Chatham House Rule la Statul Major al Apărării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cum se ştie, la o întâlnire ţinută în temeiul Regulamentului Chatham House, oricine vine la discuţie este liber să folosească informaţiile dobândite în schimbul de opinii, dar nu are voie să dezvăluie cine a făcut vreun comentariu. O asemenea întrunire, care a fost supusă Chatham House Rule, a avut loc la Statul Major al Apărării.

Astfel, Direcţia de Informare şi Relaţii Publice, la comanda căreia se află experimentatul colonel Constantin Spînu, a organizat marţi, 12 decembrie 2017, o întâlnire informală a şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, cu bloggeri şi jurnalişti independenţi, care abordează subiecte cu tematică militară, în mediul online.

Surpriza plăcută, pentru invitaţi, a fost prezenţa, la începutul brainstormingului, a ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, care a convins pe jurnaliştii prezenţi, prin conduita sa elegantă, că are un dialog profesional plăcut, constructiv şi constant cu cel care este şeful apărării României, generalul Nicolae Ciucă.

Rând pe rând, analiştii politici şi militari prezenţi, precum şi jurnaliştii independenţi au adresat întrebări bine cântărite, marcate de francheţe şi vizând subiecte abordate, cel puţin până acum, mai degrabă empiric, în tot ceea ce înseamnă reflectarea în presă a priorităţilor organismului militar românesc.

Oficialii prezenţi au fost receptivi la sugestiile interlocutorilor seniori şi juni, din presa online.

image

În acelaşi timp, ziariştii participanţi la acest eveniment aparte au reţinut câteva repere generale, de interes public.

Industria de apărare nu va mai fi Cenuşăreasa perioadei postdecembriste.

Existenţa subsecretarilor de stat, la fiecare categorie de forţe armate, peste Ocean, la Pentagon, constituie un motiv de reflecţie pragmatică şi pe tărâm mioritic.

Este bine că România este prezentă în PESCO, de la bun început.

După cum opţiunea pentru un Schengen militar este una obligatorie, după amplul exerciţiu militar răsăritean numit ZAPAD 2017.

Activităţile vizând achiziţionarea de tehnică de luptă modernă au acum transparenţă legislativă.

Iar programul ARMATA 2026 vizează, din fericire şi elemente clare de offset.

Pentru fiecare dintre cele trei categorii de forţe armate există programe concrete, etapizate, de dotare adecvată, cu cele necesare îndeplinirii misiunilor specifice.

În plus, Armata României are unităţi de elită, cu un program dur de pregătire, extrem de puternice, acestea fiind gata să acţioneze în situaţii previzibile de criză.

Apetitul pentru un dialog, deloc formal, al oficialilor menţionaţi mai sus, capacitatea de a răspunde imediat, cu cifre clare şi trimiteri fără echivoc, la experienţe militare de necontestat, a transformat dezbaterea într-un transfer de încredere, de la iniţiatorii evenimentului la invitaţii interesaţi de evoluţiile din mediul militar autohton.

La solicitarea seniorilor care au savurat dialogul cu gazdele amintite, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă a acceptat imortalizarea unei “fotografii de familie”, semn al unei efemerităţi cu o necesară repetabilitate în spaţiul public.

image

Concluzia pragmatică? Armata ţării se află pe mâini bune, chiar dacă deseori mai este încă percepută precum „marea mută“, comunicarea modernă, ofensivă, inclusiv în arealul electronic, fiind o soluţie cu impact la internauţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite