Camelia Bogdan, plângere penală la DNA împotriva unor magistraţi pe care-i acuză că tergiversează confiscarea averii lui Dan Voiculescu din Cipru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Camelia Bogdan a făcut o plângere la DNA împotriva preşedintelui Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei şi a unor inspectori din cadrul Inspecţiei Judiciare. Magistratul susţine că aceştia ar fi vinovaţi de infracţiunea de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, potrivit unor surse judiciare.


Potrivit surselor citate, Camelia Bogdan arată în plângerea penală că totul a început sub forma unor impedimente ce au survenit pe parcursul punerii în executare a  ordinului de indisponibilizare în vederea confiscării sumelor de bani din decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu, privind suma de 60 de milioane de euro.
În final, Inspecţia Judiciară a  deschis  trei cercetări disciplinare în doar 10 zile. Intenţia ar fi fost de a  tergiversa confiscarea dispusă în cazul Dan Voiculescu.
 

Camelia Bogdan arată că pe 4 ianuarie 2016, Inspecţia Judiciară a deschis prima cercetare disciplinară împotriva sa şi a celuilalt membru din complet, Mihai Alexandru Mihalcea, deoarece au solicitat emiterea unor adrese către ANAF – DGITL Sector 1 Bucureşti şi către Tribunalul Bucureşti pentru a se comunica stadiul executării deciziei penale şi comunicarea CNP-ului şefului ANAF pentru a se aprecia asupra unei eventuale aplicări a unei amenzi judiciare faţă de acesta.

Completul voia să afle mai multe date privind măsura confiscării tuturor bunurilor mobile şi imobile, precum şi a sumelor din conturi, a activelor şi acţiunilor aparţinând sunor societăţi din Cipru:  Abacus (Cyprus) Limited, Grivco SRL, Coly Secretarial Limited şi Romanian-American Development Company LTD şi Crescent Commercial & Maritime (Cyprus) Limited, dispusă prin ordinul de din dosarul ICA.

Asta după ce autorităţile cipriote au adus la cunoştinţă Biroului Executări Penale din cadrul Tribunalului Bucureşti faptul că pentru identificarea şi indisponibilizarea conturilor bancare este necesară transmiterea unei comisii rogatorii internaţionale.

De ce trebuia comisie rogatorie

Camelia Bogdan a insistat ca Tribunalul Bucureşti să aducă la îndeplinire acest ordin de confiscare prin emiterea unei comisii rogatorii prin care să se solicite indisponibilizarea/confiscarea sumelor înscrise la credit şi a dobânzilor aferente, cu ataşarea informaţiei prelucrate (cu valoarea de intelligence) obţinute pe calea informală de la Oficiul de recuperare a creanţelor din cadrul MJ, cu menţiunea că bunurile indisponibilizate servesc garantarea ordinului de confiscare.
În schimb, Tribunalul Bucureşti a sesizat Inspecţia Judiciară.

  • “Am atras atenţia asupra faptului că, în măsura  în care opţiunea Tribunalului Bucureşti rămâne aceea de a sesiza Inspecţia Judiciară cu privire la posibilele abateri judiciare săvârşite de preşedintele de complet, am inserat în cuprinsul adresei susmenţionate necesitatea lămuririi prealabile a comunicării către condamnatul Voiculescu Dan a unor date cu caracter confidenţial, ce nu au caracterul unor informaţii de interes public şi care afectează în mod negativ şi direct activitatea de executare, de către preşedintele Tribunalului Bucureşti, doamna judecător Laura Marina Andrei”.
  • “Am ataşat, încă o dată, relaţiile de la Oficiul Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni, de unde rezultă că pentru identificarea sumelor de bani din conturile aflate în Republica Cipru este necesară emiterea unor comisii rogatorii, deoarece din adresa nr. : ROG – 0009 – 2015 a Biroului Juridic a Republicii Cipru – Unitatea de Combatere a Spălării Banilor (Mokas) rezultă că până în prezent s-au întreprins demersuri doar  în privinţa confiscării sumei de 51.021 dolari, deţinută de către inculpatul Voiculescu Dan, la banca Marfin Popular Bank  Co Ltd (redenumită Bank of Cyprus Public Company Ltd)”.
  • “Am precizat,  încă o dată, că deşi răspunsul comunicat de autorităţile cipriote era confidenţial şi putea fi folosit doar în vederea fundamentării unei cereri de comisii rogatorii, acest răspuns a fost comunicat de către preşedintele Tribunalului Bucureşti condamnatului Dan Voiculescu”.

Din puşcărie, Dan Voiculescu a postat pe blogul său răspunsul primit din Cipru de Tribunalul Bucureşti.

Camelia Bogdan a mai arătat că soţul Laurei Andrei, notarul Jean Andrei, a semnat la sediul Grivco  mai multe contracte de superficie care au facilitat privatizarea fostului Institut de Chimie Alimentară.

Magistratul susţine că modalitatea “în care au acţionat şi acţionează şi la momentul actual preşedintele Tribunalului Bucureşti, pe de o parte, dar şi Inspecţia Judiciară, pe de altă parte, prin activităţi concurente are un efectul continuu, de tergiversare”.

"În fapt, efectul acestor activităţi este acela de blocare temporară a executării măsurii dispuse prin Decizia 888/A/08.08.2014, iar prin acest efect se aduce grave prejudicii interesului naţional, având în vedere valoarea deosebit de ridicată a produsului infracţional de recuperat", mai arată Camelia Bogdan.

Camelia Bogdan a explicat că ar fi cercetată cu rea-credinţă şi într-un alt caz, pentru modul în care a motivat mandatul de arestare preventivă în cazul primarului Sorin Oprescu.

“Observând menţiunile din Rezoluţia susmenţionată, am constatat că s-a început cercetarea disciplinară împotriva mea  cu evidentă rea-credinţă, în baza unor motive aparente, întrucât o parte din sintagmele  utilizate  în motivare aparţineau  chiar inculpatului Oprescu Sorin Mircea (ca de exemplu sintagma en passant, apropiere mentală ş.a), iar cealaltă parte a acestor termeni, care îmi aparţin, nu au nimic vulgar, peiorativ, jignitor la adresa inculpatului ori inadecvat cu motivarea unei încheieri judecătoreşti.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite