AP, despre disputele din Familia Regală:  „Funeraliile Regelui Mihai au reunit o familie colorată şi ciudată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea Regelui Mihai este un moment solemn şi trist pentru mulţi români, dar, dincolo de lacrimi, a dus la reuniunea unei familii colorate şi ciudate, scrie agenţia americană de presă Associated Press despre funeraliile ultimului suveran al României.

Regele Mihai, care a domnit în două perioade şi a fost forţat de comunişti să abdice în 1947, „a fost cunoscut pentru modestia şi angajamentul” faţă de România. Însă funeraliile au scos la suprafaţă vrajba din sânul familiei regale. 

Agenţia de presă scrie despre Irina Walker, care a avut la funeraliile tatălui său prima apariţie alături de familia sa, după ce şi-a pierdut titlul regal în 2013, din cauza implicării în lupte ilegale cu cocoşi. La rândul său, Nicolae, care a fost întâmpinat de mulţime cu aplauze când a venit să depună flori la catafalcul bunicului său, a fost dezmoştenit în 2015 din cauza zvonurilor privind un copil ilegitim. 

Celor care i-au spus că vor să le fie rege, Nicolae le-a răspuns că este „alături de ţară şi de cetăţeni, aşa cum a fost şi bunicul“ său întotdeauna.

image

FOTO Inquam / George Calin

Şi Prinţul Paul, un nepot îndepărtat cercetat pentru spălare de bani, a venit să îi aducă un ultim omagiu Regelui Mihai săptămâna aceasta, deşi nu a participat la funeraliile de sâmbătă. Nepotul în vârstă de 69 de ani al Regelui Carol al II-lea a fost acuzat că ar fi obţinut ilegal 64 de hectare de la stat, cauzând un prejudiciu de 173 milioane de dolari.

În timpul vieţii, Regele Mihai şi-a lăsat fără titluri trei dintre fiice. Una dintre ele a fost dezmoştenită după ce s-a măritat cu un francez care folosea titulatura ironică de „Michel de Laufenburg“, însă după divorţ, cinci ani mai târziu, a fost reprimită în sânul familiei regale. Şi cea mai mică fiică a Regelui Mihai, Maria, şi-a pierdut tilul pentru că s-a căsătorit cu un catolic. Regele Mihai şi fetele sale au fost botezate în rit ortodox.

image

Principesa Maria şi Principesa Sofia. FOTO Inquam / Bogdan Buda

Cristian Pârvulescu, decanul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi de Administrative (SNSPA), a declarat pentru AP că Regele Mihai a aplicat familiei sale cu stricteţe codul etic, pentru că şi-a dorit „să fie opusul tatălui său” Carol al II-lea.

Te-ar putea interesa şi:

Cea mai frumoasă lecţie pentru bărbaţi a Reginei Maria: „Nu mă pofti, că nu-ţi dau nimic în plus faţă de nevasta ta!“

Ziua despărţirii de Regele Mihai. Ultimul suveran al României se odihneşte pe veci alături de soţia sa, Regina Ana

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite