Ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO, despre noile ameninţări de securitate: Cât de pregătită este Alianţa? Dar România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Sorin Ducaru răspunde, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Adevărul“, la întrebări care nu sunt deloc teoretice. Răspunsul corect, profesionist şi dat la timp înseamnă, în multe scenarii ale viitorului, argumentul nostru major de supravieţuire: cât de pregătiţi suntem, de fapt, în faţa noilor ameninţări de securitate?

Pregătirea şi implementarea de către România ca parte a Alianţei Atalanticului de Nord şi în cooperare structurală cu toţi aliaţii noştri, un asemenea răspuns transpus deja în practică, pe foarte multe nivele şi în multe sectoare civile şi militare, reprezintă în acest moment o garanţie că putem face faţă acestui nou tip de ameninţări.

La nivelul NATO, cel mai înalt responsabil în ce priveşte acest domeniu ce ţine totodată de prezentul imediat şi de analiza prospectivă de mare complexitate este ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO pentru provocări de securitate emergente, invitatul nostru la Adevărul LIVE, azi, începând cu ora 11.00.

Ne interesează să ştim cum analizează Alianţa evoluţia războiului asimetric aflat în plină desfăşurare pe unele dintre componentele sale, acum extrem de active împotriva Statelor Membre şi mai ales a celor aflate pe linia de est a Alianţei, cea a tuturor primejdiilor şi necunoscutelor. Ne interesează să vedem cum îşi pregăteşte NATO răspunsul general şi, în cadrul acestuia, ce rol joacă şi poate juca pe viitor România. Foarte important, credem noi, deoarece este plină desfăşurare din partea Moscovei o retorică din ce în ce mai dură care aminteşte extrem de mult de cele mai tensionate momente ale Războiului Rece. Cum se echilibrează actualul dialog NATO-Rusia, care sunt limitele dincolo de care NATO anunţă că nu va ceda, care sunt speranţele posibile pentru detensionarea situaţiei?

Context în care e normal să ştim dacă România a devenit cu adevărat ceea ce şi-a propus de ani şi ani de zile, adică „furnizor de securitate” pentru zona sa şi pentru NATO în ansamblu. Simple vorbe de politicieni sau realitate susţinută de argumente concrete?

Acestea sunt întrebările de start pentru un interviu de colecţie cu românul care deţine în acest moment cea mai înaltă responsabilitate la nivelul NATO. Să vedem ce are de spus... 

Ambasadorul Sorin Ducaru a explicat care sunt cele mai mari ameninţări de securitate din acest moment: „Cea mai bună caracterizare a climatului de securitate actual ar fi legată de faptul că reuneşte riscuri de securitate emergente, dar în combinaţie cu riscuri re-emergente. Ca să fiu mai explicit: trăim într-o epocă în care atacurile cibernetice sunt pe prima pagină a majorităţii publicaţiilor; terorismul e un fenomen preocupant care afectează ţările aliate, atât intern, dar şi prin manifestări externe, cum ar fi acest Stat Islamic, care este o organizaţie teroristă ce doreşte să aibă atribute de tip statal şi care generează migraţii. Studiul acestei combinaţii hibride este extrem de important în abordarea NATO.“

O altă chestiune îngrijorătoare la nivelul Alianţei Atlanticului de Nord este intensificarea activităţilor de dezinformare: "Manipularea informaţiei, fenomenul ştirilor false – fake news – a devenit extrem de larg şi această propagandă legată inclusiv de activităţi militare ne duce la ideea folosirii informaţiei drept armă. Aş mai semnala şi noile tehnologii care se manifestă la orizont. Cum ar fi dronele de tot felul – vehicule telecomandate –, a căror evoluţie trebuie de asemenea studiată.“ 

Vorbind despre ameninţările emergente relevante pentru Romania şi despre felul în care ţara noastră poate răspunde în astfel de situaţii, ambasadorul Sorin Ducaru a menţionat: "Cea mai preocupantă manifestare a riscurilor emergente o reprezintă această combinaţie de atacuri cibernetice cu manipulare informaţională. Ar putea fi considerate formule soft, nemilitare, însă au potenţial de penetrare foarte mare, inclusiv la nivelul activităţii economice civile. Atacurile cibernetice ne pot perturba nu numai sistemele guvernamentale şi militare, dar şi funcţionarea băncilor, a sistemelor medicale, practic, viaţa noastră este deja informatizată în foarte multe feluri. Cred este important să înţelegem această complexitate a manifestării, pentru a avea măsuri de prevenire, de apărare, astfel încât efectul unui astfel de atac să fie, iar partea de reacţie vizează şi cunoaşterea surselor de atac şi a motivaţiilor. Aceste genuri de atacuri cibernetice sunt mai complexe pentru că nu pot fi urmărite de la sursă la efect, aşa cum s-ar urmări, de exemplu, traseul unui avion, a unei rachete. Sunt genul de atacuri care se pot ascunde sub un fel de cortină a unui cvasi-anonimat. Avantajul de a fi într-o alianţă, pentru România ca şi pentru ceilalţi, este că putem pune împreună resursele şi informaţiile şi putem avea o mai mare claritate asupra atacurilor care ne vizează, dar şi asupra surselor lor. La fel, printr-o voce comună, putem respinge şi acele atacuri de dezinformare care au loc.“

Rolul României în cadrul NATO este un stabil şi consolidat, dă asigurări Sorin Ducaru: "România a rămas un aliat extem de activ în Alianţă. În domeniul cibernetic, care este unul nou, vocea şi profilul României de contributor a fost deja articulat prin câteva exemple: România e ţara care conduce acest trust fund pentru întărirea apărării cibernetice a Ucrainei – este un fond la care contribuie mai mulţi aliaţi, în care România a coordonat programele care au vizat atât training-ul dar şi aspecte de echipamente necesare pentru monitorizarea traficului cibernetic –, a promovat expertiza sa şi în proiecte legate de la Republica Moldova şi de Georgia. Nu în ultimul rând, în cadrul exerciţiului anual al NATO – Cyber Coalition –, în ultimii trei ani, România a asigurat mediul virtual, deci programul care a definit scenariul principal al exerciţiului.“ 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite