Cum îi ajută pe micii şcolari primele manuale digitale publicate pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre manualele selectate de Ministerul Educaţiei, primul publicat integral pe internet
Unul dintre manualele selectate de Ministerul Educaţiei, primul publicat integral pe internet

Primul manual digital de comunicare în limba română pentru clasa a II-a publicat gratuit pe internet joi dimineaţă aduce un suflu nou la ore pentru cei mici. Este interactiv şi le dezvoltă gândirea critică, susţin experţii. Ulterior, şi alte edituri câştigătoare au publicat propriile manuale digitale.

Părinţii, învăţătorii şi elevii pot consulta gratuit primul manual nou digital postat integral pe internet. Este vorba despre manualul de comunicare în limba română pentru clasa a II-a, realizat de Ascendia Design, în parteneriat cu Editura Didactică şi Pedagogică.

Dascălii şi experţii spun că este bine construit, atrăgător pentru copii şi le dezvoltă competenţe-cheie, cum ar fi gândirea critică.

Manualul, ce poate fi vizualizat pe site-ul manuale.eduteca.ro, este împărţit în două cărţi a câte cinci capitole, pentru cele două semestre, Cele două cărţi virtuale însumează peste 150 de pagini, iar elevii studiază lecţii care îi ajută să înveţe grupuri de litere.

Ulterior, şi celelalte edituri care au fost selectate de minister au publicat propriile manuale, având în vedere că ele trebuie consultate de învăţători într-un timp relativ scurt, în jur de trei zile, pentru a da mai departe comanda la şcoală şi la inspectorat.

În manualul celor de la Ascendia se pleacă de la un text dat, completat cu jocuri digitale, exerciţii ce pot fi rezolvate direct de copii în pagină, vocabular, alte sugestii de lectură, mergând până la portofoliu, sub forma unei teme. Toate paginile sunt însoţite, în partea de jos, de o broscuţă interactivă cu ochelari şi elice, ghidul celor mici în lumea manualului.

Jocuri şi muncă în echipă

„Este un manual interactiv, atrăgător din punct de vedere vizual, propune şi activităţi de grup, ceea ce este mare lucru“, este de părere expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu, blogger adevarul.ro.

„Elementul pe care îl apreciez cel mai mult este reprezentat de activităţile propuse pentru proiecte în echipă. De asemenea, autorii încearcă să stimuleze dezvoltarea gândirii critice a copiilor, fiecare unitate cuprinzând invitaţii la exprimarea propriei opinii, existând în manual secţiuni intitulate «Spune-ţi părerea!». Sper doar că învăţătorii vor implementa şi aceste secţiuni la clasă, adică să organizeze activităţi în grup şi dezbateri pe marginea textelor propuse”, explică Apăteanu, care completează că secţiunea „Portofoliu“ invită elevii să prezinte proiecte în faţa clasei. „Iar abilitatea de a vorbi în faţa unui public este foarte importantă“, conchide expertul.

Lecţii prietenoase

La rândul ei, învăţătoarea Cornelia Popa, de la Şcoala Gimnazială 194 din Capitală, spune că la prima vedere, manualul pare foarte bine alcătuit, atât din punct de vedere al imaginii, cât şi al conţinutului. „Îmi place că are sarcini de lucru frumos făcute, legendă, o parte interactivă, e un manual reuşit şi cred că o să le placă elevilor. Acum rămâne să vedem şi cum arată celelalte manuale, însă cred că învăţătorii vor utiliza acest manual dacă au baza materială la îndemână, calculatoare adică. Ar fi şi păcat să nu utilizeze varianta digitală dacă pot, până ies cărţile din tipografii“, este de părere învăţătoarea.

Şi psihopedagogul Yolanda Creţescu crede că noile manuale digitale le dezvoltă celor mici abilităţi suplimentare faţă de vechile manuale. „Lecţiile din manual sunt foarte la obiect, cu cerinţe concrete, prietenoase pentru copii. Noi am şi exersat de pe el cu copiii noştri“, a explicat Creţescu. 

Epopeea noilor manuale

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Procedura s-a împotmolit însă în amânări. Licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial.

Primele documente de licitaţie au fost respinse, apoi au fost refăcute de minister şi publicate de Paşte, dar şi acestea au fost contestate în instanţă de Federaţia Editorilor din România. După mai bine de un an, în iulie 2014, Curtea de Apel a dat câştig de cauză ministerului, însă oficialii au întârziat cu publicarea rezultatelor licitaţiei publice, pe care le-au anunţat la începutul lui august. Rezultatele au fost contestate din nou.

Cu doar câteva săptămâni înainte de începerea anului şcolar, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a cerut reevaluarea ofertelor, aşa că manualele noi nu au mai ajuns pe băncile elevilor de clasa I şi a II-a în prima zi de şcoală.

Atenţionare de la premier

Premierul Victor Ponta l-a atenţionat atunci pe ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, că îşi va pierde funcţia dacă nu rezolvă imediat această situaţie. Astfel presat, ministerul s-a grăbit să aloce peste un milion de lei pentru retipărirea vechilor manuale.

Între timp însă, pe 22 septembrie s-a încheiat şi reevaluarea noilor manuale; fiind validate 29 de propuneri, pentru cele patru materii (Română, clasa I şi a II-a, Matematică şi explorarea mediului, clasa I şi a II-a, Limba maghiară clasa I şi Limba engleză clasa I).

Manualul de Română de la clasa I, aşa-numitul Abecedar, a fost însă contestat din nou. Pentru restul de 23 de oferte de manuale, Ministerul Educaţiei a primit undă verde de la CNSC pentru a încheia acordurile-cadru cu editurile câştigătoare, semnate începând de joi, 9 octombrie.


Pe aceeaşi temă:

Cum aruncă Guvernul un milion de lei pe geam. Noile manuale se suprapun peste comanda pripită de manuale vechi

Editori: Noile manuale şcolare avizate, cu excepţia Abecedarului, vor ajunge pe băncile elevilor în cel mult o lună

VIDEO Clasa I fără Abecedar. Ce soluţii au găsit dascălii pentru a le preda totuşi elevilor româna şi matematica

Ministerul Educaţiei a mărit lista câştigătorilor pentru noile manuale şcolare. Editorii acuză fraudarea licitaţiei

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite