Bărbatul surdo-mut amendat că a scandat lozinci anti-PSD nu are bani să achite contravenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Duia, amendat cu 2.000 de lei FOTO Facebook
Ioan Duia, amendat cu 2.000 de lei FOTO Facebook

Ioan Duia, bărbatul surdo-mut care a fost amendat cu 2.000 de lei de Jandarmeria Bucureşti pe motiv că a scandat lozinci antiguvernamentale nu are bani să achite amenda. Bărbatul de 54 de ani s-a aflat printre cei care au participat la un protest, în faţa Sălii Palatului din Bucureşti, în timpul desfăşurării congresului social-democraţilor.

„Informaţia din spaţiul public este pe jumătate falsă, în sensul că persoana respectivă nu a fost amendată pentru scandarea de lozinci ci a fost sancţionată pentru participarea la o contramanifestaţie, aşa cum a fost făcută încadrarea faptei în procesul verbal. Într-adevăr, agentul constatator, jandarmul care a aplicat sancţiunea, a înţeles să descrie fapta persoanei menţionând că a scandat şi lozinci. Temeinicitatea şi legalitatea acelei fraze din procesul verbal poate fi stabilită doar de o instanţă de judecată, care poate aprecia dacă menţine  valabilitatea procesului verbal sau îl poate anula”, au transmis oficialii Jandarmeriei Capitalei pentru „Adevărul”. 

De cealaltă parte, Bogdan Anicescu, asistent social şi interpret în limbaj mimico-gestual la Asociaţia Naţională a Surzilor, spune că decizia este aberantă. „E absurd ca o persoană surdo-mută să fie amendată pentru că ar fi strigat lozinci. În primul rând pentru că agentul constatator nu cunoaşte limbajul semnelor şi nu poţi să ştii ce a comunicat exact acea persoană. În al doilea rând, fiind surdă, persoana nu se putea exprima verbal, ci doar prin gesturi”, a punctat Anicescu.

Potrivit acestuia, nu au mai existat cazuri în care persoanele cu deficienţe de limbaj şi auz să fie amendate pentru scandare de lozinci. Prin urmare, singura variantă ca surdo-mutul din Bucureşti să scape de plata amenzii este contestarea ei în instanţă, după cum au declarat oficialii din Jandarmeria Capitalei. În prezent, nicio anchetă internă nu este în derulare, au completat aceştia.

Reacţie în lanţ pe reţelele de socializare

Situaţia în care se află Ioan Duia a revoltat-o şi pe Angi Şerban, o tânără ridicată de jandarmi după ce a participat la un protest în Piaţa Victoriei, când încerca să împiedice amplasarea târgului de sărbători în locul tradiţional de întâlnire a celor care protestează faţă de legile justiţiei şi cer demisia Guvernului. 

„Jandarmeria a ajuns un organ de opresiune folosit de către infractorii de la putere. Vă aduc la cunoştinţă că nu am intrat în dictatură şi că în democraţie, cetăţeanul are atât obligaţii, cât şi nişte drepturi pe care voi le călcaţi în picioare! Cum îţi permiţi, Jandarmerie să-mi încalci drepturile şi să faci poliţie politică? Dacă nu ştiţi de unde aveţi banii de salarii şi de intervenţii, aflaţi că sunteţi bugetari şi nu aveţi un buget suficient pt a vă autosusţine şi-atunci vă alimentaţi din taxele plătite de angajaţii de la privat, altfel n-aţi exista”, a scris tânăra pe reţeaua de socializare, completând că Jandarmeria încalcă grav drepturi fundamentale ale cetăţenilor, garantate de Constituţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite