Cum făceau şantaje de presă liderii PSD.  „Astfel de campanii de defăimare, denigrare sau şantaj erau declanşate fie de Valer Marian, fie de Mircea Govor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Govor (stânga) s-a certat cu Valer Marian (medalion) în 2013 FOTO ADEVĂRUL
Mircea Govor (stânga) s-a certat cu Valer Marian (medalion) în 2013 FOTO ADEVĂRUL

Doi duşmani neîmpăcaţi, Mircea Govor şi Valer Marian, sunt colegi de dosar într-un caz de şantaj de presă instrumentat de procurorii DNA. Jurnaliştii care au lucrat pentru aceştia au declarat, ca martori în achetă, că articolele compromiţătoare erau scrise la comanda patronilor.

Senatorul Valer Marian (PSD) este cercetat de procurorii DNA pentru complicitate la şantaj în formă agravată în dosarul preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Procurorii au mai extins vineri ancheta în acest dosar şi împotriva fostului prefect de Satu Mare, Eugen Avram, şi a afaceristului Mirel Vlas. Valer Marian a negat vehement acuzaţiile procurorilor, despre care a spus că sunt exagerări, „fantezii ale DNA”, şi a susţinut că este nevinovat .

În cazul parlamentarului acuzaţiile au legătură cu mai multe articole de presă apărute în 2010,  în publicaţia „Gazeta de Nord Vest” Satu Mare,  pe care Marian o controla alături de Govor. Ţinta dezvăluirilor era Dumitru Pop, primarul din Odoreu (Satu Mare). Miza campaniei de presă era ca să-l determine pe edil să favorize firma Tehnic Asist la o licitaţie publică din fonduri Europe care avea o valoare de 9,8 milioane de lei. Firma Tehnic Asist este din Botoşani, dar a câştigat mai multe contracte publice în Satu Mare. Potrivit DNA, Mirel Vlas - cel care controlează Tehnic Asist - este în relaţii apropiate cu deputatul de Botoşani Andrei Dolineaschi - acum vicepreşedinte al PSD şi pe atunci secretar general al partidului -, pus sub acuzare în acest dosar pentru modul în care au fost numiţi şefii Fiscului din Satu Mare.

Ce spun jurnaliştii

Astfel, în „Gazeta de Nord Vest”, în 2010, la rubrica „Gura Târgului”,  au apărut articole considerate defăimătoare: „Pentru cine bat clopotele, Mitică?”, sau „Jigodia din Odoreu”. Mai mulţi jurnalişti care au lucrat la acest ziar au povestit la DNA despre aceste articole. „Reţin că acest articol mi-a fost dictat integral de către Valer Marian şi conţinea referiri la faptul că Dumitru Pop intenţiona să treacă la UNPR, dar şi la pretinse ilegalităţi comise din banii publici”, a spus Sasz Lorand, redactor -şef al ziarului, despre „Pentru cine bat clopotele, Mitică?”. „Pot să afirm că astfel de campanii de defăimare, denigrare sau şantaj erau declanşate fie de Valer Marian, fie de Govor Mircea, împotriva acelor persoane sau instituţii care nu răspundeau comenzilor lor, ori nu se aliniau celor impuse de ei”, a completat Ciprian Bâtea, fost redactor-şef adjunct al publicaţiei. Fost director al publicaţiei, Crina Dunca a precizat: „Această campanie media a avut un scop de răzbunare la adresa primarului de la Odoreu care nu a cedat indicaţiilor lui Govor Mircea”.

Edilul avea rubrică în ziar

În final, şefii publicaţiei au făcut chiar  „Rubrica lui Mitică”, în cuprinsul căreia apărea o poză în care Dumitru Pop era înfăţişat cu capul în jos. Ziarul era tipărit în mai multe exemplare, o parte din acestea erau împărţite gratuit în Odoreu. În 2011, ziarul îi schimbă numele rubricii în „Gura lui Mitică”, şi  sunt publicate noi articole despre Dumitru Pop. Sasz Lorand  a spus că astfel de articole erau impuse de patroni, iar dacă nu le scria ar fi fost concediat. „De la înfiinţare şi până în prezent, cotidianul <<Gazeta de Nord Vest>> a fost folosit atât de Govor Mircea cât şi de Valer Marian în interes personal. Eu şi colegii mei jurnalişti nu aveam, însă, nicio perspectivă de  a lucra în acest domeniu în Satu Mare, motiv pentru care am acceptat o serie de compromisuri, despre care unele pot declara că îmbrăcau elementele unor şantaje”, a spus Sasz  Lorand.

S-a plâns la şefi

Primarul Dumitru Pop s-a plans lui Valer Marian - care avea atunci calitatea de şef al PSD Satu Mare, dar care i-ar fi spus să rescpecte legea. „Consider că toate ameninţările la care eram supus prin publicarea şi difuzarea acelor articole la adresa mea erau de natură a mă face să-mi schimb poziţia în legătură cu modul în care se va desfăşura licitaţia lucrării de achiziţie publică. Reţin că datorită stării de disperare în care mă aflam şi a situaţiei publice la care eram expus, am hotărât să-i expun preşedintelui comisiei de integritate a PSD, Dan Şova, împrejurările prin care treceam”,a  spus primarul. În final, edilul a ajuns chiar la Victor Ponta - preşedinte al PSD,  cu plângera sa, care i-a spus lui Valer Marian să ia măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Sasz Lorand a mai povestit la DNA şi despre un alt articol, scris despre şeful ITM Satu Mare, pe care Mircea Govor l-ar fi forţat să-şi dea demisia, pentru ca în locul dircetorului să instaleze un apropiat PSD. Acesta ar fi fost comandat de către Mircea Govor, la scurtă vreme după ce a devenit preşedinte a organizaţiei judeţene PSD Satu Mare. „Avea ca scop denigrarea directorilor instalaţi de fosta putere şi rămaşi în funcţii şi de ale demonstra membrilor PSD Satu Mare că, în calitate de preşedinte a organizaţiei judeţene a PSD, se luptă pentru a ocupa cu membri sau simpatizanţi de partid acele funcţii de conducere”, a spus Sasz Lorand.

Acuzaţii şi calomnii de la tribuna  Parlamentului

Valer Marian (55 de ani) este senator din 2008. A fost membru PSD din august 2008 până în mai 2013 - moment în care s-a certat cu Mircea Govor. Din momenul excluderii, Valer Marian şi Mircea Govor şi-au făcut mai multe plângeri penale la poliţie şi s-au atacat în presă. Înainte de a intra în Parlament, Valer Marian a fost director general al cotidianului Gazeta de Nord-Vest 1990-2004 şi 2005-2008, prefect de Satu Mare (2004-2005) şi procuror (1984- 1990). În ultimii ani, de la tribuna Parlamentului şi sub acoperirea imunităţii, Valer Marian a făcut mai multe declaraţii aşa-zis politice, în care a atacat mai multe personalităţi publice.

Cea mai dură acuzaţie a fost făcută în octombrie 2013, atunci când a depus în Parlament o interpelare potrivit căreia Victor Ponta ar fi şantajat de Traian Băsescu din mai multe motive: „Episodul maltratării tatălui şi fugii la Paris, unde a dus câteva luni viaţă de boschetar (1990)”, „Episodul homosexual de la Paris cu ofiţerul SIE acoperit Marin Bobeică (1990)”, „Racolarea în SIE de către generalul Corneliu Biriş (1997)”, „Determinarea sinuciderii procurorului Cristian Panait”; „Orgiile sexuale de la hotelul Ana din Târgu Jiu şi de la Rin Grand Hotel din Bucureşti”, „Căpuşarea Complexului energetic Turceni, prin cabinetul de avocatură al prietenului Dan Şova” etc. Victor Ponta a negat ce spunea fostul său coleg de partid. Interpelările din Parlament ale lui Valer Marian au vizat şi alţi oameni politici, şefi din servicii secrete, ANI sau din magistratură şi a luat apărarea fostului senator Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie la 7 ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite