Cum ne-a schimbat destinul Fundaţia Dinu Patriciu!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fundaţia Dinu Patriciu a schimbat viaţa a mii de tineri
Fundaţia Dinu Patriciu a schimbat viaţa a mii de tineri

Nu pot fi ipocrit să nu recunosc acest gest omenesc al Fundaţiei Dinu Patriciu. Şi repet chiar nu mă interesează toate acuzele, afacerile şi toată discuţia despre omul Patriciu şi celelalte activităţi ale sale.

Dincolo de toate afacerile şi scandalurile cu justiţia din ultimii ani ceea se ştie prea puţin sau s-a uitat prea repede, despre Dinu Patriciu, este faptul că, pentru câţiva ani, prin fundaţia care i-a purtat numele, a oferit ajutor substanţial la sute şi mii de tineri din România: 16 milioane de dolari.

De exemplu, timp de patru ani fundaţia a derulat un program numit „Orizonturi Deschise” prin care 100 de tineri români admişi pentru a studia în străinătate la instituţiile de prestigiu din lume au beneficiat de un suport financiar de fix 15.000 de dolari. Da, dacă erai admis la o Universitate de top din lume la un program de master sau doctorat, dacă aveai un parcurs academic de excepţie şi dacă prezentai potenţial pentru educaţie şi cercetare şi, desigur, dacă doreai ca la finalizarea studiilor să te întorci în Romania primeai 15.000 de dolari. Şi eu am fost unul dintre aceia, în 2009! 

Pentru cine a fost în situaţia aceasta poate cunoaşte valoarea şi aportul însemnat la schimbarea unui destin.

Eu însumi am primit 15.000 de dolari bani mulţi şi de real folos pentru a începe, continua şi absolvi un program de master la Institutul de Psihiatrie (King's College London) al Universităţii din Londra. Nu l-am întâlnit niciodată pe Dinu Patriciu, dar i-am întâlnit pe cei din echipa deosebită ce coordona activităţile Fundaţiei Dinu Patriciu sub conducerea doamnei Tincuţei Baltag (Apăteanu).

În vara anului 2009 încheiasem un an de cercetare postuniversitară la Universitatea din Oxford (Colegiul Balliol) şi fusesem admis la Kings College London. Era un vis devenit realitate, iar amintirile şi astăzi mă emoţionează. Imaginaţi-vă un tânăr de 22 de ani ce tocmai luase o licenţă în psihologie la Sibiu, care nu prea ştia încotro s-o apuce când, dintr-o dată, într-o zi de iunie, deschizând un email citeşte cum îi se adresează felicitări pentru obţinerea unei burse de studiu la Oxford.

 De atunci am început să cred în minuni şi să încurajez pe fiecare tânăr inteligent şi serios că banii nu pot fi o piedică în împlinirea unui vis. Niciodată. 

Un an mai târziu mă aflam în faţa unei alte decizii. Aveam două opţiuni: fie să mă întorc în România şi să renunţ la visul de a continua studiile în Marea Britanie, fie să fac tot posibilul să găsesc mii de lire pentru taxele de şcolarizare şi alte mii de lire pentru traiul de zi cu zi într-o capitală europeană enorm de scumpă precum Londra. Întreaga vară am căutat peste tot diverse surse de finanţare. Eram atât de aproape şi atât de departe. Mai era puţin până în septembrie şi trebuia să confirm locul meu la Universitate şi în primele 14 zile să achit prima tranşă din cele 6.200 de lire. Însă, într-o zi de august, întâlnirea cu doamna Tincuţa Baltag, directoarea Fundaţiei Dinu Patriciu, apoi un interviu la Bucureşti şi, în final, un telefon au făcut să mi se deschidă noi orizonturi. De atunci am început să cred în minuni şi să încurajez pe fiecare tânăr inteligent şi serios că banii nu pot fi o piedică în împlinirea unui vis. Niciodată. 

Adevărat, pot spune că fără acest sprijin substanţial destinul meu profesional ar fi avut o altă orientare. Da, pe drept cuvânt, programul acela chiar a deschis noi orizonturi la propriu. Am urmat acest an la Londra şi încă un an la Oxford şi astăzi sunt dator acelor ani prin întreaga formare profesională, specializarea obţinută, experienţa din clinicile de excelenţă din Londra, cercetarea din laboratoarele şi bibliotecile din Oxford, toate acestea sunt parte din ceea ce îmi este de folos în profesia de psiholog.

Nu pot fi ipocrit să nu recunosc acest gest omenesc al Fundaţiei Dinu Patriciu. Şi repet chiar nu mă interesează toate acuzele, afacerile şi toată discuţia despre omul Patriciu şi celelalte activităţi ale sale. Credeţi sau nu din 2007 până în 2012 în total au fost investiţi 16 milioane de dolari. Fundaţia a sprijinit peste 20.000 de bursieri. Cel puţin azi 20.000 de tineri pot fi recunoscători. A investit altcineva atâtea milioane de dolari în tinerii din România şi în educaţia lor? NU. Desigur nici eu nu am fost scăpat de priviri acuzatoare şi ironii tocmai din această cauză („băă, ai luat bani de la Patriciu!").

Fundaţia a derulat şi alte programe. Tot pentru absolvenţii români din străinătate s-a creat o platformă numită joburi la orizont cu scopul de a facilita accesul pe piaţa muncii a acestor tineri punându-i în legătură cu companiile de top.

Au fost ajutaţi copii din centrele de plasament, copii din familii defavorizate, s-au desfasurat gale fundatiadinupatriciu.ro/ale premiilor în educaţie unde profesori, cercetători, studenţi şi inclusiv facultăţi din România au fost recompensaţi financiar, în total programul oferind premii în valoare de 250.000 de euro. Ingineri, informaticieni, matematicieni, fizicieni, artişti şi alte şi alte profesii - beneficiari ai burselor FDP.

Din păcate, în ianuarie 2012 Fundaţia Dinu Patriciu şi-a sistat toate activităţile. Dar până atunci mii de tineri defavorizaţi din România şi 400 de tineri ce au făcut performanţă academică studiind la Oxford, Cambridge, Harvard, Princeton, Sorbona şi în toate colţurile lumii, la alte universităţi de top şi-au îmbunătăţit viaţa şi am curajul să afirm că şi-au schimbat destinul (ingineri, informaticieni, matematicieni, fizicieni, artişti etc). Pentru că familia nu i-a putut spriji, nici statul român, pentru că au primit nu doar bani, ci şi încredere şi responsabilitate, pentru toate acestea cred că un dram de recunoştinţă poartă mai ales în această zi.

Îi voi ruga pe cei care au fost sprijiniţi dacă au curajul după ce vor citi acest articol să lase un comentariu sau măcar un gând bun de recunoştinţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite