Alina Mungiu-Pippidi: Unde USR ia felicitări că a pus-o pe Monica Macovei pe locul 1 la europarlamentare

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Există un partid în România care a preluat integral agenda de curăţare a vechii clase politice a societăţii civile.

Era nevoie: nici măcar cele zece puncte din Contractul cu clasa politică scris de mine în 1996 şi asumat de CDR nu au fost puse în practică, 22 de ani mai tîrziu, ce să mai vorbim de lucrurile asumate prin contractele de integritate cu partidele din 2004. Dintre politicieni, cea care a făcut cel mai mult să le pună în practică a fost, desigur, Monica Macovei. Pot exista obiecţii la felul cum a făcut-o, că nu am auzit multe comentarii de la ea despre protocolul DNA-SRI, despre cum s-a jefuit din greu în timpul lui Băsescu de trupa Cocoş-Udrea în vreme ce DNA aresta pe cei din regimul precedent, sau despre faptul că atîtea personaje au devenit cam uşor din eroi anticorupţie, criminali - alde Eva, Georgescu, Negulescu - dar cert e că agenda actuală anticorupţie din politică e a ei, şi mai mulţi oameni ca niciodată sunt mobilizaţi în sprijinul ei. Eu nu mă recunosc în agenda asta, totdeauna am fost de părere că votanţii, mai mult ca procurorii, trebuie să facă ordine şi că actul de guvernare, nu actul de justiţie, e cel mai eficient în a preveni corupţia, sau Italia nu ar fi pe locul 27 şi Estonia la 10 la capitolul integritate în lume.

Cert este însă că ingredientele actuale ale politicii USR sunt copiate sută la sută din agenda ei: anticorupţie radicală pe cale judiciară, jos penalii, să ne sancţioneze Bruxelles, şi dat fiind că USR e un partid de opoziţie şi nu are nici măcar primării unde să arate ce poate e probabil că asta e agenda justă pentru a căpăta voturile populist-radicalilor noştri. Mai mult, o parte din ei au venit chiar din fostul partid al Monicăi Macovei, M10, care a rămas un mister de cine şi de ce a fost creat, că în mod evident Monica nu avea şanse la turul doi, fiind loială lui Traian Băsescu mult după ce acesta devenise impopular. Filiale întregi din partid au trecut la ceea ce era prezentat la acea vreme ca „proiectul lui Nicuşor Dan“, şi au fost primiţi cu program cu tot - care a şi triumfat - şi fără discuţii despre traseism, deşi altfel unii membri spumegau pe tema traseismului vechii clase politice.

A mai urmat o singură mişcare îndemînatică, şi întreaga trupă de radicali antipenali au fost înregimentaţi, dar fără Nicuşor Dan şi fără Monica Macovei. Doi politicieni care mai greşiseră, desigur, dar care aveau şi unele calităţi în comun: veneau din societatea civilă şi nu erau controlabili, dincolo de oportunisme de moment, de nici un fel de centru de influenţă ocult din statul paralel. Ba, mai bine zis, erau cu totul necontrolabili.

Am zile, la distanţă de casă, cînd navighez rapid pe Internet şi cred că USR e partidul MM. Am uitat că nu mai are unul sau ce s-a întîmplat cu el. Tot Poli, omul ei la toate, e factotum.

Aş fi uitat şi că există, dacă nu m-ar fi petiţionat unii că o mare nedreptate urmează să se petreacă în partidul care duce lupta noastră mai departe.

Anume, s-ar fi ţinut nişte alegeri interne pentru Parlamentul European la care s-a înscris tot felul de lume intrată în USR de pe stradă şi în paralel s-au profilat şi nişte favoriţi sprijiniţi de sus în jos şi agreaţi cu alţii dinafara partidului.

Partidul adunat de Monica şi Nicuşor a cam ajuns deja pe mîna cui trebuie şi e de mirare că se găsesc cîteva zeci de fraieri, care, vrînd să ajungă în Parlamentul European cu tot dinadinsul, nu au priceput pînă acum cum merge treaba. Evident, nu se întreabă ce e cu partidul ăsta şi de ce aceia cu programul, cu numele şi cu ideea nu mai sunt deloc pe acolo (luptătorii pentru integritate nu par să fie sensibili la chestiuni de proprietate, credibilitate, din astea), dar sunt forţaţi să observe că e ceva în neregulă pentru că au crezut că iau parte la nişte alegeri adevărate pe care le pot cîştiga, cînd de fapt totul a fost deja ales.

Desigur, e posibil să nu am dreptate, caz în care pe primul loc pe lista USR va fi Monica Macovei, că ea a dus în Parlamentul European bătălia anti-PSD, pe locul doi Nicuşor Dan, şi tot aşa, oamenii care au creat această mişcare în societate şi nu băieţii cu ochi albaştri care le-au luat-o şi care mai au cîţiva fraieri de semănat pe drum pînă să le iasă pasienţa completă.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite