Alina Mungiu-Pippidi: Generalul Vlad, criminal sau erou? Foarte simplu de aflat!

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)

E bizară discuţia despre generalul Vlad la 27 de ani după căderea regimului ceauşist, poate nu aşa bizară dacă ne amintim că generalul era invitat la lansări de cărţi ca figură patriarhală inclusiv de şefii actuali ai SRI şi cota masivă pe care diverşi oameni conectaţi cu Securitatea o deţin din mass media românească la anul 2017.

Ca totdeauna, există o cale mai sistematică de a afla adevărul despre generalul Vlad, şi ar fi fost şi este treaba celor care au investigat Revoluţia Română să facă lumină în acest caz. Desigur, dacă vreodată s-ar fi făcut o investigaţie complet autonomă şi nu ar fi ajuns din maiori generali exact acei procurori care au ordonat să nu se facă examene balistice.

Ofer azi o cale simplă şi fără echivoc care să facă lumină. Dacă aceia care investighează oficial nu au găsit-o singuri, iată ocazia acum. Dar dacă nu o fac, ei trebuie demascaţi şi înlocuiţi.

O să fiţi de acord cu mine că e absurd să nu putem indica clar dacă a fost sau nu Securitatea în spatele diversiunilor de la Otopeni sau focului din Bucureşti care a dus la o mie de morţi şi distrugerea a multe imobile în cartierul televiziunii, care aparţineau Securităţii. Armata a plătit, a fost condamnat un lot la Timişoara, unul la Sibiu, unul legat de Cluj etc., culminînd cu generalul Stănculescu, care a fost în fond omul care a întors armele, deci ar fi putut fi amnistiat. Dar nu a fost. Iulian Vlad, însă, a fost graţiat şi a servit doar patru ani din 25, cît primise. Ar fi fost util să fie publicată motivaţia instanţei, ca şi cea a lui Ion Iliescu atunci cînd l-a graţiat. Zilele acestea auzim că a fost un proces politic, şi Vlad a pretins mereu că el a salvat vieţi la Revoluţie, nu a luat.

Dacă ambuscada de la Otopeni şi diversiunile din capitală au fost întîmplătoare (armata, stupidă, ar fi tras din stânga în dreapta şi s-au omorît între ei), sau, dimpotrivă, au fost programate să se întîmple putem afla din comunicaţiile diferitelor unităţi militare. Acestea ar fi trebuit în mod transparent publicate- integral, împreună cu ordinele semnate de toţi ofiţerii din Securitate şi din armată. Nu e nici un motiv ca toate acestea să fie secrete. Dar sunt.

Dacă autorităţile au ascuns aceste dovezi, şi poate investigatorii de azi nu le mai găsesc în dosare, aş vrea să îi informez că există o copie integrală, făcută de CIA, care intercepta şi înregistra tot ce vorbeau unităţile noastre prin satelit (nici o discriminare, făceau la fel pentru tot Pactul de la Varşovia). Aceste informaţii se desecretizează după 25 de ani (ordinul executiv 13526 (mai înainte EO 12958, apoi amendat) din anul 1995, aplicat automat din decembrie 2006. Suntem în 2017, şi e vorba de evenimente din 1989, deci de acum 28 de ani! E momentul deci să ne adresăm oficial CIA să obţinem copii ale comunicărilor Armatei şi Securităţii pentru a vedea cine a tras din greşeală la Revoluţie şi cine i-a făcut pe alţii să tragă din greşeală.

Răspunsul e important, dat fiind că vechea Securitate nici nu se mai ascunde zilele astea, îşi ridică singură monumente şi controlează instituţii capitale din democraţia şi economia de piaţă românească prin succesori mai tineri- o armată de gineri, fini sau discipoli. Se poartă, cu alte cuvinte, de parcă ar fi fost oficial reabilitată.

Aştept însă cu interes ca procurorii să publice dovezile, începînd cu dosarul pe baza căruia a fost condamnat Vlad acum 27 de ani, motivaţia graţierii, şi, desigur, toate convorbirile operative. Acolo sunt dovezile că Securitatea are o responsabilitate pentru mia de morţi din Bucureşti. E momentul să le vadă toată lumea şi să nu mai fie numai un pesudosecret al cîtorva iniţiaţi.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite