PSD şi criogenia social-democraţilor europeni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania social-democraţilor germani: Europa e răspunsul
Campania social-democraţilor germani: Europa e răspunsul

Social-democraţii europeni vor să se distanţeze de colegii lor din România. Cum? În această privinţă nu există încă niciun consens. Lucru care dăunează credibilităţii lor, crede Robert Schwartz.

Criogenia salvează social-democraţia? Cine a mai sperat că social-democraţii europeni (PES) le vor arăta cu mânie proletară un cartonaş roşu tovarăşilor români, s-a înşelat. Nu, social-democraţii români, care de peste doi ani nu scapă nicio ocazie de a lovi sub centură statul de drept şi a pune sub papuc justiţia, nu vor fi încă înlăturaţi din familia PES.

Nici măcar suspendaţi nu vor fi, aşa cum au făcut conservatorii europeni (PPE) cu partidul Fidesz al premierului iliberal şi anti-european Viktor Orban. Şi totuşi: relaţiile cu PSD sunt îngheţate. Până la alegerile europarlamentare din 26 mai, nu vor avea loc întâlniri între socialiştii europeni şi PSD. Nu vor exista evenimente electorale comune, dezbateri sau intervenţii TV cu repudiaţii sud-est europeni. Iar în iunie, se va decide definitiv ce se întâmplă cu PSD.

Politică de congelator

Îngheţul şi topirea în politica europeană de partid sunt cumva mână în mână şi alternează în mod regulat în funcţie de interese. Dar din domeniul industriei alimentare ştim că această metodă nu funcţionează de fiecare dată. Dacă un aliment este congelat prea târziu, s-ar putea să se strice. În plus, din aceleaşi motive, lanţul congelării nu are voie să fie întrerupt. În iunie, social-democraţii europeni vor, deci, să decidă dacă decongelează relaţiile cu partidul-soră din România sau dacă totuşi divorţul ar fi soluţia.

Dacă socoteala de acasă nu se va potrivi cu cea din târg, rămâne timp şi pentru periatul credibilităţii. Respectiv pentru delimitarea elegantă de un partid ca PSD, înecat în corupţie, care nu mai respectă demult valorile social-democraţiei. De ce atât de târziu? Pentru că tot procesul depinde de rezultatele alegerilor europarlamentare din 26 mai. Pentru că grupul Socialiştilor şi al Democraţilor din Parlamentul European, din care fac parte atât PES, cât şi PSD, visează la victorie. Speră, de asemenea, că Frans Timmermans, candidatul lor de frunte, actualmente vicepreşedinte al Comisiei Europene, va urca o treaptă mai sus şi va deveni şeful comisiei de la Bruxelles. Fiecare vot contează. Chiar dacă ştampila vine din partea oilor negre ale familiei. Şi să nu ne îmbătăm cu apă rece: suspendarea Fidesz din PPE nu e nici ea departe de această logică.

Cronica unui divorţ anunţat

Viitorul aşa-numiţilor social-democraţi conduşi de Liviu Dragnea, condamnat definitiv pentru fraudă electorală, nu este prea roz. La începutul săptămânii s-a discutat în Parlamentul European despre atacurile continue ale guvernului PSD la adresa statului de drept.

Critici au venit săptămâna trecută şi din partea ministrei germane a Justiţiei şi candidata principală a SPD la europarlamentare, Katarina Barley, care a vorbit despre consecinţe pentru PSD. Iar consecinţele nu s-au lăsat aşteptate - aproape în acelaşi timp, şeful PES, Serghei Stanişev, anunţa îngheţarea relaţiilor. Cu siguranţă nu a fost un pas uşor pentru social-democratul bulgar Stanişev, de vreme ce ştie că pe social-democraţii din ţara sa (BSP) ar trebui să-i aştepte aceeaşi soartă. Cu toate că BSP este în opoziţie, cazurile de corupţie din vremea în care Stanişev era premier au lăsat urme adânci.

Chiar şi celor din ultimele rânduri ale Parlamentului European ar trebui să le fie clar că partidele europene trebuie să se debaraseze de grupările compromise din propriile familii. În joc este democraţia europeană. Cine nu ia măsuri concrete, calcă în picioare valorile europene. Iar aici, culoarea politică nu mai are aici nicio relevanţă.

Robert Schwartz - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite