Cum ar putea scăpa de extrădare Radu Mazăre, Sebastian Ghiţă sau Puiu Popoviciu. Recomandările unui expert UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dat recent în urmărire internaţională, după ce a fugit în Madagascar, inculpatul Radu Mazăre ar putea scăpa de extrădare. Un expert UE recomandă suspendarea tuturor extrădărilor către România, pe motiv că nu respectăm angajamentele privind reformarea sistemului judiciar. De această situaţie ar putea profita şi alţi fugari celebri, precum Sebastian Ghiţă, Puiu Popoviciu sau Alexander Adamescu.

România nu îşi respectă obligaţiile privind reformarea justiţiei şi nu demonstrează clar separaţia puterilor în stat, arată un raport elaborat de un expert în afaceri europene, Gary Cartright. Din acest motiv, expertul recomandă aplicarea unor sancţiuni severe, precum suspendarea extrădărilor către România până la remedierea problemelor.

„În acest raport, discutăm problema reformelor judiciare şi penale solicitate României înaintea aderării la UE, dar care în realitate nu au fost aplicate deloc. Drept rezultat, ţara încă este afectată de un sistem corupt şi părtinitor care este în principal domeniul serviciilor de informaţii, menţinând reţele şi practici specifice perioadei sovietice, cu un sistem de justiţie corupt şi condiţii pentru detenţie care nu suportă comparaţie cu cele ale oricărei alte naţiuni dezvoltate din secolul 21", arată raportul realizat de Gary Cartright, precizând că sunt prezentate studii de caz care "evidenţiază caracterul politizat al sistemului judiciar din România“, scrie EUToday, citat de Mediafax.

„De asemenea, prezentăm situaţia din penitenciarele României. În timpul scrierii acestui raport, a fost primită o informaţie despre un deţinut român care suferea de afecţiuni mentale severe şi avea dizabilităţi fizice şi care a fost extrădat din Marea Britanie în România, unde a murit în detenţie pe 2 ianuarie 2018“, precizează autorul raportului.

Raportul conţine şi un capitol intitulat „Corupţia serviciilor de securitate din România“, în care denunţă presupusa „influenţă“ exercitată de SRI asupra DNA şi a sistemului judiciar, inclusiv menţinerea practicii interceptărilor telefonice în investigaţii de corupţie. Raportul observă că există o investigaţie a unei comisii parlamentare asupra activităţilor SRI.

De asemenea, documentul denunţă practica detenţiei preventive şi condiţiile din penitenciare, considerate „inumane şi degradante“.

Fugarii celebri care ar putea să nu mai fie aduşi în ţară

Dacă recomandările expertului UE vor fi puse în practică, mai mulţi fugari celebri, care au fugit de urmărirea penală sau executarea unor pedepse în străinătate, ar putea profita.

Judecat în mai multe dosare de corupţie, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, rămâne cu mandatul de arestare preventivă eliberat pe numele său de Curtea Supremă la 10 ianuarie 2018, după ce instanţa a respins luni contestaţia făcută de către avocaţii săi. Dat, recent, în urmărire internaţională, el ar putea să nu mai fie adus în ţară.

Şi Sebastian Ghiţă ar putea profita de această situaţie.  Fostul deputat, judecat în patru dosare de corupţie, are pe numele său două mandate de arestare preventivă. El a fugit din ţară în decembrie 2016, fiind localizat, câteva luni mai târziu, în Serbia. Ministerul Justiţiei se află în plin proces de extrădare a acestuia.

Condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa, omul de afaceri Puiu Popoviciu s-a refugiat în Marea Britanie. Şi în cazul său, procedurile de extrădare sunt în curs.

Un alt fugar celebru ar ar putea să nu mai fie adus în ţară este Alexander Adamescu. Acuzat de dare de mită, Adamescu a fugit la Londra. El a fost dat în urmărire internaţională, autorităţile române cerând extrădarea sa. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite