Parlamentul European scoate la suprafaţă acţionarii „acoperiţi“ din companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie conform căreia, în curând, orice cetăţean va putea accesa date despre proprietarii efectivi ai firmelor care operează în UE. Este vorba de una dintre  prevederile rezoluţiei  legislative privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, precum şi de modificare a Directivei 2009/101/CE.

Concret, documentul adoptat  cu 574 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă  şi cu 60 de abţineri reglementează accesul public la informaţii despre proprietarii reali ai firmelor

“Necesitatea de a deţine informaţii corecte şi actualizate cu privire la beneficiarul real este un factor-cheie în depistarea infractorilor care, altfel, şi-ar putea ascunde identitatea în spatele unei structuri corporative. Dat fiind că sistemul financiar este interconectat la nivel global, fondurile pot fi ascunse şi mutate în jurul lumii, iar persoanele care spală bani şi cele care finanţează terorismul, precum şi alţi infractori utilizează din ce în ce mai mult această posibilitate”, se arată în rezoluţia Parlamentului European. Directivă va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a pune în aplicare noile reguli.

„Am clarificat că, dacă nu doriţi să arătaţi cine este proprietarul, va fi dificil să faceţi afaceri în Europa”, a declarat coraportorul  Judith Sargentini.

„Scopul este de a îndepărta banii murdari din sistemul bancar european. Băncile trebuie să ştie cine stă în spatele fiecărui cont. Există două probleme cu banii murdari, una este că distrug economia, iar cealaltă că pot finanţa terorismul”, a declarat, la rândul lui,  coraportorul Krišjānis Kariņš.

Excepţii de la regulă

Totuşi, pentru a asigura o “abordare proporţională şi echilibrată şi pentru  a garanta drepturile la viaţă privată şi la protecţia datelor cu caracter personal, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea să prevadă, în circumstanţe excepţionale, excepţii de la divulgarea şi accesul la informaţiile privind beneficiarii reali din registre în cazul în care informaţiile respective ar expune beneficiarul real unui risc disproporţionat de fraudă, de răpire, de şantaj, de extorcare, de hărţuire, de violenţă sau de intimidare”, se arată în document.

În plus, cei care solicită înformaţii despre acţionarii unei companii nu rămân anonimi. Astfel, datele acestora vor fi cerute la înregistrarea online a  solicitării de informaţii din registru entităţilor comerciale. În plus, în rezoluţia Parlamentului European se arată că pentru obţinerea de informaţii se prevede  plata unei taxe de acces în registru.

Ce companii sunt vizate

Companiile cu acţionari secreţi sunt cele cu sedii în căsuţe poştale şi cele cu acţiuni la purtător.  Conform specialişilor, la primul gen de organizare apelează marile grupuri care îşi fac o căsuţă poştală într-un paradis fiscal unde îşi transferă şi veniturile, care astfel sunt impozitate mai puţin sau deloc. De exemplu, în urmă cu cinci ani autorităţile europene au constatat că gigantul Google evita plata a miliarde de dolari în fiecare an. Câştigurile gigantului american ajungeau printr-o subsidiară irlandeză într-o căsuţă poştală din Bermuda. A fost reţeta aplicată şi de Amazon şi de alte mari companii..

 La companiile cu acţiuni la purtător apelează, conform experţilor,  doar „iniţiaţii”, puţini la număr. Prin faptul că ascund identitatea proprietarilor de drept ai unei societăţi comerciale, ele reprezintă paravanul perfect pentru operaţiuni ilegale sau la limita legii. Cea mai vizibilă dintre ele este ”ocolirea” prevederilor legale care impun persoanelor cu funcţii publice, în special înalţilor demnitari, să îşi declare transparent averile. Prima societate cu acţiuni la purtător a fost la doi ani de la Revoluţie şi în prezent funcţionează 400 de astfel de entităţi. Între ele se numără astăzi şi celebra Tel Drum. După un scandal în media, în luna decembrie a anului trecut, societatea Tel Drum a înscris la Registrul Comerţului numele acţionarilor.

Companii off-shore în afaceri cu statul

România are o istorie destul de lungă cu firmele înregistrate în jurisdicţii off-shore. Unele companii autohtone sunt deţinute prin intermediul unor vehicule înregistrate în ţări cu taxare mai redusă. Mai mult, o serie de privatizări s-au făcut prin vânzări către firme înregistrate în paradisuri fiscale, mai ales între 2000 şi 2005. Conform unor surse, în această perioadă, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a încheiat 13 contracte cu investitori înregistraţi în jurisdicţii off-shore ca Antilele Olandeze, Cipru, Lichtenstein şi Luxemburg.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite