Baron PSD acuzat că a furat de la stat 10 milioane de euro.  „Predam banii în numerar, la sacoşă, după ce în prealabil îmi opream comisionul meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Bejerita Foto: Expres de Banat
Ion Bejerita Foto: Expres de Banat

Un politician din Banat, cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, se lăuda complicilor că este protejat de un senator. Vicepreşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Bejeriţă a fost interceptat de procurori când discuta despre modificarea unor acte fiscale. Banii sifonaţi prin firme-fantomă ar fi fost căraţi de baronul PSD cu sacoşa.

Omul cât trăieşte, învaţă. Este şi cazul procurorilor procurorii Secţiei de Urmărire Penală (SUPC) din Parchetul General, care instrumentează cazul vicepreşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Bejeriţă. Acesta este cercetat pentru o evaziune de 10.585.000 de euro, bani spălaţi prin mai multe firme-fantomă. Anchetatorii au rămas cu gura căscată după ce complicii lui Bejeriţă le-au explicat cum a furat politicianul PSD această sumă imensă: cu sacoşa.

Procurorii au decis ieri să pună sechestru asigurător pe întreaga sumă presupus a fi fost spălată, dar şi pe patru imobile ale politicianului. Tot ieri, Ion Bejeriţă a fost reţinut, alături de alţi trei afacerişti locali: Axente Obrejan, Petrişor Lincan şi Vasile-Tailor Căcărează. Tribunalul Bucureşti analiza, aseară, propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor patru. Alte 12 persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Sifonarea celor 10 milioane de euro s-a făcut prin intermediul unor firme-fantomă, pentru diminuarea impozitelor datorate statului. Bejeriţă, Obrejan şi Trandafir Rădoia, alt afacerist implicat în acest caz, sunt finii parlamentarului Ion Mocioalcă, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor. Obrejan mai are şi alte „pile“, fiind un apropiat al vicepreşedintelui CJ Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghion, iar firma acestuia, Excav Prod, are mai multe contracte cu CJ Caraş-Severin. Potrivit procurorilor, firma acestuia, Excav Prod, era folosită în circuitul evazionist.  

Cum se făcea evaziunea

Interceptări telefonice, rapoarte ale Fiscului şi declaraţiile unor complici sunt probele cheie ale procurorilor în acest caz. Una dintre firmele care beneficia de aceste diminuări ilegale de impozit este Emiliano Vest SRL, abonată la contracte publice cu autorităţile locale din Caraş-Severin. Societatea are ca unic asociat pe  soţia liderului PSD,  Mihaela Bejeriţă.

Petrişor Lincan a recunoscut ieri în faţa procurorilor acuzaţiile şi a povestit relaţia cu Bejeriţă, pe care-l cunoştea dn 2007.  El a vorbit despre una dintre metodele de evaziune fiscală folosite. „În timp, am avut mai multe discuţii de afaceri, ocazie cu care mi-a propus să-i furnizez facturi fiscale de livrări de materiale şi servicii, fără ca acestea să fie reale, pentru societatea sa Emiliano Vest SRL. Am fost de acord cu această propunere mai ales că eu reţineam un procent de 2% din sumele cu care îşi diminua masa impozabilă la societatea administrată de Bejeriţă Ion, respectiv Emiliano Vest SRL”, a spus Lincan.

Afaceristul a dat detalii şi despre cum procedau concret: „Bejeriţă mă chema la Caransebeş si mă instruia cu privire la ce urma să fac, adică îmi spunea că are nevoie de o factură fictivă pentru un anumit material de construcţie şi nu numai (sârmă, plasă de Buzău, etc)”. Lincan îi elibera o factură, iar banii erau livraţi în conturile firmei sale, Speedy Auto, după câteva săptămâni. „Eu aveam împuternicire pe contul societăţii mele şi mă prezentam la ghişeul băncii de unde scoteam diferite sume de bani pe care le înmânam lui Bejeriţă Ion la Caransebeş şi i le predam în numerar, la sacoşă, după ce în prealabil îmi opream comisionul meu”, a precizat Lincan.

Protecţie politică

Un alt afacerist implicat în acest caz, Gigel Ionuţ Cristache, controla două societăţi pe care s-au făcut mai multe tranzacţii financiare. El a declarat că Bejeriţă i-a spus că întreaga afacere ar fi fost garantată de o cunoştinţă a acestuia, care este senator, si căruia îi spunea „ăla bătrânu“. „Totodată, Bejeriţă Ion mi-a comunicat că pentru a putea câştiga la licităţie contracte valoroase este necesar să avem un rulaj foarte mare pe cele două societăţi la care eram administrator”, a povestit Cristache. El a dat detalii despre cum erau scoşi banii din bancă, proveniţi din contracte fictive cu firma liderului PSD. „De două sau trei ori am fost personal cu Lincan Petrişor  la Caransebeş şi de faţă cu mine acesta i-a înmânat banii lui Bejeriţă Ion”, a declarat Cristache.

Procuroarea care coordonează ancheta, Denisa Cristodor (SUPC), arată în referatul de arestare preventivă din acet caz că „infracţiunea de spălarea banilor este considerată cea mai gravă componentă a economiei subterane, pericolul social sporit al acesteia constând în faptul că banii spălaţi sunt folosiţi ulterior pentru reproducerea activităţii criminale, acapararea în fapt, a puterii economice şi politice”.

"Eu aveam împuternicire pe contul societăţii mele şi mă prezentam la ghişeul băncii de unde scoteam diferite sume de bani pe care le înmânam lui Bejeriţă Ion la Caransebeş şi i le predam în numerar, la sacoşă, după ce în prealabil îmi opream comisionul meu", Petrişor Lincan, Om de afaceri reţinut în dosar



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite