Alina Mungiu-Pippidi: De partea cui sunt românii în acest război?

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)

Războiul zilelor noastre nu mai are claritatea de altădată, când trupele se încolonau sub fanioane şi flamuri şi plecau spre un duşman la fel de bine definit în acorduri de trompetă şi cadenţa tobelor.

Poate vi-l amintiţi pe prinţul Andrei Bolconski la Austerlitz când nu mai vrea să fie aghiotant de stat major că vede cum trupele ruseşti o iau la goană. Ce face el? Sare de pe cal şi ridică steagul căzut al unui regiment, cu care va întoarce din drum pe soldaţii în fugă şi îi va strânge în jurul lui.

Războiul nostru e cu totul altfel. Obscur, încâlcit, infinit mai mizerabil. Combatanţii se ascund printre civili. Ţările se fac punţi între tabere ireconciliabile. Fanioanele se ridică doar la derută, nu ca să îi strângi pe ai tăi în mod onorabil, ci ca să deraiezi focul duşmanului.

Poate nu înţelegeţi de ce mii de oameni fug din Alep şi împing în frontiera cu Siria. Pentru că guvernul sirian, care a pierdut demult acest oraş, atacă din nou, cu ajutorul bombardamentelor ruseşti care mătură totul, a miliţiilor Shiite de fabricaţie proprie gen Hezbollah şi a celor de import din Garda Republicană Iraniană, o formidabilă alianţă a unui partid secularist (regimul Baath a lui Assad) cu fundamentaliştii iranieni şi cu ruşii, pe care nu îi putem nici clasa. Un singur lucru uneşte aceste tabere: niciuna nu provine din vreo democraţie şi nu dă mulţi bani pe viaţa omenească, drepturile omului şi alte asemenea fleacuri. „Eliberarea” Alepului e de fapt distrugerea sa, impinge zeci de mii de civili spre Europa, alimentând maşina de destabilizat Uniunea Europeană care funcţionează din plin de când Rusia blochează, la ONU şi pe teren, orice rezoluţie a problemei siriene. Negociatorul ONU a fost astfel lăsat în ofsaid în acest weekend exact când reuşise să aducă pentru prima dată opoziţia din Siria la masa negocierilor. Cât aceia erau acolo, în Siria ruşii bombardau exact poziţiile lor.

De partea cealaltă situaţia nu e mai clară. Zona din jurul Alep e controlată de rebeli moderaţi, unii susţinuţi de CIA, de ISIL, şi în mai mică măsură, de kurzi (vezi harta), o populaţie care se deosebeşte de români doar prin ghinionul ei istoric, în loc ca la finele războiului mondial (primul) să fie reunită într-un stat a ajuns în trei. Închipuiţi-vă Moldova în Rusia, Transilvania în Ungaria şi Valahia în Bulgaria în ultima sută de ani şi veţi înţelege un pic de ce e greu să fii kurd. Kurzii sunt aliaţii Occidentului în Irak (sunt musulmani moderaţi), şi cei mai proamericani din Orientul Mijlociu. Turcii îi consideră sursa majoră de ameninţare la adresa statului lor, şi aşa cum de la începutul conflictului Rusia a bombardat cam pe toţi duşmanii lui Assad, cel mai puţin pe ISIL, în timp ce pretindea că ne ajută, la fel turcii profită de ajutatul Siriei ca să mai reprime pe kurzi, şi pe cei dinăuntru, şi pe cei dinafară, şi şantajează Germania că dacă nu închide ochii la cum îşi reprimă d-nul Erdogan duşmanii nu mai ţine milioanele de refugiaţi acolo în tabere (pe banii noştri, europeni, oricum), ci le dă drumul în bărcile gonflabile să treacă în Lesbos, să destabilizeze Grecia, Balcanii şi mai departe.

image

La prima vedere există o linie de fractură între cele două mari secte musulmane pe linia de bătălie. Shiiţii sunt cu secularistul Assad. Sunniţii sunt de partea cealaltă. Dar la drept vorbind dacă te uiţi mai îndeaproape nu prea mai contează. Ce e important e că forţele bune, oamenii care au pus mâna pe armă să îşi apere casele sunt minoritari – kurzii din Irak şi unele grupuri rebele. În rest avem grupări teroriste, care masacrează civili şi minorităţi de ambele părţi, avem fundamentalişti de ambele părţi, şi o majoritate care nu împărtăşeşte valorile occidentale. Creştinii au fost mai degrabă cu Assad, că orice regim secular i-a tratat mai bine ca un regim religios. În curând nu vor mai fi deloc. Occidentul e greu încercat, pentru că a apăra civilizaţia cu mijloace civilizate nu e o poziţie uşoară.

Dar cât acest veritabil, chiar dacă insidios şi perfid, al treilea război mondial se duce nu mai departe de două frontiere distanţă de noi, care e poziţia noastră? Nu am idee. Liderii noştri nu vorbesc despre ce şi pe cine sprijinim noi acolo. Ponta era mort după Erdogan. Klaus a pierdut-o pe dna Merkel. Băsescu vorbeşte de ceva vreme încoace de parcă ar fi el însuşi în ISIL – iar corul de cumpărat al mass-media, o bună parte din el, luptă nu cu fundamentalismul şi nu cu ruşii, ci cu Occidentul. La un text critic faţă de Putin, apar cinci în care Merkel e tratat în cel mai rău caz ca o proastă idealistă şi direct interpelată. Putin a expulzat Fundaţia Soros din Rusia, că îl săpau cu drepturile omului, regrete mari la noi pe bloguri că nu vine şi la noi să facă la fel (nu mai există în România oricum Fundaţia Soros). Ai zice că avem de fapt interese comune cu ISIL şi Putin, anume să ne lase ăia odată în pace, să nu mai promoveze valorile lor, să nu ne mai protejeze minorităţile, femeile şi copiii, să nu ne mai frece la cap cu drepturile omului şi statul de drept, cu secularismul la şcoală şi alte asemenea. Asta e adevărata ameninţare, judecând după titluri. Vă dau doar câteva.

Ce difuzează firma de PR a lui Dan Andronic şi compania, EvZ şi Ştiri pe surse (patronii între timp în arest şi cercetaţi de DNA, dar cu banii clienţilor luaţi şi comenzile făcute la zi nu se opreşte afacerea din atâta lucru)? Pe lângă apărarea constantă şi promovarea lui Adrian Năstase şi a altor scriitori din puşcării semnată de unul Puşcaş, afli de paradisul violatorilor care a ajuns Germania. Sau, ca pe vremea Scânteii de altădată, dar într-un registru de Demonii lui Dostoievski, „Citeşte pe Ştirile ProTV VIDEO Conduce gradinite in Norvegia, câştigă mii de euro/lună, dar işi creste copiii in România. “Occidentul l-a ucis pe Dumnezeu”. Cineva a plătit din greu, succesorul lui Udrea la graţiile ProTV, sau poate s-a socotit că asta e ce vrea să audă poporul de rinoceri, că ştirea asta PROTV s-a difuzat şi pe Hotnews, şi pe Adevărul. Iată de pe acesta din urmă ridicat un blog din Cluj, reacţie la un material pe Sky văzut şi de mine, cu un ghetto din Cluj, oribil (realitatea, nu materialul, care era super-neutru şi corect): „În timp ce cenzura omoară libera exprimare în vest (? AMP), acelaşi Occident îşi pune mass-media devenită câinele lipsei de democraţie (?? AMP)  pe urmele romilor din Pata Rât (??? AMP, era vorba de cei care discriminau pe romi). Doar ca să acopere disperat grozăviile din ograda Europei (! AMP). O încercare disperată a PR-iştilor rataţi ai proiectului european de a mai speria lumea cu „ţiganii“ şi românii. Vă ajunge curând din urmă minciuna folosită ca PR, domnilor!”. Da, măi, Lacrima Andreica, că aşa semnează această persoană din Cluj care ilustrează textul materiale video cu periculoşii refugiaţi islamici, vine ISIL din urmă şi s-a zis cu Occidentul. Prevestire reuşită. Cu cât se vinde spaţiul? Videoclipurile le livrează Russia today sau canale mai obscure. Cu ideologia se ocupă alde Papahagi şi corul celor care luptă cu corectitudinea politică occidentală, evaluările academice şi tot ce i-ar putea pune pe ei în inferioritate, că fundamentalistul creştin român nu e umil, e terorist, adică el dacă pierde competiţia vrea să o desfiinţeze, să închidem Occidentul ca să se simtă ei bine la Pata Rât, loc care nu i-a deranjat niciodată sau nu aflam de existenţa lui de la Sky… Aflu de la Andrei Panţu, aici, că siteul În linie dreaptă, unde strălucesc în obscuritate mulţi semidocţi de dreapta, are o secţiune care se numeşte UERSS. Spirituali, nu?

Problema este că aproape nimeni nu pune umărul la vreo clarificare. Corupţia presei, care ia banii oricui, fără să se întrebe de unde vin (la ora asta suntem numai în falimente şi cu aproape toţii patronii în închisoare, dar industria de mizerii nu se închide), şi slăbiciunea liderilor noştri (eufemism, nu alta) lasă oamenii fără nici o orientare în voia rinocerizării. Şi asta există, dovadă masele care semnează pentru schimbarea Constituţiei sau vor să rezolve toţi problema unui avocat norvegian în loc de problemele lor proprii. Puţina mass-media care mai era curată acum câţiva ani nu prea mai e – a început cu Roşia Montană, unde presa de dreapta a luat din greu, lângă cea de stânga, şi continuă. Azi apare pe Hotnews că ”Ofensiva propagandei ruse in Germania: Cum devin imigrantii o arma pentru Kremlin in subminarea autoritatii Angelei Merkel”. Acum o săptămână când scriam eu asta convocau două celebre cadre universitare, Ioan Brie si Emanuel Contac (cum? sunt la fel de nuli pe Google Academic ca şi Papahagi şi compania? Nu pot să cred), dădeau titlul redacţiei ”Legatura dintre Alina Mungiu, Putin si Pitagora: Raspuns antologic la acuzatiile ca manifestatiile in sprijinul familie Bodnariu ar fi organizate de Rusia” şi terminau la fel de antologic cu „Apreciem chemarea la vigilenţă pe care o adresaţi „serviciilor noastre secrete”, dar nu credem că ea este necesară. Cu sau fără semnalul de alarmă pe care îl trageţi, instituţiile pe care le chemaţi imperativ la ordine îşi fac datoria mai mult decât credeţi sau lăsaţi dvs. să se înţeleagă.” (nu or exista ei pe Google Academic, dar sunt mai conectaţi la servicii decât mine). Ce aşteptări să ai de la alţii, dacă asta e ce face Hotnews, care era fanionul presei nealiniate sub Adrian Năstase, ce e drept, cu mult timp în urmă? Drept să spun, aş prefera să cred că SIE sau SRI nu plătesc postaci de acest nivel de inteligenţă, şi că ăştia vor doar să fie băgaţi în seamă, şi recrutaţi, dar nu sunt sigură.

Că judecând după rezultatul final, cum arată opinia publică din România, producţia de demoni e mică totuşi faţă de producţia de rinoceri. Vai de capul oamenilor care supravieţuiesc printre ei în ţara Lacrimei, care nu l-a ucis pe Dumnezeu precum Occidentul.

***

Precizare. Mulţumesc securiştilor care fac reclamă fondului norvegian, care susţine de mulţi ani şi instituţii de stat, şi toate ONG-urile de calitate din România. Aş fi mândră să fiu şi eu susţinută de guvernul norvegian, numai că nu sunt. Angajamentul meu de voluntar îl puteţi citi aici. Nu sunt responsabilă pentru formulări format standard. Deci promovez Norvegia doar pentru că o admir. Promovam Danemarca mai mult, dar încă nu au dat rinocerii peste ea.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite