Alina Mungiu-Pippidi: PSD versus Partidul Muie PSD. O alegere curat europeană

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Iată că în sfîrşit s-a creat alternativa mult aşteptată care ne-a împiedicat în 2016 şi de atunci încoace, că tot într-o contestare a alegerilor am ţinut-o, să dăm jos PSD.

Aceiaşi întreprinzători de la marginea serviciilor, care trăiesc din contrabanda de petrol şi softuri IT inutilizabile, şi stau liniştiţi deşi au n dosare la DNA, că doar nu o să îi ancheteze pe ei cînd avem unguri care fac şcoli la Tg Mureş (corupţie maximă) au găsit în anul centenarului sloganul unificator al tuturor românilor de bine: Muie PSD. În acesta se realizează şi aspiraţiile milenare europene, şi visul unei politici publice raţionale, şi acuma că generaţia mea a ratat şi revoluţia (am adus libertate, dar cui?), şi integrarea europeană (ne-am lăsat tîrîţi prin tribunale de PSD după 2004, ca să creăm o populaţie care trăieşte din vînzarea de rable europene), rămîne unei generaţii mai deştepte şi mai puţin stînjenită de bagaje educaţionale şi civilizaţionale decît am fost noi să facă în fine pasul evoluţionist spre viitor, şi anume: Muie PSD.

Sloganul e între timp scris pe tricouri, maşini şi asfalt, adică locurile de predilecţie unde citeşte românul de cînd nu mai intră prin librării şi Kindle e depăşit. Că veni vorba, număraţi cîţi români în avioanele low cost (cu care mergem cu toţii, asta e economia de scară, pe multe rute nu sunt alte avioane) citesc cărţi sau măcar ziare (orice ziare). Adică acele apucături care se corelează cu o cultură democratică. Că foi volante, chiar sub formă Facebook, citeau şi băieţii cu cămăşi maro, care erau şi ei foarte angajaţi politic şi care sunt redescoperiţi la Roma, München şi la Bucureşti, chit că eforturile mele şi a vreo cîţiva alţi intelectuali şi ziarişti au oprit ascensiunea lui Marian Munteanu, promovată tot de grupul securist şi temporar sereist care a creat şi Muie PSD. Că e un grup creator el. La unele din emisiunile de noapte de apărare a justiţiei (de ei) invitaţii sunt toţi urmăriţi penal (unul a plecat cu casa de bani a asociaţiei jurnaliştilor, altul investeşte în traficul de cartier etc.) şi dacă nici luna asta nu dau jos guvernul vine colectorul de datorii şi îi ia în propriile lor maşini negre, că oricum nu le-au plătit niciodată.

În sfîrşit, bine că s-a găsit o soluţie! S-au alăturat Ludovic Orban şi Klaus Iohannis, că cine nu are idei proprii nu prea are de ales decît să se suie în orice trece, chit că nu trece decît maşina cu gunoi.

Cine mai avea îndoieli că e spontană agitaţia cred că le-a pierdut văzînd cîte persoane obscure sau de-a dreptul dubioase (cantitatea e mai uşor de realizat decît calitatea, în ţara unde un sat oltenesc întreg a făcut bani înjurînd pe Hilarry Clinton pe Internet în trecuta campanie electorală americană, pentru suma pe care o ia o femeie de serviciu în America) au făcut titluri de ziare ţipînd la mine că de ce nu mă alătur Muie PSD. Au găsit şi răspunsul: din elitism! Altfel, ce om raţional nu s-ar alătura, avînd în vedere cîte rezolvă asta? Pe Mircea Cărtărescu l-au şi convins să îşi ia delimitarea înapoi, altfel o parte din gunoi se vărsa spontan la el pe Facebook. Că aşa înţeleg democraţia opozanţii lui Dracnea. Stai să vezi cînd vin ei la putere. Cît priveşte pe Cioloş şi alţii care ar mai putea avea idei proprii, vedeţi acum ce ar putea păţi dacă ar încerca vreo secundă chiar să le aibă, în loc să se lase încolonaţi în turma Muie PSD. Mai ales că au mai avut ei mostre şi în trecut.

Vine preşedinţia noastră europeană, la MAE au avut loc, inclusiv cu opozanţi (din ONG, USR etc.) discuţii pentru planul pentru semestrul european, se strîng pentru preşedinţia UE aplicaţii pentru evenimente „sub egida” (call-ul e deschis, sunt sute de aplicaţii), ţara merge mai departe.

Guvernată de PSD.

Din cauza excesivei sale generozităţi electorale, BNR a ajuns să îşi merite banii luptînd lunar cu dobînda să controleze inflaţia. Decontează cine e împrumutat. Ce vor face cei care vor guverna după PSD cu această masă de oameni care nu îşi pot plăti creditele, mai ales că talentatul domn Zamfir a plecat la ALDE? Muie PSD.

Deşi există rapoarte OECD PISA care ne spun exact ce trebuie să facem în educaţie, adică să desfiinţăm examenele care crează un fel greşit de învăţare – evaluarea naţională, bacalaureatul în forma actuală – ministerul se luptă cu stafia manualului unic şi alte aspiraţii devenite deşeuri din faza de lansare. La evaluarea naţională copiii au trebuit să explice de ce ceva e liric şi nu epic, şi în general să scrie din memorie comentariile literare vîndute de industria de meditatori la română. Nu e de mirare că nu citeşte nici unul nimic cu asemenea stimulente. Ce să facem în anul centenarului, cînd avem analfabeţi funcţionali creaţi chiar de profesorimea noastră de română şi unde e societatea civilă care să salveze copiii, ca să nu ajungă să trăiască şi ei din vînzarea de rable sau „marketing” pe Internet? Muie PSD.

Pe ultima sută de metri se mobilizară unii să nu mai dea a doua oară pe nimic gazele şi petrolul din Marea Neagră, eram şi aici la preţul de dumping al Europei. În loc să ne preocupăm de faza a doua, cum încasăm şi cheltuim cu folos şi transparent banii ăştia, preşedintele a trimis legea la reexaminat. Hai să mai încercăm o dată, poate totuşi dăm gazele pe gratis, în felul ăsta sabotăm n viitoare campanii electorale ale PSD, că sigur luau ei un comision din fondul de dezvoltare unde vor pune banii. Muie PSD.

Deşi nici deficitul, nici datoria externă nu sunt la ora asta o problemă, deficitul va creşte, că PSD nu doar a dat prea mult la toată lumea, dar a creat aşteptări la grupuri care se simt îndreptăţite să vrea şi mai mult. Ce facem după PSD, de unde tăiem, care lasă de la el etc., unde sunt soluţiile sau cine va trebui să deconteze alegerile? Muie PSD.

Noroc că primele alegeri care vin sunt cele europarlamentare, unde aceste două trupe de reprezentaţi, ai PSD şi ai Muie PSD, nu au nevoie să rezolve aceste subiecte spinoase, că sunt româneşti şi nu europene, şi vor excela în subiectele lor favorite, războiul comercial cu Trump şi altele unde sunt supercompetenţi. Sigur are SIE nişte candidaţi în civil mai bine pregătiţi, reciclaţi din posterul cu Udrea, cît se mai gîndesc PSD şi opozanţii, că e ştiut, nu poţi lăsa pe seama partidelor civile democraţia nici la nivel naţional, darămite la nivel european.

Partidele există doar ca să se ocupe cu ştiţi ce, în aplauzele entuziastei galerii.

Îi puteţi trimite autorului comentariile dvs. pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite