Circuitul şpăgii. Cum spune Vîntu că i-a dat milionul de euro lui Bogdan Olteanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu a povestit anchetatorilor cum i-a dat lui Bogdan Olteanu o şpagă de un milion de euro pentru a susţine numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Banii ar fi fost transferaţi de către un off-shore cipriot, controlat de SOV, în conturile unei firme bulgăreşti, de unde au fost ridicaţi în numerar şi daţi lui Olteanu în sediul PNL.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, reţinut în noaptea de joi spre vineri de procurorii DNA care îl acuză de cumpărare de influenţă. Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Vîntu un milion de euro şi alte beneficii pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Potrivit surselor judiciare, în vara anului 2008, Sorin Ovidiu Vântu a început demersurile pentru ca Liviu Mihaiu, persoana sa de încredere, să fie numit guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

Interesul lui Sorin Ovidiu Vântu în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietăţile sale imobiliare se aflau în Deltă şi, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-şi intenţia de a transforma Delta într-o destinaţie de turism exclusivist.

În acest context, punerea în aplicare a planurilor lui Vîntu de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervaţia şi autoriza unele categorii de activităţi economice care puteau fi desfăşurate, susţin sursele citate.

Numirea guvernatorului era atributul Guvernului României şi se realiza prin emiterea unei hotărâri de guvern, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. 3 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

Implicarea lui Bogdan Olteanu

La data faptelor, Bogdan Olteanu era preşedintele Camerei Deputaţilor. În conformitate cu dispoziţiile art. 33 lit. g din Regulamentul Camerei Deputaţilor, preşedintele camerei reprezintă instituţia în relaţiile interne, inclusiv în raporturile cu Guvernul României.

În condiţiile în care Guvernul este învestit ca urmare a votului Parlamentului şi este demis ca urmare a retragerii încrederii acordate, preşedintele uneia dintre camerele Parlamentului are o influenţă reală asupra membrilor Guvernului derivând din atribuţiile de serviciu ale acestuia.

Totodată, Bogdan Olteanu era apropiat al premierului Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă fiind naşul său.
Având în vedere toate aceste considerente, Bogdan Olteanu se afla într-o postură din care îşi putea trafica o influenţă reală în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării, susţin surse apropaite anchetei.

În aceste condiţii, Sorin Ovidiu Vântu ar fi ajuns la o înţelegere cu Bogdan Olteanu conform căreia, în schimbul demersurilor efectuate de acesta pe lângă membrii guvernului pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator, Sorin Ovidiu Vântu urma să îi dea un milion de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă.

Având în vedere intenţia sa, Sorin Ovidiu Vântu l-a întrebat pe Liviu Mihaiu dacă este de acord să fie numit guvernator al Deltei. Acesta a acceptat şi, în consecinţă, Sorin Ovidiu Vântu i-a spus că se va ocupa, va aranja acest lucru.

Întâlnire de taină

În iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu şi Sorin Ovidiu Vântu la baza Lebăda din localitatea Crişan, unde afaceristul deţinea o ambarcaţiune folosită cu rol de locuinţă de vară. La întâlnire, Bogdan Olteanu a venit însoţit de apropiat al lui Vântu, Ionuţ Adrian Eftimie. Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter pus la dispoziţie de Sorin Ovidiu Vântu.

De remarcat că atât Sorin Ovidiu Vântu, cât şi Bogdan Olteanu erau foarte interesaţi de organizarea acestei întâlniri. Astfel într-o convorbire din data iulie 2008, Eftimie îi spunea lui  Sorin Ovidiu Vântu că Eftimie îi spunea „Bogdan Olteanu  vine dintr-o parte, îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din Bucureşti, şi face numai pentru... să ne vedem. M-ai înţeles”. Discuţia a continuat cu propunerea lui Sorin Ovidiu Vântu de a-i pune la dispoziţie un elicopter, în final deplasarea făcându-se cu elicopterul, după cum arată şi Olteanu Bogdan. În condiţiile în care Bogdan Olteanu cunoştea scopul discuţiilor (respectiv numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator) este evident interesul său în acest sens.

Printre temele abordate a fost numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, iar cu acest prilej Bogdan Olteanu i-ar fi cerut lui Sorin Ovidiu Vântu suma de un milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului, susţin sursele. Suma urma să fie remisă în numerar, prin intermediul apropiatului lui SOV.

Ulterior, Liviu Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului, unde premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a comunicat că va fi numit guvernator al Deltei Dunării.

Numirea lui Mihaiu, anunţată de Olteanu

Într-o emisiune televizată ce a avut loc în ziua de 16.09.2008 (cu două zile înainte de decizia oficială), Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anunţat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării. În condiţiile în care Olteanu nu avea nicio atribuţie în acest sens şi nu au fost identificate alte declaraţii publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al lui Sorin Ovidiu Vântu că şi-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informaţii ar fi putut obţinute doar în urma discuţiilor cu decidenţii guvernamentali.

De altfel, în ziua următoare, Bogdan Olteanu a avut o întâlnire cu Ionuţ Eftimie, pentru ca acesta să îi transmită un mesaj din partea lui Sorin Ovidiu Vântu cu privire la modalitatea în care urma să îşi îndeplinească partea sa de înţelegere.

La data de 18.09.2008, Liviu Mihaiu a fost numit în funcţia de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” prin Hotărârea nr. 1.088/2008 emisă de Guvernul României.
Şpagă, transferată în contul unei firme bulgăreşti

Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut unui alt apropiat, care se ocupa de firmele sale din alte jurisdicţii, să transfere suma de un milion de euro din contul bancar deschis în Cipru în contul unei societăţi din Bulgaria.

Potrivit documentelor bancare aflate la dosar, societatea din Cipru a transferat un milion de euro în contul de unde intermediarul a retras banii în trei zile consecutive în octombrie 2008.

După câteva zile, la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vântu, ar fi remis această sumă lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL.

Sprijin electoral

În toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat în Parlamentul României.

Din dispoziţia lui Sorin Ovidiu Vântu, în vara şi toamna anului 2008 directorul unei societăţi  la care SOV era acţionar s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu şi i-a oferit consultanţă pentru campania electorală desfăşurată pe parcursul anului 2008. O echipă din cadrul acelei firme a realizat mai multe lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispoziţie lui Bogdan Olteanu.

Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condiţiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile şi votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporţional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esenţială pentru desemnarea câştigătorului unui mandat parlamentar.

Preţul serviciilor prestate de echipa respectivă era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora.

Ce a recunoscut Olteanu

Bogdan Olteanu a recunoscut că în cursul anului 2008 avea periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vântu, intermediate de Ionuţ Eftimie, inclusiv întâlnirea din Delta Dunării la complexul Lebăda, în care i s-a propus să sprijine numirea lui Liviu Mihaiu în fucţia de guvernator al Deltei Dunării.

De asemenea, Olteanu a mai recunoscut că a avut discuţii în acest sens cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, susţinând însă că a făcut acest lucru din convingere, solicitarea lui Vântu coincizând cu propriile sale opinii, astfel încât nu ar fi cerut şi nu ar fi primit nimic pentru acest demers.

Cu privire la serviciile furnizate de firma controlată de Vîntu în campania sa electorală, Olteanu a susţinut că acestea reprezentau doar o ofertă pentru un eventual contract, care nu s-a mai materializat întrucât nu ar fi fost mulţumit de calitatea analizelor politice şi a sondajului de opinie ce i-au fost prezentate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite