Ce a învăţat Carla's Dreams din cazul Colectiv, dar nu şi organizatorii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
imagini din spaţiul în care Carla's Dream începuse desfăşurarea evenimentului.
imagini din spaţiul în care Carla's Dream începuse desfăşurarea evenimentului.

Câteva mii de persoane au participat vineri seara la ceea ce ar fi trebuit să fie un concert al formaţiei Carla's Dreams la Piatra Neamţ. Evenimentul s-a oprit la solicitarea liderului formaţiei, după ce s-a constat că numărul persoanelor din spaţiul de concert era cu mult (de zece ori) depăşit. Decizia de oprire a fost luată în mod legal şi corect de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Piatra Neamţ.

În primul rând trebuie ştiut că informaţiile publice arată că decizia de oprire a desfăşurării concertului a fost luată de cadrele responsabile din partea Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă din Piatra Neamţ. Asta după ce ofiţerii prezenţi la eveniment pentru a asigura desfăşurarea corectă a acestuia au constatat că numărul de persoane a depăşit cu mult capacitatea spaţiului în care se desfăşura concertul.

Faptul că IGSU a luat această măsură, iar liderul formaţiei Carla's Dreams a urmat-o şi anunţat-o în sală, reprezintă doar una dintre învăţămintele pe care românii le-au tras după cazul Colectiv.

În lipsa unor detalii tehnice nu este cazul să fac afirmaţii cu privire la condiţiile de desfăşurare.

În presă a apărut informaţia că spaţiul ar avea Autorizaţie de Securitate la Incendiu. Este foarte posibil ca acest lucru să fie adevărat, dar este important de ştiut că aceasta se eliberează pe baza unei solicitări ce are la bază o documentaţie tehnică în care se precizează în clar condiţiile în care a fost emisă. 

Unul dintre principalele criterii pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii îl reprezintă numărul maxim de persoane şi capacitatea de evacuare a acestora. Capacitatea de evacuare se referă la numărul maxim de ieşiri în caz de incendiu şi care pot fi folosite de către cei prezenţi la un eveniment. 

În mod normal, atunci când se estimează că va avea loc un eveniment ce va depăşi numărul de persoane pentru care a fost eliberată autorizaţia, este necesar a se depune cerere pentru eliberarea unei Autorizaţii de Securitate la Incendiu strict pentru acel eveniment. Atunci un expert tehnic şi Inspectoratul pentru situaţii de Urgenţă analizează dacă acel spaţiu poate asigura condiţiile şi ce măsuri pot fi luate. Dacă nu se îndeplinesc condiţiile... atunci se refuză desfăşurarea evenimentului.

În cazul de faţă ne aflăm probabil într-o astfel de situaţie, în care numărul de persoane nu a fost respectat.

Ce era de făcut?

În primul rând organizatorii evenimentului nu au voie să permită intrarea în spaţiul de spectacol a mai multe persoane decât cele autorizate. Ştim cu toţii filmele americane în care tinerii stau la coadă pentru a putea intra într-un Club. Nu e doar o imagine pentru micul ecran, ci o realitate: nu se permite intrarea deoarece numărul maxim de persoane a fost atins. Acest lucru nu se întâmplă în România, unde organizatorii şi firmele de securitate uneori nu dispun de minime cunoştinţe şi responsabilităţi, singura responsabilitate fiind cea a profitului maxim, deşi acest lucru poate duce la evenimente extrem de grave. 

ISU a acţionat în mod corect în această situaţie şi este de remarcat că este posibil să se fi preîntâmpinat un accident major, poate nu la fel precum cel din Colectiv, dar cu siguranţă ar fi putut fi victime. Decizia de a opri un astfel de eveniment trebuie să fie una clară, iar dacă Organizatorii au fost înştiinţaţi de reprezentanţii ISU, chiar şi verbal (căci nu se poate altfel în timpul desfăşurării evenimentului când intervenţia trebuie să fie promptă), iar aceştia nu au ţinut cont de recomandările făcute, vorbim de un aspect extrem de grav. 

Ce înţeleg din informaţiile culese de pe internet  este că exact aşa s-a întâmplat, iar apoi reprezentanţii ISU s-au adresat direct liderului formaţiei ce a oprit imediat concertul. Apoi s-a realizat eliberarea organizată a spaţiului.

În momentul de faţă nu pot vedea o vină a reprezentanţilor ISU în condiţiile în care se spune că spaţiul este autorizat. Intervenţia a fost una de bun augur, supravegherea realizată, iar când s-a constatat depăşirea prevederilor (abaterii) ce au stat la baza luării autorizaţiei a fost suspendată desfăşurarea evenimentului. ISU nu putea acţiona înainte deoarece nu se putea presupune numărul de persoane ce vor fi prezente şi chiar dacă s-ar fi estimat, nu se putea merge pe o astfel de probabilitate pentru a opri încă din start desfăşurarea(nu poţi amenda pe cineva că ar fi vrut să depăşească viteza legală).

Cel mai probabil că dacă o astfel de situaţie s-ar fi petrecut înainte de cazul Colectiv nimeni nu ar fi luat decizia de anulare a unui astfel de spectacol datorită presiunilor la care autorităţile sunt în unele cazuri supuse. Decizia trebuie să fie fermă, clară, fără remuşcări şi nici un risc nu trebuie asumat. Viaţa oamenilor nu se măsoară în probabilităţi.

În cazul de faţă pericolul imediat nu a fost generat de probabilitatea apariţiei unui incendiu, ci de aglomeraţia mare de persoane şi de posibilele accidente în cazul în care ar fi apărut o situaţie limită în care evacuarea ar fi fost făcută dezorganizat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite