Comisia Europeană: Aşteptaţi avizul Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei. Florin Iordache: „Parlamentul va decide”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia pe două iniţiative legislative intens mediatizate: numirea procurorilor şefi şi instituirea pragului valoric la incriminarea abuzului în serviciu

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în cadrul întrevederii pe care au avut-o marţi la Bruxelles, să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia pe pachetul de legi privind Justiţia. Anunţul a fost făcut ieri chiar de Toader, care a explicat că  întrevederea cu Timmermans a durat o oră şi 15 minute. Discuţiile au vizat cele mai sensibile propuneri din proiect: statutul Inspecţiei Judiciare, răspunderea magistraţilor şi numirea procurorilor şefi de rang înalt. 

Ministrul a explicat ieri că trebuie să respecte recomandările din cadrul Mecanismului de Verificare şi Control (MCV). „Recomandarea numărul 1 spune că trebuie să găsim o modalitate transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Ştiţi că am redactat la nivelul ministerului Justiţiei un draft de solicitare de aviz, care se află în momentul acesta la Comisia specială pentru modificarea codurilor, legilor justiţiei”, a explicat Toader. „Discuţia cu Timmermans referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia, are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt”, a explicat ministrul Justiţie. 

Abuzul şi neglijenţa, tot la Veneţia decise

O altă temă a discuţiilor de la Bruxelles a vizat introducerea unui prag valoric în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, şi în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneţia. „O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană”, a completat ministrul Justiţiei. Toader a explicat că s-a întâlnit la Bruxelles şi cu comisarul european pentru Justiţie, Vera Jurova.

Ce se întâmplă cu Inspecţia Judiciară

Toader a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare (IJ), respectiv cele trei variante posibile: să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct. „În proiectul de modificare pe care l-am redactat la Ministerul Justiţiei, am propus această a treia variantă, ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată distinct, ca o instituţie, o autoritate autonomă, independentă, care să-şi respecte rolul constituţional pe care îl are”, a mai spus Toader.

Ministrul a făcut aceste precizări după ce ieri dimineaţă site-ul politico.eu anunţase că Timmermans, i-a sugerat lui Toader să obţină opiniile Comisiei de la Veneţia pe pachetul de legi ale justiţiei, În plus, oficialul european i-a recomandat ca experţii internaţionali să consulte proiectele de modificare a legilor Justiţiei. 

„O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu. Adică acel prag, prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană”, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

CSM, aşteptat să dea un aviz

Proiectul legislativ de modificare a legilor Justiţiei a fost însuşit de Comisia parlamentară specială pe Legile Justiţiei, condusă de deputatul Florin Iordache (PSD). CSM ar putea da astăzi un aviz consultativ pe acest proiect. Este de aşteptat ca avizul specialiştilor din Justiţie să fie unul negative în contextul în care zeci de adunări generale ale magistraţilor din parchete şi din instanţe au respins în bloc proiectul legislativ. 

Ieri au reacţionat şi procurorii din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) cerând la rândul lor respingerea în bloc a proiectelor de modificare a legilor Justiţiei. Ei amintesc că CSM a dat un aviz negativ pe un proiect asemănător, care a fost preluat în parte de Camera Deputaţilor în această nouă iniţiativă. 

PG: „Eludează votul CSM”

„Propunerile legislative formulate de Camera Deputaţilor eludează, în fapt, votul negativ al CSM, al corpului magistraţilor şi al societăţii civile, precum şi întregul proces legislativ de modificare a legilor justiţiei început de Ministerul Justiţiei, în condiţiile în care nu se respectă standarde de eficienţă şi transparenţă, prin posibilitatea unor dezbateri reale şi constructive”, arată Parchetul General. 

Procurorii au mai arătat că nu există un studiu de impact în acest proiect, magistraţii nu au fost consultaţi, iar propunerile conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România. La rândul lor, oficiali din Direcţia Naţională Anticorupţie au transmis ieri că „se impune o poziţie fermă, de respingere în bloc a proiectelor pentru completarea şi modificarea legilor justiţiei”. 

„Parlamentul va decide”

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale privind domeniul Justiţiei, Florin Iordache a declarat ieri că urmează să vadă care este recomandarea lui Timmermans. „Parlamentul va decide dacă este necesară sau nu acea solicitare (către Comisia de la Veneţia — nr). Parlamentul României va constata în funcţie de textele pe care le va adopta dacă este necesar sau nu”, a completat însă Iordache. „Dacă punctul de vedere pe care în Comisie şi apoi în Parlament îl vom adopta va fi în concordanţă cu ce a spus fie Comisia de la Veneţia, fie Curtea Constituţională, fără îndoială nu va fi nevoie să cerem un punct de vedere”, a menţionat parlamentarul. Proiectele de modificare a legilor Justiţiei vor intra miercurea viitoare în dezbaterea Comisiei speciale parlamentare, a concluzionat Iordache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite