Amnistie aplicată diferit. Ce se întâmplă cu funcţionarii publici şi medicii de familie vizaţi de Curtea de Conturi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi medicii au cerut amnistierea, însă trebuie să aştepte votul deputaţilor
Şi medicii au cerut amnistierea, însă trebuie să aştepte votul deputaţilor

Amnistia anunţată, vineri, de ministrul Muncii, Rovana Plumb, face referire doar la pensionari şi la mamele care trebuie să dea bani înapoi, însă şi funcţionarii publici, dar şi medicii de familie au reclamat somaţii de plată după controale similare ale Curţii de Conturi. Pentru aceste categorii există din 2013 proiecte de lege în Parlament, însă atunci acelaşi Guvern a respins amnistierea funcţionarilor, invocând criteriul de discriminare.

Atât medicii de familie, cât şi funcţionarii publici de la mai multe instituţii din ţară au primit la rândul lor, în ultimii ani, somaţii să returneze sporuri şi bani primiţi în plus la salariu, în baza calculelor făcute de instituţiile care le plătesc salariile. 

Somaţiile vin după controalele Curţii de Conturi şi vizează în principal perioada 2008-2011.

Parlamentarii le-au sărit în ajutor încă de anul trecut. 

„Multe din problemele de acest tip au fost rezolvate în anii trecuţi prin contractele colective de muncă, dar există şi în Parlament o iniţiativă a celor de la UDMR pentru amnistierea funcţionarilor publici cu somaţii de plată pentru că au primit salarii cu sporuri nerecunoscute ulterior de Curtea de Conturi. Poate de aceea nu au fost prinşi în acest proiect de lege anunţat de Ministerul Muncii”, a explicat pentru adevarul.ro preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu. 

Însă, proiectul de lege iniţiat în 2013 de 22 de deputaţi şi senatori, majoritatea PSD, a fost întors de la promulgare de preşedintele Traian Băsescu pe 27 iulie pe motiv că este discriminatoriu şi încalcă Constituţia României.

Mai ales că, de la intrarea iniţiativei în dezbatere şi până la final, prevederile ei au fost restrânse doar pentru profesorii din localităţile hunedorene Lupeni, Petroşani şi Vulcan, amnistiaţi pentru un spor de zonă. Stenograma votului de adoptare din 23 iunie din Camera Deputaţilor, decizională de altfel, arată că şi acolo au fost controverse pe marginea discriminării create.

Aviz negativ de la Executiv în 2013 pe amnistia funcţionarilor: legea ar crea discriminări

Mai mult, chiar şi Guvernul Ponta a invocat acest criteriu discriminatoriu în avizul său negativ, dat însă pe varianta iniţială, care viza „exonerarea de la plată a unor sume de către personalul plătit din fonduri publice”.

Soluţia preconizată prin această iniţiativă legislativă parlamentară ar determina, în aplicare, o situaţie dezavantajoasă pentru celelalte categorii de bugetari, cărora li s-au acordat numai drepturile salariale expres prevăzute de lege, ceea ce ar crea premisele unei situaţii discriminatorii, contrară principiului egalităţii, consacrat prin prevederile art. 16 din Constituţie, potrivit căruia 'Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări'”, se arată în avizul negativ semnat de premierul Victor Ponta în octombrie 2013.

Mai mult, se invocă şi o decizie a CCR din 2012 care făcea referire la tratamentul diferenţiat aplicat unor cazuri egale, pentru care s-a considerat că „nu există temei obiectiv şi rezonabil care să o justifice”.

De asemenea, au mai fost invocate şi problemele de tehnică legislativă legate de claritate, precizie şi previzibilitate.

Proiect de lege pentru amnistierea medicilor, avizat de Guvern

Şi pentru medicii de familie 42 de deputaţi şi senatori, de asemenea majoritari PSD, au pus în dezbatere un proiect de lege în 2014, astfel încât să fie exoneraţi de la plata sumelor primite pentru permanenţa în cabinetele medicale, sume care în cazul unor medici ajung şi la 25.000, arată iniţiatorii.

În 24 iunie, proiectul a trecut de votul Senatului, aşa că peste 1.000 de medici de familie care au făcut gărzi în perioada 2008 - 2011 ar putea scăpa de plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de administrare şi funcţionare a centrelor de permanenţă. Urmează Camera Deputaţilor, dar acest proiect a primit avizul pozitiv al Guvernului.

Medicii trebuie să restituie, în prezent, sumele reprezentând cheltuieli de administrare şi funcţionare de care au beneficiat în această perioadă în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene, la care se adaugă dobânzile, potrivit Mediafax.

Banii trebuie să fie restituiţi ca urmare a deciziilor de impunere emise de casele judeţene de asigurări de sănătate, ca o consecinţă a constatărilor făcute de misiunea de audit financiar a Curţii de Conturi.

Iniţiatorii proiectului de lege ce exonerează medicii de la aceste plăţi au justificat necesitatea adoptării acestei iniţiative, invocând imposibilitatea achitării sumelor imputate medicilor de familie care şi-au desfăşurat activitatea în centre de permanenţă, care nu ar mai lăsa resursele necesare pentru asigurarea desfăşurării în condiţii corespunzătoare a activităţii cabinetelor de familie şi a centrelor de permanenţă.

De asemenea, medicii de familie au mai atras atenţia că li se impută reţete prescrise bolnavilor de cancer şi pacienţilor internaţi, care altfel nu şi-ar primi tratamentul medicamentos, dar şi celor cu pensii de sub 700 de lei care au şi alte venituri şi, ca atare, vor fi obligaţi să le ceară acestora de fiecare dată adeverinţă fiscală.

Rovana Plumb: Pensionarii şi mămicile vor beneficia de amnistie fiscală

Guvernul va aproba un act normativ pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior, premierul Victor Ponta cerând ministrului Muncii să elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care aceştia să se sinucidă.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că pensionarii, dar şi mamele, vor beneficia de amnistie fiscală, nu penală, potrivit unui proiect de lege care va fi prezentat în următoarea şedinţă de Guvern.

„Pentru a linişti mămicile care în urma deciziei Curţii de Conturi ar trebui să returneze o parte din indemnizaţia pentru creşterea copilului, verificările au demonstrat că mămicile au obţinut o sumă totală de 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit. Pentru a veni în sprijinul mămicilor, Guvernul propune modificarea OUG 111 privind acordarea indemnizaţie în felul următor: orice părinte care e în concediu de îngrijire va putea obţine venituri, lucrând de acasă , de  1500 de lei timp de un an. În ce priveşte cele 12.000 de mămici pentru care s-au constituit debite de returnare, acestea vor amnistiate fiscal“, a spus Plumb.

Totodată, ea a vorbit despre amnistia pentru pensionari şi a arătat că aceştia vor fi amnistiaţi fiscal, nu şi penal.

„În ce priveşte amnistierea fiscală pentru pensionari, propunerea de proiect de lege este gata. Toţi pensionarii care se află în evidenţa sistemului de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor. Nu vor fi scutiţi de la plată debitele care au drept cauză culpa debitorului materializată de folosirea acestora a unor documente neconforme realităţii, deci facem amnistiere fiscală, nu penală“,a conchis ministrul Muncii.

Profesorii din Valea Jiului, care ar fi trebuit să returneze statului sporul de zonă pe care l-au primit fiindcă predau în zone greu accesibile, vor beneficia şi ei de amnistie fiscală, a anunţat tot vineri preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu a explicat pentru adevarul.ro că profesorii din Valea Jiului, singurii care nu au fost incluşi într-un act normativ în care se preciza care sunt zonele unde profesorii beneficiază de spor fiindcă sunt greu accesibile, vor fi scutiţi de la restituirea banilor obţinuţi din aceste sporuri.


Pe aceeaşi temă:

Rovana Plumb: Pensionarii şi mămicile vor beneficia de amnistie fiscală. 12.000 de mame, iertate de datorii

Ecaterina Andronescu: Profesorii din Valea Jiului vor beneficia de amnistie fiscală

Doi pensionari s-au sinucis după ce au aflat că trebuie să returneze 41.000 lei din pensie

După sinuciderea unor pensionari, Guvernul vrea amnistia celor care trebuie să returneze bani. Ponta: „E un efort mic”

Rovana Plumb: Pensionarii şi mămicile vor beneficia de amnistie fiscală. 12.000 de mame, iertate de datorii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite