Anchetă DNA: Campania la Preşedinţia României a lui Geoană, sponsorizată de Niculae prin firma lui Vîntu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană şi Sorin Ovidiu Vîntu
Mircea Geoană şi Sorin Ovidiu Vîntu

Preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stanciu este acuzat de abuz în serviciu în dosarul finanţării campaniei electorale pentru alegerile prezindeţiale ale lui Mircea Geoană. Firma controlată de Sorin Ovidiu Vîntu, Insomar este implicată în acest scandal.

UPDATE Mircea Geoană a precizat, referindu-se la informaţiile apărute în presă privind cercetări ale DNA în legătură cu finanţarea campaniei sale pentru Preşedinţie în 2009, că nu are cunoştinţă despre sume cerute ilegal în acest scop şi că ar trebui întrebaţi Hrebenciuc, trezoreriul şi secretarul general.
"Nu am niciun fel de cunoştinţă despre sume de bani solicitate în mod ilegal pentru finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009. Sper ca situaţia descrisă de mass-media să-şi găsească foarte rapid răspuns în justiţie, pentru că nu vreau în niciun fel ca numele meu să fie legat, chiar şi în calitate de martor, de practici ilegale de finanţare a campaniilor electorale", a declarat Mircea Geoană.

Interceptări SRI: Niculae interesat să-şi plaseze oamenii la Ministerul Economiei, Transgaz şi Romgaz

Din interceptările aflate la dosar, reiese că baronul local ar fi cerut un milion de euro, astfel încât, dacă ieşea preşedinte Geaonă, să numească la ministerul Economiei şi Comerţului şi la nivelul celor două societăţi naţionale Transgaz şi Romgaz,  persoane agreate de omul de afaceri Ioan Niculae.
Alţi trei oameni de afaceri sunt cercetaţi de DNA pentru fals în înscrisuri : Ioan Niculae, acţionar SC INTERAGRO SA , Teodorescu Gheorghe, acţionar SC INSOMAR SA şi Bărac Viorel, direct SC INTERAGRO SA.

Gheorghe Bunea Stancu urmărit penal fiindcă ar fi finanţat ilegal campania lui Geoană: "Anchetatorii să-şi facă treaba!", zice Stancu!


Contract fictiv?

Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD Brăila, i-ar fi cerut lui Ioan Niculae suma de un milion de euro pentru cheltuieli electorale. Modalitatea de plată însă, a fost ca aceşti bani să fie acoperiţi de contracte aparent legale.

Aici intră în schemă INSOMAR. Firma de studii de piaţă a încheiat un contract cu INTERAGRO în valoare de 150.000 de euro. Obiectul: sectorul construcţiilor din România. DNA suspectează însă că acest contract a fost unul fictiv, astfel încât banii să între în bugetul PSD.

Bunea Stancu "şi-a exercitat influenţa politică"

Potrivit unor surse judiciare  „Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele organizaţiei judeţele Brăila a PSD şi preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, şi-a exercitat influenţa politică pentru a-l determina pe numitul Ioan Niculae să promită remiterea unei sume de 1 milion de euro care să fie direcţionaţi în vederea susţinerii cheltuielilor generate de campania electorală, iar în ceea ce priveşte modalitatea efectivă de plată, conform înţelegerii infracţionale, s-a stabilit că respectivele sume vor fi furnizate indirect, prin achitarea unor facturi, debite ale respectivei entităţi politice ce îi for fi puse la dispoziţie".

"În contextul infracţional prezentat mai sus, s-a folosit ca paravan al acestor operaţiuni ilegale relaţionarea comercială dintre INTERAGRO şi INSOMAR, cea din din urmă prestând aparent diferite servicii care în realitate au fost fictive, fiind plăsmuit un contract cu obiect nereal, tocmai pentru a oferi acoperire realei destinaţii a sumelor de bani plătite de Ioan Niculae. Mai concret, între SC INSOMAR şi SC INTERAGRO SA s-a încheiat contractul de prestări servicii cu numărul 138 din 3.09.2009, având ca obiect realizarea de către Insomar a unui studiu de piaţă privind sectorul construcţiilor din România: perspective, tendinţe, evoluţii, valoarea contractului fiind de 150.000 de euro, inclusiv TVA”, susţin sursele citate.

Geoană, la ieşirea de la DNA: "Nu-i nimic interesant"

SOV la 6 decembrie 2009: Felicitări, domnule preşedinte al României!

Sorin Ovidiu Vîntu a vorbit în campania prezidenţială din 2009 cu Mircea Geoană, potrivit interceptărilor SRI care se află în dosarul în care SOV este cercetat pentru favorizarea infractorului.

Discuţia cu Geoană (candidatul PSD la prezidenţiale) la ora 18.00, în 6 decembrie 2009, când era în desfăşurare turul doi al alegerilor:

"SORIN OVIDIU VÎNTU: Alo!
MIRCEA GEOANĂ: Bună! Ce faci? Iartă-mă, n-am auzit telefonul, că eram într-o zonă mai proastă.
SORIN OVIDIU VÎNTU: Domnul meu, nicio problemă! Vreau să fiu primul român care vă adresează urarea de: Felicitări, domnule preşedinte al României!
MIRCEA GEOANĂ: Doamne ajută! Ce cifre ai?
SORIN OVIDIU VÎNTU: Domnule preşedinte al României, sunt primul român care v-a spus astfel. V-aş ruga totuşi să mă notaţi în catastifele istoriei.
MIRCEA GEOANĂ : Am notat. Deja sunt cu pixul în mână. (râd amândoi)".

Ce a vorbit Vîntu la prezidenţialele din 2009 cu politicieni şi ziarişti

Exit- Poll INSOMAR: Mircea Geoană a obţinut  51,2% din voturi


Potrivit exit-poll-ului INSOMAR, difuzat de Realitatea TV, 6 decembrie 2009, Mircea Geoană a obţinut, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 51,2% din voturi, în timp ce Traian Băsescu are 48,8%, , după centralizarea datelor înregistrate până la ora 21.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite