aplicarea unui TVA de 9% pentru consumul de apă este, în esenţă, una bună pentru asociaţiile de proprietari determinând la nivel de asociaţie o reducere a cheltuielilor. Reducerea se va simţi şi în cota lunară achitată de fiecare proprietar.

Spuneam că măsura ar fi una bună, în condiţiile în care s-ar acorda mai multă atenţie şi ar fi consultaţi cei care sunt implicaţi în activitatea, fie administrativă fie de conducere din cadrul asociaţiilor de proprietari, pentru a se putea vedea şi modalitatea reală în care măsura ar duce în mod direct la reducerea costului lunar în listele de întreţinere.

Această bâlbâială privind măsura, eventual aplicabilă, nu ne face decât să credem că nimeni nu s-a întrebat cum, în mod concret, măsura celor 5 mc de persoană cu o cotă de TVA de 9% se poate aplica în listele de întreţinere, cum cunoaşte furnizorul numarul de persoane sau cum defalcă administratorul această cantitate de apă consumată.

Văzând cum, încă în ziua de azi, sunt administratori care calculează listele lunare de plată “în pix”, cum sunt administratori care nu cunosc nici măcar modalitatea de repartizare a apei consumate, cum sunt administratori care nu manifestă transparenţă cu privire la sumele introduse la plată etc mie personal, îmi este greu să cred că o astfel de măsură, în această formă propusă, ar avea un efect asupra reducerii cotei lunare pentru majoritatea proprietarilor.

Dacă măsura ar viza reducerea TVA la întreaga factură emisă de furnizor, lucrurile ar sta altfel, fiind evitată confuzia şi greutatea în aplicarea celor 5 mc pe de o parte, iar pe de altă parte, asociaţia în ansamblul său ar beneficia de diminuarea cotei lunare.

Faţă de nevoile curente ale asociaţiilor de proprietari, în opinia mea, cu cele 1,8 miliarde lei (cât spune Ministerul de Finanţe că ar costa bugetul de stat) mai bine s-ar proceda la realizarea de branşamente individuale pentru fiecare scară, s-ar realiza lucrări de contorizare individuală (contoarele să fie poziţionate pe părţile comune), s-ar realiza lucrări de modernizare a reţelei (din subsolurile blocurilor), anvelopări, amenajarea spaţiilor din jurul blocurilor, consolidări etc.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite