Cine va controla instituţiile anticorupţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Aplicarea legii nu înseamnă în mod automat, justiţie (dreptate), când legea e instabilă, incoerentă, particulară.” - Alături de Parchetul General şi DNA, oare, nu trebuie făcute verificări, analize, curăţenie şi în alte instituţii ca de exemplu: CSM, Inspecţia Judiciară, ANI, DIICOT, Poliţia Română şi chiar CCR, evaluate, recredibilizate şi sprijinite printr-un nou restart?

Că tot a fost Ziua Justiţiei, am găsit un motto interesant: „Aplicarea legii nu înseamnă în mod automat, justiţie (dreptate), mai ales când legea e instabilă, incoerentă, particulară (ca în România şi multe ţări în tranziţie). Respectând absolut tot ceea ce e stipulat în lege (legal formalism) poate duce chiar la nedreptate.”

Prima săptămână din luna lui Cuptor se poate spune că a fost săptămâna războiului pentru controlul instituţiilor anticorupţie, în România controlată politic de Armata roşie a ayatolahhului cu mustaţă. Armată roşie care, între două bâze în partid şi un simulacru dublu de guvernare, îşi mai reglează conturile interne şi le trage câte un şut pe scările pesediste indezirabililor care ies din cuvântul Tătucăi.

Cu toate acestea, între două guverne de aceeaşi culoare, aparent diferite, Armata roşie şi-a intensificat lupta  împotriva coşmarului DNA şi a duşmanului Kovesi. De asemenea, a deschis front de luptă şi contra procurorului şef Lazăr, de la Parchetul General, aliat al Codruţei, care deranjează penalii din ce în ce mai mult.

Capul de berbece s-a dovedit a fi reconfirmatul ministru al Justiţiei, Tudorel, aparent neînregimentat partidic, tehnocratul care, în renegatul Guvern Grindeanu, a dezamăgit aşteptările penalilor la putere. Păstrat la cârma Ministerului Justiţiei, pare că acesta şi-a învăţat lecţia şi a trecut la atac. A anunţat public că a venit vremea clarificărilor în privinţa managementului la DNA şi că va lua măsurile ce se impun.

Concret, actualul ministru al Justiţiei a trimis controlul Inspecţiei Judiciare la DNA şi la Parchetul General, sub pretextul necesităţii evaluării, analizării şi eficientizării celor două instituţii de forţă, sperietoare ale penalilor indiferent de culoarea politică a acestora. Cu această dovadă de  schimbare de macaz, în actualul guvern, ministrul Tudorel a dat un semnal către statul major al Armatei roşii că îşi va îndeplini sarcinile. Ca să fie mai credibil, demnitarul a aruncat opiniei publice sintagma că trebuie acţionat împotriva justiţiei selective.

În primă instanţă, măsurile dure anunţate de ministrul Justiţiei au inflamat opinia publică, împărţită în două tabere: pro şi anti DNA. De asemenea, şi-au anunţat puncte de vedere organizaţiile profesionale din domeniul Justiţiei, nuanţându-şi mai mult sau mai puţin opiniile, sub pretextul respectării legii. Aparent, nederanjată de atacurile la adresa sa şi de prohodul cântat de penalii cu ştaif şi praf politic pe ei, şefa DNA, care a câştigat o primă bătălie la CSM, cu cei doi procurori a căror revocare a solicitat-o, acuzaţi de lipsă de integritate, Laura Codruţa Kovesi a acceptat controlul, declarând că aşteaptă CSM-ul să verifice instituţia anticorupţie. Pe de altă parte, şeful Parchetului General, Augustin Lazăr, a acuzat atacurile tot mai puternice venite din partea unor canale media.

În plin şi aprig război pentru controlul DNA, care se pare că a început să fie atacată din interior, dacă din exteriorul instituţiei nu au fost şanse să fie preluată de către penali, ca simpli cetăţeni, putem să punem o întrebare extrem de importantă:

Alături de Parchetul General şi DNA, oare, nu trebuie făcute verificări, analize, curăţenie şi în alte instituţii ca de exemplu: CSM, Inspecţia Judiciară, ANI, DIICOT, Poliţia Română şi chiar CCR, evaluate, recredibilizate şi sprijinite printr-un nou restart în spiritul legii şi al obiectivităţii?

În focul luptei, au ieşit în stradă, în faţa DNA manifestanţi, demnitari ai puterii actuale, acţionând împotriva procurorului şef Laura Codruţa Kovesi, în apărarea căreia s-au anunţat acţiuni ale simpatizanţilor, adversarii penalilor.

Între timp, fără nici o legătură cu războiul pentru controlul DNA, am aflat că marele condamnat Dan Voiculescu a primit o decizie de eliberare din închisoare, fără însă ca prejudiciul adus de acesta să fie recuperat.

Iar în plan politic, opiniei publice naive i s-a livrat chifteaua că actualul premier Tudose, a ajuns deja la cuţite cu ayatolahhul roşu care la pus şef al Guvernului, momeală muşcată pe nemestecate şi propagată la greu de guguştiucii din presă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite