Înregistrarea apelului la 112 care a anunţat tragedia din clubul Colectiv: „Explodează! Ard oameni de vii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost făcută publică înregistrarea apelului facut la 112 de unul dintre tinerii aflaţi în clubul Colectiv din centrul Capitalei pe 30 octombrie 2015. Bărbatul a sunat la numărul unic de urgenţă la ora 22.32 şi a fost întrebat de mai multe ori de unde sună şi ce are de raportat.

Apelul la 112 care a anunţat tragedia din Colectiv

Apelant: Incendiu! Incendiu! Incendiu în fabrica Pionierul! 


Operator 112: Unde, pe ce stradă?

Apelant: Strada Tăbăcarilor 7, incendiu în fabrica Pionierul!

Operator 112: Tăbăcarilor 7.

Apelant: Tăbăcarilor 7. Da, da!


Operator 112:Tăbăcarilor 7, da?

Apelant: Tăbăcarilor 7!

Operator 112: Fabrica Pionierul?

Apelant: Explodează! Explodează! Da, da!

Operator 112: Rămâneţi, vă rog, la telefon.

Apelant: Da, da! Este fum! Este fum! Este fum!

Operator 112: Am înţeles că e fum. E cineva blocat acolo? Ştiţi ceva?

Apelant: Nu-mi dau seama. Nu-mi dau seama... Vezi că iei foc...

Operator 112: Rămâneţi la telefon, vă rog!

...


Apelant: Sunt oameni înăuntru. Nu ştiu câţi au ieşit.

Operator 112: Domnule, spuneţi-mi unde arde? La intrare?

Apelant: Înăuntru. Există un club. Există un club. Într-unul dintre cluburile din fabrica Pionierul.

Operator 112: Da, da, ştiu unde e Colectiv, domnule. Spuneţi-mi exact unde arde acolo?

Apelant: Arde, a luat foc. Arde înăuntru, a luat foc. A luat foc o izolaţie, din cauza...

Operator 112: Am înţeles. Spuneţi-mi, sunt persoane rănite acolo? Ard nişte oameni?

Apelant: Da, da, da. Ies răniţi. (ŢIPETE)

Operator 112: Sunt persoane arse, domnule? Gata, gata. 37.44 Trageţi-i afară! Domnule Adrian?
Trageţi-i afară! Alo, domnule, mă auziţi? Mă auziţi, domnule? Să ştiţi că echipajele au fost trimise către dumneavoastră. Spuneţi-mi exact, puteţi aprecia cam câte victime sunt?


Apelant: Nu ştiu, sunt foarte mulţi. Erau 500 de persoane înăuntru

Operator 112: Am înţeles

Neregulile care au dus la tragedie

Tragedia din Colectiv este suma mai multor nereguli, potrivit unor rapoarte recente care au intrat în posesia Parchetului General. Locaţia avea doar o cale de acces, nu era prevăzută cu un sistem alternativ de iluminare, iar Primăria Sectorului 4, care ar fi trebuit să verifice Fabrica Pionierul, nu a făcut-o deloc în ultimii cinci ani, cu toate că avea această obligaţie.

În ultimii cinci ani, Primăria Sectorului 4 nu a efectuat niciun fel de verificări în clubul Colectiv, cu toate că destinaţia spaţiului a fost schimbată, fiind executate lucrări de amenajare fără autorizaţii. 

Aşa se arată într-un raport făcut la cererea procurorilor de la Parchetul General, care anchetează cea mai mare tragedie din România ultimilor 25 de ani. Şi alte nereguli sunt scoase la iveală de procurori, care susţin că în Colectiv nu erau suficiente căi de acces, ei arătând, totodată, că a existat un mare dezinteres inclusiv din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, care nu cunoştea incinta, deşi asta intra în atribuţiile instituţiei. 

Concret, raportul tehnic al experţilor Parchetului de pe lângă Curtea Supremă subliniază că existau nereguli în ceea ce priveşte construcţia, în speţă Fabrica Pionierul. Documentul arată că nu au fost identificate „dovezi că s-ar fi desfăşurat activităţi de inspecţie, control, îndrumare, pe parcursul ultimilor cinci ani”, interval în care în acel spaţiu s-au derulat activităţi similare, potrivit Mediafax.

Raportul arată că în cinci ani, în fabrica Pionierul, respectiv în clubul Colectiv, au fost nu mai puţin de trei chiriaşi, care au desfăşurat exact aceeaşi activitate ca patronii clubului în care s-a produs incendiul din 30 octombrie 2015. 

Cu toate acestea, din raportul tehnic reiese că în incinta fabricii Pionierul există lucrări de construire şi amenajare care nu îndeplinesc cerinţele legale, cea mai mare parte dintre acestea necesitând o autorizaţie de construcţie. „O parte dintre lucrări nu îndeplinesc cerinţele impuse de normele în viitoare, în special în cazul în care este necesară o evacuare rapidă a utilizatorilor din spaţiul aferent”, se mai arată în document. 

Erau necesare cel puţin două căi de acces 

Potrivit aceluiaşi document, ar fi fost nevoie de cel puţin două căi de acces. Însă, conform experţilor, fapt confirmat şi de martorii din dosar, în cazul clubului Colectiv doar una dintre acestea a fost utilizabilă, „cea către clubul Salsa fiind blocată pe interior şi inutilizabilă, iar a doua, către 

curte, avea uşi neconforme, una dintre acestea fiind blocată, fără bară antipanică, ceea ce a influenţat negativ evacuarea persoanelor”. 

Printre neregulile semnalate de experţi se mai numără geamurile din club, de alt tip decât cel „securit” la uşile de acces, precum şi modul în care a fost amplasat containerul cu uşi, fără bară de panică, se mai arată în raport. Specialiştii care au întocmit documentul au mai arătat şi că oamenii ar fi avut o şansă să scape din incinta clubului dacă între hala în care s-a desfăşurat concertul şi containerul de la ieşire nu ar fi fost o treaptă înaltă de şapte centimetri. 

Un sistem alternativ de iluminat ar fi salvat vieţi

În privinţa materialelor folosite pentru renovarea clubului Colectiv, specialiştii precizează că a fost folosit un burete care are în componenţa sa şi spumă poliuretanică. 

„Pentru spuma poliuretanică expertiza reţine că producătorul emite o fişă de securitate mai amplă, dar nu defineşte restricţiile de utilizare, recomandările privind utilizarea şi restricţiile sau interacţiunea cu materialele care se utilizează ca şi adeziv. Expertiza reţine că în conformitate cu fişa de securitate, acest produs este combustibil, emană căldură intensă, emană fum gros şi toxic la ardere, prin încălzire se descompune în componente inflamabile. Acesta degajă în incendiu substanţe deosebit de periculoase şi trebuie ţinut departe de chibrit, ţigară, foc deschis sau încălzitor puternic”, se arată în expertiza tehnico-judiciară. 

În plus, experţii aduc în discuţie şi lipsa iluminatului de siguranţă, astfel că atât în club, cât şi în container a fost întuneric. În opinia specialiştilor, mai multe vieţi ar fi fost salvate dacă ar fi existat un sistem alternativ de iluminat.

Ce se întâmpla cu ancheta penală 

În urma tragediei, Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal care a fost preluat de Parchetul General. Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea – sunt, în prezent, în arest la domiciliu, în timp ce patronii firmei de artificii, Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, precum şi artificierul Viorel Zaharia sunt plasaţi în arest la domiciliu. Cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI, sunt în arest preventiv.

   

Piedone, urmărit penal de procurorii DNA

Şi fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone (foto), a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie, care au deschis un dosar penal pe numele acestuia. Alte două funcţionare din cadrul instituţiei sunt, de asemenea, vizate de anchetă. Concret, Piedone este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, dar şi de fals intelectual. 

Mai exact, el este acuzat că în perioada 12 noiembrie 2014 - 30 ianuarie 2015, Piedone şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis un acord şi o autorizaţie de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL). 

Pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi, el ar fi emis acordul şi autorizaţia de funcţionar, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţele legale necesare avizării. Cele două funcţionare sunt acuzate că l-ar fi sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, prin întocmirea, respectiv avizarea documentelor.

   

Bilanţul răniţilor din Colectiv 

La aproape patru luni de la tragedia din clubul Colectiv, o singură persoană mai este internată într-un spital din Capitală. Concret, aceasta este în stare stabilă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, doctorul Bogdan Opriţa.  

„Starea sa este stabilă. Urmează măsurile de tratament corespunzătoare etapei actuale de evoluţie a patologiei“, a spus medicul. În ceea ce priveşte răniţii care sunt în ţară, dar care s-au externat din unităţile sanitare, aceştia au fost incluşi în programe de recuperare. 

Totodată, ei vor beneficia de kit-uri personalizate cu medicamente şi creme după ce, vreme de câteva săptămâni, acestea au fost în centrul unei dispute mediatice între Crucea Roşie din România şi Unifarm, companie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. 

Referitor la cei 13 pacienţi răniţi în urma tragediei din clubul Colectiv, care se află internaţi în unităţi medicale din străinătate, unde urmează terapii specifice arsurilor, Ministerul Sănătăţii arată că starea lor este una stabilă. Mai exact, răniţi mai sunt internaţi în Belgia, Olanda, Germania şi Marea Britanie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite