Borza: România trebuie să aleagă între Europa şi America. În relaţia cu SUA, am dat mult mai mult decât am primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
remus borza FOTO Adevărul

România ar trebui să aleagă între Europa şi America, consideră Remus Borza, apreciind că, pentru fiecare dintre opţiuni există atât avantaje, cât şi dezavantaje.

„Iubesc America. Am fost de nenumărate ori în State. Am trăit la cote maxime de emoţie şi speranţă campania şi victoria lui Trump. L-am admirat pentru tenacitate şi creativitate în business, pentru determinarea de a reforma establishmentul politic de la Wahington. Dar ultimele acţiuni şi poziţionări ale preşedintelui Trump mă îngrijorează, ca să folosesc o expresie atât de dragă ambasadorului american la Bucureşti. Mă îngrijorează atacul american cu rachete asupra unor obiective industriale siriene, încălcând suveranitatea acestei ţări şi fără a deţine o probă că regimul Bashar Al-Assad a folosit arme chimice împotriva insurgenţilor. Mă îngrijorează recenta denunţare unilaterală a Acordului de Denuclearizare a Iranului semnat în 2015 de SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China, Germania şi Iran. Ieşirea SUA din Acordul de la Viena aruncă Orientul Mijlociu în haos şi război. Mă îngrijorează decizia administraţiei Trump de a suprataxa cu 25% respectiv cu 10% importurile de oţel şi aluminiu din UE. Această decizie iliberală cu un puternic iz protecţionist poate declanşa un război comercial cu efecte devastatoare între SUA şi Marea Britanie. Dacă şi ţările din UE vor răspunde cu măsuri de retorsiune, o nouă criză economică majoră la nivel global este iminentă”, scrie Borza pe blogul său.

   

Deputatul independent aminteşte că Theresa May, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au exprimat deja un punct de vedere comun în dosarul iranian şi în cel al taxării importurilor de oţel şi aluminiu. 

„Joi cancelarul german afirma că ”Europa nu se mai poate baza pe SUA”. Iată că deja, s-a produs o falie între cele două blocuri economice şi militare. Dacă tensiunile se vor acutiza, cum va reacţiona şi cum se va poziţiona România? Am văzut poziţia lui Dragnea de sprijin necondiţionat a administraţiei americane, dar şi poziţia pro-europeană a preşedintelui Iohannis. Deci nu avem un consens politic în această problemă”, notează politicianul.

România, între Europa şi SUA

Borza consideră că România ar trebui să aleagă între cele două puteri, fiind înclinat să creadă că Uniunea Europeană este o opţiune mai bună.

„Din punctul meu de vedere, România nu poate să joace decât cartea europeană. Din considerente de ordin geografic, cultural, juridic, economic şi chiar politic. Geografic România e în Europa. Patru milioane de români trăiesc şi muncesc în ţările UE. Revoluţia paşoptistă, Unirea Principatelor române, Războiul de Independenţă, instaurarea monarhiei, făurirea statului naţional unitar român sunt acte identitare ale naţiunii române, dar care nu s-ar fi realizat fără susţinerea şi acordul puterilor europene.

Din 2007, România este membru al Uniunii Europene. De la 1 ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Azi, UE este principalul partener comercial al României cu o pondere de 87% în total schimburi comerciale. Din păcate volumul schimburilor comerciale cu SUA este sub 2%. Din 2007 până în prezent, România a beneficiat de aproape 30 de miliade de euro fonduri europene nerambursabile. Cei patru milioane de români care muncesc în ţările UE au trimis în ţară peste 50 de miliarde de euro. Valoarea investiţiilor ţărilor UE în România depăşeşte 55 de miliarde de euro. Deşi SUA sunt partenerul strategic al României, valoarea investiţiilor americane în ţara noastră reprezintă doar 2,5% din totalul investiţiilor străine, adică vreo 1,6 miliarde euro din 64 miliarde euro. Deci în relaţia cu Uniunea Europeană, România e pe plus, cu peste 130 miliarde euro. În relaţia cu SUA, România e pe minus. Am dat mult mai mult decât am primit, ori prin raportare la PIB-ul celor două ţări, 200 de miliarde versus 18.000 de miliarde de dolari e un lucru nefiresc. Doar în ultimul an am plătit 5,4 miliarde de euro pentru achiziţia rachetelor Patriot şi Himars. Tot către companii americane, Guvernul României a concesionat rezervele de gaze din platoul continental al Mării Negre. Vorbim în jur de 120 miliarde mc de gaze cu o valoare de piaţă de 30 miliarde euro. Deşi la nivel declarativ e multă ”love” între poporul american şi cel român, cel din urmă stă la coadă cu cetăţenii din lumea a treia pentru a obţine vize de intrare pe tărâmul făgăduinţei”, încheie Borza.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite