Avocatul romilor în martie ‘90, Târgu-Mureş: "A fost spontan pe dracu'!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaly Sandor a investigat 12 dosare legate de Târgu-Mures, martie 1990
Mihaly Sandor a investigat 12 dosare legate de Târgu-Mures, martie 1990

Mihaly Sandor (82 de ani) a fost avocatul romilor arestaţi la Târgu-Mureş după ciocnirile violente din 19-20 martie 1990. A ascultat zeci de declaraţii şi susţine că ancheta penală a fost o mascaradă menită să îi scoată pe ţigani ţapi ispăşitori. Fostul procuror a declarat într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" că Poliţia şi Securitatea au organizat venirea ţăranilor din Valea Gurghiului.

Mai citiţi prima şi a doua parte a documentarului realizat de fundaţia ministrului Laszlo Borbely.

AUDIO Laszlo Borbely: “Putea să fie război civil la Târgu-Mureş!”

AUDIO Regizorul, Mihalcsa Gyula: "Cineva foarte sigur pe situaţie a împins tensiunile din Târgu-Mureş"

Cum vedeţi evenimentele din martie 1990 cu detaşarea de acum?
Mihaly Sandor: Eu am fost timp de 15 ani şef serviciu anchete penale în fosta Regiune Autonomă Maghiară, până s-a desfiinţat în 1968. După care am fost aproape zece ani şef serviciu anchete penale la Târgu-Mureş. În martie 1990 am fost avocatul ţiganilor. Cunosc toate evenimentele, pentru că am o documentaţie despre tot ce s-a întâmplat. Imediat după incindente am primit audienţe gratuite la tribunal. Apoi am fost inclus în comisia naţională de cercetare a evenimentelor. Dar fiindcă fusesem procuror, ştiam să iau declaraţii, m-au însărcinat să organizez o anchetă penală de identificare a oamenilor, plus ascultarea şi adunarea documentelor.

Şi ce aţi văzut, ce aţi auzit despre martie ‘90?
Să vedeţi ce chestie! Eu pe jumatate din oamenii de la poliţie îi ştiam personal, pentru că am lucrat la urmărire penală ca procuro. La un moment dat stăteam de vorbă cu o cunoştinta, în 19 martie, aproape de centru şi văd că era câte un poliţist la câte zece metri. Mă, dar ce caută ăştia aici, nu îi apără pe cei care sunt în centru? Aşa mi-am dat seama ce se întamplă. Şi de unde mi-am mai dat seama: la un moment dat, la sediul UDMR, doi sau trei băieti din grupul care vroia sa spargă uşa sediului UDMR au vrut să plece. Şi la care un poliţist le zice: "Unde mergeţi? Înapoi, înapoi, făceţi-vă datoria! Şi atunci am zis: Hopa! Poliţiştii nu ne apără pe noi, pe maghiari, ci îi apără pe cei care au venit să facă scandal.

Poate a fost o neînţelegere...
Nu, nu, păi după ce a venit camionul acela care a intrat în treptele catedralei, eu m-am dus la Primărie şi am intrat prin spate, unde există o intrare separată. Şi pe o stradă lăturalnică s-a oprit un autobuz. Din el au coborât nişte cetăţeni cu pălăria aia galbenă specifică zonei Gurghiului. Unul avea în mână un băţ, altul o ţapină şi câţiva aveau şi ţuică. Şi a venit un poliţist care a dat mâna cu şoferul. Deci eu am văzut asta.

Un poliţist? La Primărie?
Da, da, în spatele primăriei. Atunci mi-am dat seama că totul era organizat. În tot cazul, Poliţia era angrenată. Ei au organizat, cu Securitatea, asta e 100% sigur.

Dar ce interes au avut?
Mobilizarea de sus. Ion Iliescu a făcut toate acestea, am citit atâtea documentaţie....Eu cred că Iliescu le-a spus aşa: învăţaţi-i pe unguri să tacă din gură, să nu mai urle atât! Ăsta a fost motivul. După revoluţia din 1989, ungurii au facut zarvă cerând unele drepturi şi acest lucru nu le-a plăcut nici organelor locale,, nici Vetrei Româneşti. Şi atunci eu aşa ţin minte că a fost: Iliescu le-a zis "Păi uite, aşa trebuie procedat cu ungurii şi gata". Acum nu mai ştie nimeni nimic. Fiecare spune altceva.

Deci nu a fost un conflict spontan la Târgu-Mureş?
Aaaaa, spontan pe dracu'! Cu vreo doua-trei săptămâni înainte de acele evenimente, un coleg îmi arată ce scrie în "Cuvântul Liber", că la liceul Bolyai Farkas elevii români sunt bătuţi de maghiari şi ameninţaţi cu moartea. Au fost trei astfel de articole.
Din declaraţiile pe care le-am ascultat reiese că cetăţenii au fost induşi în eroare. Le-au dat un litru de ţuică şi un carnet de CEC cu 2.000 de lei ca să vină în Târgu-Mureş să facă ordine. Ei trebuiau să vină de acasă cu ceva, o ţapină sau o furcă.

Cât timp aţi lucrat la anchetă?
Pai să vedeţi şmecherie. Eu eram în conducerea biroului de avocaţi, dar când i-au arestat pe ţigani pentru huliganism, avocaţii români din Hodac şi Reghin nu ne-au spus şi nouă, celor maghiari. Atunci majoritatea ţiganilor au fost condamnaţi. Le-au dat câte 6 luni de închisoare. Când am aflat ce se întâmplase, m-am dus la birou şi i-am întrebat "Dar ce faceţi voi aici?". Mi-au răspuns că nu au vrut să mă mai deranjeze. Eu am participat la 12 cazuri şi am fost şi avocatul lui Cseresznyes Pal până să fie preluat cazul lui de Gyorgy Frunda.

Care este adevărul despre Târgu-Mureş?
Fitilul a fost aprins în ziare, este foarte clar. Oamenii simpli, de la ţară, au crezut şi au venit la Târgu-Mureş. Muncitorii de la fabrici nu ar fi ieşit în stradă, dar pe oamenii de la ţară puteai să îi induci în eroare foarte uşor. Mult mai uşor. Asta s-a întâmplat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite