Criminalul minor, „educat“ de calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Savin le-a arătat ieri poliţiştilor unde a aruncat arma crimei
Ionuţ Savin le-a arătat ieri poliţiştilor unde a aruncat arma crimei

Ionuţ Savin (15 ani) şi-a înjunghiat de 17 ori mama adoptivă, nervos că nu-i plătise factura la internet. Femeia a fost găsită fără suflare în apartamentul din localitatea dâmboviţeană Moreni chiar de soţul ei, care se întorcea de la serviciu pregătit să sărbătorească 16 ani de căsnicie.

„Singura soluţie pentru ca Ionuţ să nu-şi mai petreacă atâta timp în faţa calculatorului este să nu-i mai plătesc internetul", s-a gândit, potrivit apropiaţilor, mătuşa adolescentului din Moreni. Nu a crezut însă că băiatul care îi este nepot, dar pe care l-a crescut, după moartea surorii ei, ca pe un fiu o va ucide pentru decizia ei.

Citiţi şi:

Ionuţ Savin era dependent de jocuri de acţiune

Bucureşti: Criminalul din scara blocului avea probleme cu şcoala

Tragedia s-a întâmplat în urmă cu două zile, în jurul orei 7.00. La doar trei ore după ce i-a împuns trupul mamei adoptive de 17 ori, Ionuţ a fost văzut la internet-cafe-ul preferat. A jucat timp de patru ore „Counter Strike" în reţea, un joc în care ieşi învingător doar dacă ai omorât suficienţi duşmani virtuali.
Poliţiştii au descoperit că puştiul a luat şi toţi banii pe care i-a găsit în casă, 350 de euro şi 100 de lei, şi a fugit.

Trupul neînsufleţit al femeii a fost găsit de soţul acesteia, care s-a întors joi seară de la serviciu. Venise bucuros acasă, mai ales că împlineau 16 ani de căsătorie. Distrus, acesta a sunat imediat la poliţie, unde fiul lui deja intrase.

„Cred că eu sunt cel pe care îl căutaţi", le-a spus foarte calm Ionuţ omenilor legii.

„Nu comunica cu ceilalţi, nu râdea"

Băiatul era dependent de calculator şi internet. Mama lui a fost plecată doi ani în Italia şi se întorsese în decembrie ca să stea cu el de Revelion. De mai mult timp se izolase în casă şi nu mai ieşea cu prietenii. La şcoală nu se mai ducea şi a strâns peste 200 de absenţe. „Am fost şocaţi cu toţii, nu ne venea să credem! Că ar putea ucide este ultimul lucru pe care l-aş fi gândit despre Ionuţ Savin. Era foarte liniştit şi nu ne-a indicat în niciun moment că ar fi în stare de aşa ceva", a spus ieri, pentru „Adevărul de Seară", Daniel Duţu, dirigintele ucigaşului.

El a adăugat că totuşi Ionuţ nu era un elev model. „Eu pornesc de la premisa că omul este bun şi că nu oricine petrece mult timp în faţa calculatorului e un criminal. Dar îmi amintesc de faptul că discutam despre absenţe cu părinţii săi, care erau şi ei ocupaţi cu serviciul, iar băiatul nu reacţiona deloc la îngrijorările noastre", a mai spus Daniel Duţu. De asemenea, şi vecinii spun că adolescentul nu răspundea niciodată la eventualele sfaturi pe care i le dădeau, pentru că era închis în el, nu comunica cu ceilalţi, nu râdea.

„Am aflat şi eu aseară de nenorocirea asta, nu am putut să închid un ochi toată noaptea. Ieri a venit aici (la internet-cafe - n.r.) de dimineaţă, în jur de ora 10.00, şi a stat până la 14.00, dar nu am observat nimic schimbat la el", a spus ieri, pentru „Adevărul de Seară", supraveghetoarea de sală din internet-cafe-ul unde Ionuţ obişnuia să se joace.

Fata a adăugat că tânărul client venea mai mereu la acea sală şi că se juca pe calculator, stătea singur, cu gluga pe cap, şi se juca liniştit. „Nu scotea o vorbă, nu înjura ca ceilalţi atunci când nu câştiga. Unii se mai enervează, însă el juca mereu în linişte şi nu se exterioriza sub nicio formă. Nu vorbea decât dacă îl întrebam eu câte ceva.

Oricum, era pasionat de jocurile cu maşini şi de «shootere», «Counter Strike» în special", a explicat angajata internet-cafe-ului din Moreni.
Profesoara de română a lui Ionuţ este şi ea uimită de fapta elevului ei. „Era un elev poate prea liniştit, introvertit. Chiar dacă avea absenţe foarte multe, nicio clipă nu m-am gândit la aşa ceva", a povestit Raluca Milea.

Băiat „de nota 20", abătut, cu gluga pe cap

Crima este comentată şi analizată „la sânge" în cartier. Vecinii nu pot însă să-şi dea seama cum de s-a ajuns la o asemenea tragedie. „Era un băiat de nota 20. Era el mai retras, dar saluta când ne întâlneam. Calculatorul ăsta l-a distrus de tot, l-a adus într-o stare jalnică. Mergea singur pe stradă, abătut, cu gluga în cap. Nu ştiu ce să mai spun, că am rămas fără cuvinte. Familia în care trăia era extraordinară", a spus Valentin Dumitrache, vecin de scară cu familia Savin.

Ieri, echipaje de jandarmi, pompieri şi poliţişti au mers la groapa de gunoi de la Aninoasa, din apropierea Târgoviştei, pentru a căuta arma crimei. Aceasta a fost aruncată de autorul crimei la containerul de gunoi, care a fost descărcat în timpul nopţii la Aninoasa.
Ionuţ Savin este în prezent internat sub pază într-o clinică de psihiatrie.

Comentariu
Florin Tudose Prof. univ. dr în psihologie

Dependenţa de calculator poate fi şi criminogenă

Datele problemei duc spre concluzia că acest băiat a dat dovadă de o totală lipsă de afectivitate faţă de mătuşa care îl crescuse de la câteva luni, ori, acest comportament este un simptom al schizofreniei, boală care, adesea, debutează în adolescenţă.

Chiar şi lipsa lui de comunicare cu colegii şi vecinii, faptul că nu obişnuia să râdă, este tot un indiciu al lipsei de afecţiune, tipic acestei boli care se caracterizează prin faptul că bolnavii trăiesc într-o lume a lor, paralelă cu existenţa obişnuită.
Faptul că a lovit de 17 ori cu cuţitul în femeia care l-a crescut, fără a avea niciun pic de milă, demonstrează clar prezenţa afecţiunii psihice.

Pe de altă parte, dependenţa de calculator poate fi, într-adevăr, şi criminogenă, atunci când persoana este lipsită de posibilitatea de a utiliza calculatorul. Dar această dependenţă nu se manifestă prin lipsa afectivităţii, a sentimentelor, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Ionuţ Silviu Savin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite