Unii oameni au o comoară în şifonier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii proprietari de imobile care nu şi-au primit casele şi terenurile în natură, ci doar în acţiuni la Fondul Proprietatea, se pot trezi bogaţi peste noapteAdmiterea la tranzacţionare a Fondului Proprietatea , începand cu data de 25 ianuarie 2011, reprezintă un moment important pentru Bursa de Valori Bucuresti şi ar putea putea însemna o piatră de hotar pentru evoluţia pieţei de capital din România.

Deţinătorii de acţiuni la FP pot să le vândă numai pe bursă. Cei care cumpără au o mare oportunitate de investiţii, iar brokerii oferă reduceri la comisioanele de intermediere.

La începutul anului 2007, Guvernul a permis  tranzacţiile cu acţiuni FP pe piaţa gri. Acest lucru a creat o mare discrepanţă între valoarea acţiunilor pe titlu aflate la foştii proprietar şi cei care au cumpărat “la mâna a doua”.

Acum, odată cu listarea la bursă, acţiunile pot fi tranzacţionate doar prin intermediul unui broker.

Găsiţi un broker competent!

 “Deţinătorii de titluri FP se pot prezenta la firma noastră de brokeraj doar cu actul de identitate şi cu titlul de conversie. Se deschide un cont pe numele proprietarului şi se semnează un ordin de vânzare”, ne lămureşte Claudiu Simulescu, general manager la cea mai competitivă firmă de brokeraj din România, Fairwind, situată în central oraşului, pe Calea Victoriei, nr. 222.

Practic, un fost proprietar care are acţiuni la acest Fond este bine să le tranzacţioneze pe bursă, nu să le ţină acasă în şifonier. Marius Murgu, presedintele Aso¬ciaţiei Acţionarilor Privaţi de la Fondul Proprietatea îi îndrumă pe micii proprietari să intre în posesia titlurilor, dacă nu au făcut-o până acum, şi să încerce să profite de pe urma acestora.

Cum se câştigă bani ?
 

“Eu îi sfătuiesc pe oameni să vândă în trepte şi cu limite de preţ ca să obţină maximum de randament. Menţionez că se apropie o nouă plată a dividendelor pentru profitul făcut anul trecut, iar foştii proprietari merită să prindă plata dividendului cu cât mai multe acţiuni”, arată Marius Murgu.

El a precizat că foştii proprietari pot beneficia de consultanţă gratuită din partea Asociaţiei.

Cât valorează o acţiune

Acţiunile Fondul Proprietatea au deschis şedinţa de tranzacţionare de miercuri sub pragul de 0,6 lei pe titlu, dupa ce compania a raportat pentru anul trecut un profit net de 456,2 milioane de lei, cu 37,5% mai mic decât în 2009. Câştigul raportat de FP este însa peste cel estimat pentru 2010, de 194,93 milioane de lei.

În debutul şedintei de tranzactionare, actiunile emise de Fond erau cotate la 0,5950 lei pe unitate, cu 0,83% mai puţin decât referinţa de marţi.

În sesiunea bursiera de marţi, acţiunile Fondul Proprietatea au scăzut cu 1,40%, valoarea titlurilor atingând cel mai scăzut nivel de după listarea Fondului, de 0,6 lei/titlu.

Fondul Proprietatea a fost listat în data de 25 ianuarie, închizând prima şedinţă de tranzacţionare la preţul de 0,6495 de lei, după ce în deschidere, un titlu era cotat la 0,602 de lei, cu un rulaj de 213,63 de milioane de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite