ABSURD Liceenii cărora li s-a interzis să sune la 112. Conducerea şcolii le-a impus să apeleze numai la Ambulanţa Puls

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Derapaj la un liceu public din Capitală unde elevii nu au voie să apeleze 112 dacă au nevoie de ajutor medical. Aceştia au fost anunţaţi de conducere că Ambulanţa Puls este cea care intervine şi acordă îngrijirile medicale, la solicitarea expresă a dascălilor. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a demarat o anchetă în acest caz.

Situaţie incredibilă la Liceul Nichita Stănescu din Capitală unde elevii au fost înştiinţaţi, printr-un anunţ semnat de directoarea Ana Florentina Sandu, că nu au voie să apeleze 112. Anunţul care a devenit viral pe Facebook a ajuns nu doar în atenţia oficialilor din Ministerul Educaţiei ci şi în atenţia secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat. Acesta a explicat, pentru „Adevărul”, că este aburd să se spună că nu poţi să suni la 112 în caz de urgenţă.

„Nu poţi interzice elevilor să sune la 112 în caz de urgenţă. Aici nu vorbim de abuzuri, vorbim de situaţii de urgenţă reale. Este anormal, pentru că dacă decizi să nu apelezi la sectorul public poţi să pui în pericol viaţa cuiva”, a declarat Raed Arafat, care a notificat Ministerul Educaţiei cu privire la anunţul răspândit pe reţeaua de socializare.


"avizier nichita stanescu"

„Nu este acceptabil. O astfel de notă din partea conducerii unei unităţi de învăţământ către comunitatea şcolară de acolo e inadminisiblă. Nu poţi interzice apelarea serviciului de urgenţă pentru diferite situaţii”, a declarat, pentru „Adevărul”, Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Oficialii din Educaţie aşteaptă în următoarele zile un raport de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) privind situaţia de la Liceul Nichita Stănescu.

„E un derapaj acolo. Orice problemă legată de siguranţa, securitatea copiilor, orice problemă legată de un fenomen natural este anunţată prin 112. Lucrurile sunt foarte clare şi inspectoratul şcolar nu se joacă cu astfel de lucruri. Sectorul 3 are o situaţie specială. Mai exact, firmele de pază de acolo asigură inclusiv deplasarea copiilor în caz că se întâmplă ceva, dar nu e problema Inspectoratului, ci e problema Primăriei”, a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB.

„Nu încălcăm legea. 112 e un număr clar”

„Inspectoratul şcolar nu a transmis şi nu va transmite niciodată o notă care să încalce legea din punct de vedere al siguranţei copiilor. Avem un număr de urgenţă 112 care e format din specialişti”, a completat Banu. „Vom trimite pe cineva acolo luni dimineaţă şi să vedem ce stă la baza acestui anunţ”, a mai spus inspectorul.

Din primele informaţii, se pare că la baza anunţului ar sta abuzurile făcute de elevii liceului, care ar fi apelat fără motiv serviciul 112. Cel puţin din spusele directoarei, care a fost nevoită să întocmească o notă explicativă pe care a înaintat-o ISMB. „Noi de luni vom cerceta acest caz, am cerut o informare la primăria de sector. Nu încălcăm legea. 112 e un număr clar, înseamnă jandarmi, SMURD, ambulanţă, pompieri. Niciodată n-a durat mai mult de cinci-şase minute până să vină echipajul de poliţie sau salvarea”, a conchis Banu.

Conducerea Liceului Teoretic Nichita Stănescu nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite