Asociaţia VeDem Just intervine la CCR: România, obligată de Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei să incrimineze abuzul în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie (VeDem Just) constată că România este obligată să menţină incriminarea abuzului în serviciu ca urmare a ratificării Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, în contextul în care CCR urmează să judece, pe 24 mai, excepţia de neconstituţionalitate invocată de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, în privinţa articolului din Codul Penal care pedepseşte abuzul în serviciu.



Asociaţia arată că România a ratificat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptată la New York la 31 octombrie 2003. Potrivit Constituţiei României, din momentul ratificării, acest tratat internaţional a devenit parte din dreptul intern şi este obligatoriu de respectat.

La articolul 19 din această Convenţie se prevede obligaţia de a incrimina abuzul în funcţie: “Fiecare stat parte trebuie să ia în considerare adoptarea de măsuri legislative şi alte măsuri care ar fi necesare pentru a stabili că este infracţiune, atunci când se comite cu intenţie, abuzul de atribuţii sau de poziţie, adică în exercitarea atribuţiilor sale agentul public să îndeplinească ori să nu îndeplinească un act, prin încălcarea legii, cu scopul de a obţine un folos necuvenit pentru sine sau pentru un alt individ sau entitate”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Potrivit documentului, în clasamentul internaţional al infracţiunilor este prevăzută infracţiunea “abuzul de funcţii”. Aceasta este definită drept "îndeplinirea sau neîndeplinirea unui act, prin încălcarea legii, de către un agent public în exercitarea atribuţiilor sale săvârşită în scopul de a obţine un avantaj nepotrivit pentru el sau pentru o altă persoană sau entitate” şi tot aici se prevede că această infracţiune include: abuzul de atribuţie; nepotismul; abuzul de autoritate; abuzul de funcţie; abuzul de poziţia oficială.

“Ca urmare, VeDem Just constată că legislaţia României corespunde obligaţiilor internaţionale asumate şi o eventuală eliminare a acestei infracţiuni ar pune în dificultate statul nostru, mai ales în condiţiile în care corupţia sistemică din România reclamă o politică penală fermă de sancţionare a abuzurilor”, se mai arată în comunicatul semnat de Lucian Silviu Chercheriţă, preşedintele VeDem Just.

Ca urmare, asociaţia va formula o poziţie oficială adresată Curţii Constituţionale sub formă de intervenient, pentru a fi avută în vedere la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate.

Membru fondator al asociaţiei VeDem Just este şi judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi susţinător al educaţiei juridice şi civice în şcolile şi liceele din România.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că, în cazul în care Curtea Constituţională va declara neconstituţional articolul din Codul Penal care defineşte infracţiunea de abuz în serviciu, vor fi închise peste 800 de dosare aflate în ancheta procurorilor anticorupţie privind achiziţii publice ilegale cu fraude de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite