Şeful ANL, George Cristian Marcu, şi complicii săi, cercetaţi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Cristian Marcu va fi cercetat în libertate FOTO: Click.ro
George Cristian Marcu va fi cercetat în libertate FOTO: Click.ro

Fostul director al Spitalului Obregia din Bucureşti George Marcu, în prezent şef al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), şi cei trei complici ai săi din dosarul prejudiciului creat unităţii sanitare vor fi cercetaţi în libertate, potrivit unei decizii a Tribunalul Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti a dezbătut propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor patru, iar judecătorul a decis, în final, ca aceştia să fie cercetaţi în libertate, stabilind totodată împotriva lor interdicţia de a părăsi ţara.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Cei patru, printre care şi Mugurel Ifrim, au fost reţinuţi pentru 24 de ore luni seară, în urma audierilor efectuate timp de mai multe ore la sediul Poliţiei Române.

Poliţiştii au făcut, în cursul zilei de ieri, şapte percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, într-un caz privind achiziţii publice pentru reparaţii şi construcţii la Spitalul Obregia, prin care a fost produs un prejudiciu de 5,2 milioane de lei, printre persoanele vizate fiind şi fostul director al unităţii George Marcu, şeful ANL.

"Membrii grupării sunt suspectaţi că au realizat beneficii financiare din obţinerea unor contracte de achiziţie publică de la o unitate spitalicească din Bucureşti, pentru executarea unor lucrări de reparaţii şi construcţii", s-a arătat într-un comunicat al Poliţiei Române, surse din Poliţie precizând că este vorba despre Spitalul Obregia din Capitală.

Lucrările de reparaţii şi construcţii la Spitalul Obregia ar fi fost supraevaluate, iar apoi ar fi fost înregistrate cheltuieli fictive şi de cesionare a societăţilor prestatoare către terţi, pentru a împiedica astfel verificările fiscale.

Membrii grupării ar fi produs astfel Spitalului Obregia un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei şi bugetului de stat de 1.400.000 de lei.

Conducerea Spitalului Obregia a depus o plângere împotriva lui Marcu în 2010

Parchetul Capitalei îl cercetează pe Cristian Marcu în urma unei plângeri formulate în 2010 de Spitalul „Obregia”. În plângere se arată că acesta ar fi prejudiciat statul cu peste 10,5 milioane de lei. "Conducerea spitalului ar putea cere recuperarea daunelor constatate după expertizele contabilă şi tehnică în acest dosar", arată anchetatorii.

În urma unui control din 2010 al Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi a Municipiului Bucureşti şi a Raportului de control întocmit de către Corpul de Control al primului ministru, Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia” a depus o plângere penală împotriva lui Cristian Marcu, pentru un prejudiciu estimat la 10.575.675,72 de lei. Plângerea penală a fost înregistrată la 16 decembrie 2010. 

Expertizele contabilă şi tehnică au fost finalizate şi comunicate Spitalului „Alexandru Obregia” pe 6 martie 2013, unitatea sanitară având termen până pe 15 martie să formuleze eventuale obiecţiuni şi să se constituie parte civilă în cauza penală, pentru prejudiciul constatat cu ocazia expertizelor efectuate.

Managerul Spitalului Obregia, Monica Boer, a declarat că a găsit la preluarea instituţiei, în decembrie 2009, facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada în care la conducerea unităţii a fost Marcu şi l-a acţionat în instanţă pentru grave nereguli financiare.

Ulterior, au fost înregistrate mai multe facturi, iar după ce au fost făcute evaluări, s-a constatat un prejudiciu de aproximativ 700.000 de euro, a adăugat Monica Boer.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara în 30 iunie 2010, înainte de preluarea Spitalului "Alexandru Obregia", că unitatea are de plătit datorii istorice, urmând ca instanţa să decidă cine va plăti aceste sume restante.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite