Vom avea sau nu căldură. O mutare de şah mat prin intermediul populaţiei şi a incapacităţii autorităţilor locale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
caldura

În prag de iarnă, cu instalaţiile deja pornite, cu agent termic în calorifere şi cu o întârziere de doi ani, RA.D.E.T. anunţă că nu mai are resurse în vederea realizării intervenţiilor, fapt ce poate duce la întreruperea furnizării de apă caldă şi căldură către populaţie.

Astfel că, R.A.D.E.T ne anunţă la sfârşitul lunii octombrie 2015, că bugetul rectificat pentru anul 2014 nu a fost aprobat şi că bugetul pentru anul 2015 a rămas la fel, neaprobat, existând o diferenţă astfel neacoperită de 15%, fapt care pune instituţia în imposibilitatea de a realiza reparaţiile necesare menţinerii în bune condiţii a furnizării agentului termic.

Nu putem să nu observăm că R.A.D.E.T. a rămas într-o pasivitate totală din moment ce, de mai bine de un an cunoştea sau trebuia să cunoască, faptul că, bugetul aferent instituţiei nu a fost aprobat.

Este incredibil cum R.A.D.E.T, acum la finele anului 2015, ne comunică că în anul 2013 a avut o pierdere aferentă energiei termice în sumă de 252.752.890 lei cu TVA, în anul 2014 de 284.467.822 lei cu TVA iar în anul 2015 de 256.351.115 lei cu TVA. Sunt sume colosale, incredibile, aruncate în atmosferă şi care puteau fi evitate dacă din 1990 se realiza an de an o minimă investiţie, cu cap. În mod evindent a venit şi “moţul”: “81% din reţele fiind mai vechi de 20 de ani”. Da ce-aţi făcut fraţilor 20 de ani?

Pe de altă parte ELCEN este pe cai mari, având o creanţă imensă de recuperat de la R.A.D.E.T, astfel încât planul (absorbţia) gândit de băieţii deştepţi (nu în sens peiorativ) de la ELCEN, prin intermediul populaţiei şi cu marele concurs al Primăriei Municipiului Bucureşti, poate prinde, acum, contur.

Astfel, dacă ar fi să speculăm: datoria R.A.D.E.T către ELCEN este una ce nu poate fi acoperită, ELCEN are tot interesul să ţină R.A.D.E.T captiv şi finalitatea poate fi o absorbţie a R.A.D.E.T astfel încât: ELCEN produce, ELCEN distribuie, ELCEN încasează, cercul fiind astfel închis. Şi, se naşte (încă) un gigant, care deţine monopol pe acest segment, astfel încât populaţia va depinde total de acesta.

Atâta timp cât “robinetul” este în mâna ELCEN şi atâta timp cât R.A.D.E.T nu mai poate “mişca” în front datorită procedurilor judiciare realizate de ELCEN, coroborat cu incapacitatea de gestionare din partea politicului peste care se adaugă şi “panica” populaţiei că va rămâne fără căldură, sunt ingredientele perfecte pentru o “preluare” fără “cântec” şi care să fie unica şi singura “soluţie” astfel încât populaţia să fie salvată.

Nu se poate accepta, de către oricare strateg al unei campanii electorale, că în prag de alegeri locale să sistezi furnizarea căldurii către populaţie, cauza fiind tocmai indiferenţa şi lipsa de implicare a aleşilor locali care, voit sau nu, au neglijat o problemă extrem de importantă pentru Bucureşti.    

Populaţia (din Bucureşti) să nu uite că beneficiază de o subvenţie consistentă şi care, dacă va fi anulată, poate duce la o explozie a preţului la gigacaloria consumată, acesta fiind un real motiv de îngrijorare. Dacă avem în vedere, ipoteza de mai sus, este de văzut în ce măsură ELCEN va face concesii iar dacă va face care vor fi condiţiile impuse.

PS. Ca mesajul R.A.D.E.T să fie clar şi populaţia avertizată, a venit următorul anunţ în cadrul comunicatului din 28.10.2015: “Şi funcţionarea în condiţii de eficienţă economică a regiei a devenit problematică, existând riscul blocării activităţii furnizorilor de bunuri şi servicii sau lucrări, dar mai ales a celor de energie termică, energie electrică şi apă”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite