DOCUMENT Protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009, publicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Printre altele, în document este stabilit modul şi momentul în care ofiţerii SRI puteau oferi asistenţă procurorilor în domeniul protecţiei informaţiilor, dar şi când ofiţerii serviciului de informaţii puteau supraveghea şi investiga informativ pentru DNA.

UPDATE Protocolul mai stabileşte că ofiţerii SRI efectuează, în condiţiile legii, la cererea Parchetului, activităţi specifice în vederea obţinerii datelor şi informaţiilor privind pregătirea sau săvârşirea unor infracţiuni.

Totodată, Serviciul trebuia să pună la dispoziţia Parchetului date, informaţii şi documente, „cu respectarea prevederilor legale referitoare la accesul la informaţii clasificate, care pot sprijini documentarea cauzelor aflate în lucru”. 

„Aceste informaţii trebuie să cuprindă suficiente elemente de identificare pentru adoptarea unor măsuri specifice şi pentru a putea fi valorificate în cadrul urmăririi penale”, se specifică în document.

Ofiţerii SRI au mai acordat sprijin pentru completarea informaţiilor în cauzele complexe aflate pe rolul Parchetului, „scop în care desfăşoară activităţi de investigaţii şi supraveghere operativă (...) Acordă sprijin tehnic pentru activităţi care implică utilizarea mijloacelor tehnice specifice”.

Art 34 al Protocolului, specifică faptul că Serviciul Român de Informaţii „va asigura înregistrarea comunicărilor sau convorbirilor rezultate din interceptare pe suporţi de date înseriaţi, puşi la dispoziţie de procuror, precum şi trimiterea acestora Parchetului sau parchetelor teritoriale”, şi tot Serviciul va „va asigura transcrierea comunicărilor sau convorbirilor considerate relevante în cauză” 

„Pentru utilizarea pe momente operative a echipamentelor mobile din dotare, în vederea identificării şi localizării persoanelor urmărite, ce utilizează terminale mobile”, parchetul sau parchetele teritoriale trebuiau să transmită „unităţii specializate a Serviciului actele de autorizare emise potrivit legii, ce vor cuprinde şi dispoziţia de interceptare şi înregistrare a convorbirilor”. 

UPDATE În ceea ce priveşte aspectele specifice ale cooperării cu DNA, Protocolul menţinează că „Serviciul acordă sprijin tehnic pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor ce revin Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la punerea în aplicare a actelor de autorizare eliberate în temeiul art.911 915 din CNP”, sprijin tehnic ce constă în „transmiterea semnalului, managementul şi întreţinerea echipamentelor de transmitere a semnalului, de la centrele de interceptare ale Serviciului spre spaţiile destinate Direcţiei”. Conform Protocolului „recepţionarea semnalului şi transcrierea conţinutului comunicaţiilor interceptate se efectuează de către Direcţie”, în atribuţiile Serviciului intrând mentenanţa şi întreţinerea echipamentelor de interceptare.

UPDATE Conform Protocolului SRI-Ministerul Public, în ceea ce priveşte responsabilităţile Parchetului General, acestea includ verificarea propunerilor formulate de către SRI prin procurorii desemnaţi şi solicitarea preşedintelui Curţii Supreme pentru mandate de autorizare pentru efectuarea activităţilor de culegere de informaţii.

În Protocol se specifică că procurorii vor pune la dispoziţia SRI „la cerere sau din oficiu, date şi informaţii care prin natura lor prezintă interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor ameninţări la adresa securităţii naţionale” şi de asemenea, „datele şi informaţiile referitoare la implicarea unor cadre militare sau salariaţi civili ai acestuia 1n pregătirea sau săvârşirea de infracţiuni, dacă apreciază că, prin aceasta, nu se împiedică sau îngreunează aflarea adevărului în cauză” .

În plus, Parchetele trebuiau să asigure protecţia informaţiilor clasificate, „ia măsurile necesare pentru obţinerea acordului scris al Serviciului, conform prevederilor legale, în vederea declasificării documentelor înainte de introducerea în dosarul cauzei”. 

UPDATE Totodată, documentul stabileşte că ofiţerii SRI şi procurorii pot constitui echipe operative comune „care să acţioneze in baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părţilor”. 

De asemenea, SRI se angajează să acordarea cu titlu gratuit „asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate deţinute şi utilizate de Parchet” şi să prevină scurgerea de date şi informaţii.

Mai mult, Serviciul de Informaţii spune că acordă „in condiţiile legii” asistenţă tehnică de specialitate procurorilor care efectuează urmărirea penală, dar şi asistenţă tehnică de specialitate procurorilor pentru administrarea unor mijloacele de probă „acolo unde se impun cunoştinţe ori dotări tehnice specifice sau in cauzele in care se ascultă persoane cu identitate protejată”.

Ofiţerii SRI au mai ajutat la crearea unor mecanisme informatice „care să asigure comunicarea operativă.

Totodată, în protocol se arată că procurorii şi ofiţerii SRI au participat la programe comune de formare, specializare, pregătire sau perfecţionare profesională.

UPDATE În ceea ce priveşte schimbul de informaţii Protocolul specifică că „schimbul de informaţii, date, documente şi materiale se efectuează de procurori şi ofiţeri anume desemnaţi, cu aprobarea conducerii Serviciului, respectiv a conducătorului structurii/unităţil de Parchet”, şi că „în situaţii excepţionale, pentru valorificarea unor oportunităţi operative, schimbul de informaţii se poate face şi la nivelul de execuţie, cu încunoştinţarea, de îndată, a conducerii Serviciului, respectiv a Parchetului”. În plus, se menţionează că schimbul de informaţii „se realizează la sediul unităţilor centrale sau teritoriale ale Serviciului sau în locuri anume stabilite de şefii acestor unităţi şi conducătorii structurii/unităţii de Parchet (centrale sau teritoriale)”.

Protocolul menţionează şi situaţia în care anumite informaţii sau documente clasificate „au o utilitate probatorie determinantă pentru soluţionarea unor cauze, fiind necesară introducerea lor în dosarele penale, Parchetul va solicita în scris şi în mod argumentat declasificarea acestora, urmând ca, la nivelul conducerii Serviciului, să se adopte decizii în sprijinul acestor solicitări, în condiţii care să prevină şi să înlăture orice riscuri care privesc protecţia metodelor şi mijloacelor activităţii de informaţii ori alte interese legitime privind realizarea securitătii naţionale”.

UPDATE În ceea ce priveşte Domeniul Cooperării, protocolul prevede că cele două instituţii cooperează, „în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii”, se arată în secţiunea a doua a documentului.

Anunţul făcut de SRI

„În cursul zilei de ieri, 29 martie 2018, a fost definitivată procedura de declasificare a protocolului de cooperare în domeniul securităţii naţionale încheiat în anul 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii”, anunţă Parchetul General într-un comunicat de presă.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al SRI a spus că protocoalele încheiate de SRI cu diverse instituţii sunt acorduri bilaterale sau multilaterale între instituţii ale statului, care stabilesc metode de aplicare a cooperării dintre acestea, „nu pe lângă lege, nu dând noi puteri vreunei instituţii, ci norme de lucru, punând în aplicare legea".

„Mâine va fi publicat protocolul din 2009 dintre Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii. (...) Noi nu avem un protocol semnat cu DNA, avem cu Parchetul General, unde e inclusă şi DNA”, a mai anunţat joi seara Ovidiu Marincea, precizând că acest protocol va fi publicat pe site-ul SRI.

El a spus că "nu vor fi surprize în acest protocol", care cuprinde regulile pe care le aplică cele două instituţii prin respectarea legii. 

Preşedintele comisiei de control a SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi că tot protocolul încheiat între Parchetul instanţei supreme şi SRI va fi declasificat, dar numai după ce Parchetul General îşi va da acordul în acest sens.

În 19 martie, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr începerea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism si Serviciul Român de Informaţii.

Anterior, premierul Viorică Dăncilă a solicitat desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, "având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcţionarea României că stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite