Colonelul gură-mare: „mama şi tata bombelor“ în cazul Colectiv

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poze din Clubul Colectiv înainte de incendiu FOTO Arhiva mea / Facebook
Poze din Clubul Colectiv înainte de incendiu FOTO Arhiva mea / Facebook

Să luăm mai întâi faptele:  un fost colonel STS, Ştefan Enache care lucra la Guvern de pe timpul lui Petre Roman, adică de mai bine pe 25 de ani, este reţinut de DNA în zorii zilei pe 16 decembrie 2015 în urma unui flagrant pentru o găinărie imobiliară de 30.000 de euro.

Din referatul DNA, înţelegem că Ştefan Enache se făcea vinovat de trafic de influenţă pentru că a pretins şi a primit sume de bani pentru a facilita vânzarea unui imobil din patrimoniul RAAPS la un preţ mult subevaluat. În regim de urgenţă, colonelul detaşat la Secretariatul General al Guvernului este trimis în judecată pe data de 29 decembrie 2015.

Toate bune şi frumoase până aici, salutăm un nou succes al luptei anticorupţie. Însă în dimineaţa zilei de 2 ianuarie 2016, când lumea încă nu prea se trezise din aburii revelionului, jurnalistul Ionel Stoica publică în Adevărul, stenogramele din acest dosar care printre altele conţin un pasaj exploziv referitor la ce s-a întâmplat în cazul Colectiv:

"Investigator sub acoperire: Ne întâlnim undeva la un restaurant, la ceva?

Ştefan Enache: Vii p-aici, treci p-aici, că eu sunt până seara târziu, că sunt cu bugetul, că până termin cu bugetul, m-au căpiat.

Investigator sub acoperire: Da?

Ştefan Enache: Acum e la CSAT plecat. I-am făcut toate mapele. Am tras o mapă uite aşa, toată mapa.

Politician PSD: Mamă vor să vină ăştia să facă revoluţie…

Ştefan Enache: Păi să vină, că eu sunt din 91 aicea, şi m-am săturat, să-i vezi că fac ce fac şi tot o laie merge.

Politician PSD: Dacă nu ne-nţelegem…guvernăm pentru români, guvernăm pentru străini, băga-mi-aş …

Ştefan Enache: Ce, eu nu le-am spus ce a fost acolo la…poţi să spui…Eu ştiu ce a fost acolo la…când au dat ăia foc. Eu le-am spus „d-acolo nu scapă nimeni!” Păi acolo a fost dat de aia şi când a ajuns flacăra a făcut prăpăd acolo. Păi dacă am doctor, bun prieten, care e la Spitalul 9.

Politician PSD: Zici că a fost provocare?

Ştefan Enache: Provocare…

Politician PSD: Provocare, ă?

Ştefan Enache: Se ştia, mă! Ştia şeful din Minister…Şi Oprea… Păi dacă şi-au dat sms-uri „nu vii în seara asta în club!”, unii… Şi eu am prieteni care au fost…specializaţi pe explozibil şi arme de distrugere în masă. Acolo sunt bombele care le au americanii. Mamă şi tată. Deci americanii au mamă, îi spun bombe mamă, israelienii le spun, ruşii tată şi israelienii au o combinaţie de-a lor, aiurea. Numai gazul care a fost, a fost o explozie. Păi dacă i-a făcut ca la rotisor…

Politician PSD: I-a stropit, i-a…?

Ştefan Enache: Ce vorbeşti…Şi gazul ăla dezvoltă 2000 de grade. Acela l-a dat din spray, s-a ridicat a creat vid, în momentul în care a coborât, oxygen(...)“

Şocant! Halucinant! Presa on-line, bloggerii, editorialişti serioşi, talk-show-uri din prime-time, foşti înalţi demnitari  rostogolesc imediat sub astfel de titluri dezvăluirea fostului colonel STS, Ştefan Enache, credibilizând-o. Nicio reacţie oficială până la acest moment!

Şi acum să încercăm o scurtă analiză. Ipoteza punerii de foc de către o mână criminală în clubul Colectiv nu este deloc nouă, s-a vorbit de atentat terorist, s-a vorbit despre interesul politic al schimbării guvernului Ponta, de implicarea serviciilor şi alte şi alte conspiraţii. De data însă vorbim despre un înalt funcţionar al Guvernului, care se bătea pe burtă cu miniştrii şi care după spusele sale coordona „tot ce înseamnă activitatea de stenograme, documente secrete, bruiaj, tot ce ţine de chestii din astea.“

Un personaj din servicii secrete care într-o discuţie particulară atacă subiectul Colectiv şi care are aerul celui care le ştie pe toate, din cele ce sunt şi din cele ce nu sunt. Experienţa, poziţia profesională şi reţeaua de cunoştinţe îi oferă credibilitate, nu şi plăcerea gargarei sau aplecarea către mişmaşuri.

Ştefan Enache amestecă într-o discuţie privată, înregistrată de DNA, elemente auzite în presă sau de la prieteni din diferite domenii de activitate şi-şi formează propria ipoteză, ŞOC!, pentru presă, că în clubul Colectiv a avut loc o provocare de care ştiau unii membri din Guvern. Afirmaţia ar fi fost cu adevărat gravă dacă fostul colonel STS ar fi avut informaţii prin fişa postului, dacă ar fi auzit cu urechile sale sau prin tehnici specifice personaje din Guvern punând la cale tragedia Colectiv.

Mai mult, "colonelul gură-mare" ştie şi cum s-a produs "atacul" de la Colectiv: cu bombe americane, care se cheamă mamă, dar care la ruşi le spune tată şi la israelieni altcumva, o explozie provocată de un gaz dat dintr-un spray.

Şi astea cu gazul şi cu bombele s-au mai spus, elementul de noutate îl constituie într-adevăr denumirea lor. Din curiozitate, am căutat pe google (lucru pe care vi-l recomand şi dumneavoastră, celor nespecialişti) informaţii despre mama sau tata bombelor. O să râdeţi, există bombe cu denumirea de mamă la americani - The GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB pronounced /ˈmoʊ.æb/, commonly known as the Mother of All Bombs). Şi bombe tată, aţi ghicit, la ruşi: Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP) Russian: Авиационная вакуумная бомба повышенной мощности (АВБПМ), nicknamed "Father of All Bombs" (FOAB) Russian

Bineînţeles că asta nu înseamnă ceva, poate în cazul unor imaginaţii nesănătoase puse din nou pe firul conspiraţiilor. Pentru aflarea adevărului în cazul Colectiv avem nevoie de o anchetă grabnică şi serioasă în care să fie luat la întrebări inclusiv colonelul gură-mare care se ocupa de bruiaje la Guvern. Nicio ipoteză, oricât de abracadabrantă ar fi, nu trebuie să fie ignorate de autorităţile responsabile.

Şi mai repede, băieţi! Şi mai repede, Domnule Preşedinte, pentru că vreau să vă reamintesc ce spuneaţi pe data de 31 octombrie, la o zi după incidentul din clubul Colectiv: ”Sper că autorităţile să termine repede şi ferm anchetele şi să avem concluzii cu care putem pe urmă să explicăm părinţilor, fraţilor, copiilor victimelor, de ce s-a întâmplat această tragedie.“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite