Cine sunt profesorii de la Medicină Veterinară, tată şi fiu, prinşi cu şpagă de la studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin şi Ovidiu Savu, cei doi profesori, tată şi fiu, de la Universitatea de Medicină Veterinară, acuzaţi că luau bani de la studenţi pentru a-i trece examenele, au fost duşi, vineri, la Parchet să dea explicaţii. Împotriva fiului – Ovidiu Savu, procurorii au declanşat urmărirea penală pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl vor după gratii pe Ovidiu Savu, prins joi în flagrant în timp ce colecta de la o studentă 10.500 de lei, bani strânşi de la cei care urmau să dea examene restante.
Savu junior este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, Ovidiu Savu, i-a trimis un mesaj pe Facebook unei studente ce avea restanţe prin care a invitat-o la el la birou. În acest context, Savu i-a propus studentei să se ocupe de colectarea unor sume de bani de la alţi studenţi aflaţi în aceeaşi situaţie, în schimbul promovării examenelor restante, atât la disciplina pe care o preda, cât şi la cele la care era titular tatăl său.

Studenta a acceptat. Aceasta era contactată fie direct de către colegi, care îi lăsau diferite sume de bani, fie de către şefii de grupe, care strângeau bani de la studenţi şi îi predau ei lista cu numele acestora şi sumele date. După ce erau strânşi de către studentă, banii erau daţi lui Ovidiu Savu.

Savu junior cerea între 800 şi 900 de lei pentru promovarea examenelor la disciplinele la care preda tatăl său şi de 600 de lei pentru disciplina la care era el însuşi titular.

Profesorul a fost prins ieri în flagrant, joi, în timp ce primea suma de 10.500 lei, aceasta fiind găsită într-unul dintre sertarele biroului său de la facultate. De asemenea, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată în aceeaşi zi, a fost ridicată de către organele judiciare dintr-o cutie de carton suma de 70.600 de lei.

„Părintele” rabiei

Profesorul universitar Constantin Savu (59 de ani), de la Universitatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, este titular al disciplinelor “Inspecţia şi Controlul Produselor şi Alimentelor de Origine Animală”, “Igienă, Calitate şi Tehnologie Alimentară”, “ Expertiză produselor agroalimentare”
şi “Controlul calităţii produselor alimentare”. Fiul său, Ovidiu Savu,  este titular al disciplinei de Ştiinţa alimentară.

Constantin Savu este un personaj controversat, fost director al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bucureşti.

În 2008, Savu a încercat să muşamalizeze un focar de rabie în Capitală. Scandalul a început în decembrie 2007, când în curtea soacrei primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, din strada Măgureni, a fost găsită o vulpe turbată. Animalul sălbatic muşcase unul dintre câinii femeii. Laboratorul DSVSA Bucuresti a confirmat că animalul era bolnav de rabie. Conform procedurilor, în Capitală trebuiau instituite măsuri extrem de stricte: delimitarea unei zone de protecţie pe o rază de 3 kilometri în jurul locului unde a fost găsit animalul turbat şi eutanasierea câinilor şi pisicilor fără stăpân. În plus, în afara zonei de protecţie, pe o rază de 30 de kilometri, era obligatorie vaccinarea antirabică a întregii populaţii de câini şi pisici.

Ca să nu fie obligat să aplice aceste măsuri, directorul Constantin Savu a preferat să muşamalizeze incidentul, susţin surse din ANSVSA. Iniţial, s-a încercat pasarea vulpii turbate în judeţul Ilfov. La acea vreme, informaţia a fost confirmată de mai mulţi medici veterinari ai DSVSA Ilfov, care au declarat: „Ne-au intrebat telefonic daca nu vrem noi vulpea şi să spunem că a fost găsită la noi”. Constantin Savu a negat categoric că în Bucureşti ar fi fost raportat vreun caz de rabie. În urma acestui incident, autorităţile sanitar-veterinare s-au mulţumit să recomande vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân, riscând declanşarea unei epidemii de rabie cu efecte dezastroase.

Retrogradat un an pe post de consilier

Ulterior, ANSVSA a recunoscut public incidentul cu vulpea. O anchetă internă a stabilit că  directorul DSVSA Bucureşti Constantin Savu „se face vinovat de faptul că nu şi-a îndeplinit atribuţiile şi nu a luat măsurile care se impuneau ca urmare a situaţiei epidemiologice sub raportul rabiei diagnosticată prin buletinul de analiză nr. 10/10.12.2007, prin această omisiune punându-se în pericol grav sănătatea publică şi sănătatea animală, nu a notificat şi nu a dispus măsurile de combatere şi prevenire a focarului de rabie confirmat şi a împiedicat realizarea de către subalterni a sarcinilor de serviciu”.

Directorul a fost totuşi pedepsit cu blândeţe. Savu a fost doar retrogradat, pe o perioadă de un an, într-o funcţie publică de execuţie, respectiv consilier clasa I, la Biroul de Integrare Europeană şi Înregistrarea Animalelor, din cadrul DSVSA Bucureşti.

A plecat de la DSVSA pentru a nu ispăşi sancţiunea

Constantin Savu a încercat şi chiar a reuşit să fenteze sancţiunea primită. La 14 aprilie 2008, el a făcut o cerere de suspendare a raporturilor de serviciu, pe o perioadă de doi ani, timp în care şi sancţiunea este suspendată. În motivarea cererii, Savu a arătat că “desfăşoară o serie de activităţi specifice didactice şi de cercetare care necesită în mod imperios alocarea unor perioade mari de timp, fapt care nu ar fi posibil prin exercitatea simultană a celor două calităţi”. Constantin Savu a invocat că este directorul specializării Controlul şi Expertiza Produselor Agroalimentare, la Facultatea de Medicină Veterinară (FMV) Bucureşti, membru al comisiei Metodico-didactice a FMV Bucureşti,  membru al Comisiei de licenţă şi al Comisiei de admitere la specializarea CEPA, director al grantului de cercetare CNCSIS etc.

Constantin Savu nu a putut să explice cum a reuşit să se ocupe de toate aceste activităţi complementare pe vremea când era director şi cum nu a mai avut timp de ele, de când a fost retrogradat consilier.

Vremuri mai bune

Odată aprobată cererea, Constantin Savu a aşteptat vremuri mai bune, adică schimbarea din funcţie a preşedintelui ANSVSA, care l-a sancţionat. Aceasta a survenit la sfârşitul lui februarie 2009, când locul lui Radu Roatiş, destituit de premierul Emil Boc, a fost luat  de controversatul Marian Zlotea, implicat, ulterior, într-un imens scandal de corupţie la nivelul ANSVSA.
La doar câteva zile de la numirea sa, Marian Zlotea l-a reactivat pe Constantin Savu. La 30 martie 2009, fostul director a depus o cerere prin care solicita reluarea activităţii. În aceeaşi zi, Marian Zlotea a semnat ordinul nr. 68853/30.03.2009, privind anularea sancţiunii şi repunerea în funcţia de director executiv al DSVSA Bucureşti.

Acuzat de conflict de interese

În perioada în care Constantin Savu a condus DSVSA Bucureşti, mai mulţi medici veterianri au sesizat că acesta se afla în conflict de interese. Cu toate acestea, autorităţile l-au lăsat în pace pe director

La vremea respectivă, Constantin Savu folosea un autoturism de lux Mercedes E-Klass, de culoare argintiu metalizat, cu numărul B-29-PRR, înregistrat pe numele societăţii „MGC Internaţional“ Bucureşti. Firma are că obiect de activitate „comerţul cu ridicată al cărnii (carne de pasăre, carne de vânat, carne prelucrată) şi al produselor din carne“, în mod evident tangent cu atribuţiile şefului DSVSA.

În aceeaşi situaţie se afla şi fiul acestuia, Ovidiu Savu. Pe vremea aceea student la Medicină Veterinară, Savu junior se plimbă cu un autoturism VW Bora 1.9 TDI, cu numărul BT-05-WUW, proprietate a firmei „Doly-Com“ Botoşani, producător de conserve carne. „Doly-Com“ îşi desfacea produsele şi în Capitală, unde ar fi trebuit verificate tocmai de DSVSA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite