CSM, despre verificarea deciziilor de eliberare condiţionată: Legalitatea unor hotărâri judecătoreşti poate fi verificată exclusiv în cadru procesual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader

După ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat verificarea hotărârilor judecătoreşti de amânare a eliberărilor condiţionate, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu precizări.

CSM a precizat că legalitatea sau temeinicia unor hotărâri judecătoreşti poate fi verificată exclusiv într-un cadru procesual, prin intermediul exercitării căilor ordinare sau extraordinare de atac şi că orice alte verificări administrative privind hotărâri judecătoreşti definitive nu pot avea ca finalitate directă schimbarea soluţiilor pronunţate de instanţele de judecată, ci pot viza identificarea unor interpretări diferite ale legii de către instanţe, situaţie care poate constitui un temei pentru promovarea recursului în interesul legii.

"Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, reafirmă că legalitatea sau temeinicia unor hotărâri judecătoreşti poate fi verificată exclusiv într-un cadru procesual, prin intermediul exercitării căilor ordinare sau extraordinare de atac. Orice alte verificări administrative având ca obiect hotărâri judecătoreşti definitive nu pot avea ca finalitate directă schimbarea soluţiilor pronunţate de instanţele de judecată ci pot viza identificarea unor interpretări diferite ale legii de către instanţele naţionale, împrejurare ce poate constitui un temei pentru promovarea recursului în interesul legii", a transmis, luni, Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit News.ro.

CSM precizează că soluţionarea recursului în interesul legii, ca instrument procesual de unificare a jurisprudenţei neunitare cu efecte numai pentru viitor, revine în competenţa exclusivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi poate fi declanşat, atât în materie civilă, cât şi în materie penală, de procurorul general al României, din oficiu sau la cererea ministrului Justiţiei, de colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, colegiile de conducere ale curţilor de apel şi de Avocatul Poporului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, vineri, că mulţi deţinuţi s-au plâns că li se amână eliberarea condiţionată fără motiv şi a precizat că va face verificări în acest caz.
"Am fost în multe penitenciare. Majoritatea deţinuţilor spun (...) că sunt amânaţi la liberarea condiţionată fără justificări temeinice, din punctul lor de vedere. Atunci am cerut şi primit scanate copiile tuturor hotărârilor judecătoreşti din ţară pronunţate de amânare faţă de deţinuţii aflaţi acum în penitenciar”, a declarat ministrul Justiţiei.

Toader a precizat că vor fi făcute verificări în acest sens, pentru a se stabili dacă este vorba despre o practică unitară. "Vrem să vedem dacă, într-adevăr, este o practică unitară sau neunitară, dacă e o motivare în fapt sau în drept. Eu sper să fie totul în regulă, dar, la cerinţa lor şi la această nemulţumire, am spus că vreau să verific”, a mai spus ministrul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite