Cum îi teroriza Mircea Govor, baron PSD, pe primarii din Satu Mare cu şantaje de presă: „Pot să te las fără clienţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, arestat preventiv, ar fi şantajat mai mulţi şefi de instituţii deconcentrate şi primari pentru ca firmele pe care le controla să câştige licitaţii în judeţ. Cine nu se conforma devenea ţinta unor aşa-zise dezvăluiri compromiţătoare în presa locală, controlată de baronul PSD.

Mircea Govor îşi va petrece Sărbătorile în arestul Poliţiei. Asta după ce, miercuri, Curtea Supremă a admis contestaţia procurorilor DNA la decizia de a-l plasa în arest la domiciliu pe baronul PSD. Şi Govor făcuse contestaţie, cerând o măsură preventivă mai blândă. În acelaşi dosar este urmărit penal deputatul PSD Andrei Dolineaschi, iar Liviu Dragnea, preşedintele PSD a fost audiat ca martor.

Mircea Govor este acuzat de procurori de folosirea influenţei şi autorităţii funcţiei de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD şi pe aceea de vicepreşedinte al CJ Satu Mare în scopul dobândirii unui folos necuvenit.

Între timp, noi date din dosarul lui Mircea Govor ies la iveală. Vicepreşedintele CJ Satu Mare ar fi şantajat mai mulţi şefi de instituţii, primari şi patroni de firme pentru ca firmele controlate de el prin interpuşi să câştige contracte. În septembrie 2014, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Mircea Govor, pentru şantaj. Ulterior, DNA a disjuns dosarul pentru această infracţiune, fiind deschis un dosar nou.

Mircea Govor ameninţa avocaţi 

Unul dintre cei şantajaţi de Mircea Govor este avocatul sătmărean Dicu Levente. Firma acestuia, Eunitas SRL, a fost luată în vizor de Govor pentru că asigura servicii de consultanţă pentru atribuirea de contracte de lucrări publice.

În martie 2010, Mircea Govor a aflat că avocatul Dicu, prin firma sa, ar fi ajutat societăţile unor apropiaţi să câştige licitaţii la primăriile la care Eunitas SRL asigura consultanţă. Vicepreşedintele CJ Satu Mare s-a întâlnit cu Dicu Levente într-un restaurant şi i-a cerut să ajute firma Tehnic Asist SRL să câştige mai multe licitaţii pentru lucrări publice în diverse localităţi.

La întâlnire a participat şi Mirel Vlas, patronul Tehnic Asist, bun prieten cu Govor. Liderul PSD avea un interes direct în această firmă. Tehnic Asist SRL subcontracta o parte importantă din lucrările câştigate cu ajutorul lui Govor firmelor Timoraş SRL, Ama & Ama SRL şi Karen & Co SRL, controlate de Inoceţiu Govor, fratele liderului PSD.

Mircea Govor l-a ameninţat pe Dicu Levente cu dezvăluiri compromiţătoare în presa locală, dar avocatul nu a acceptat însă şantajul. Furioşi, Mircea Govor şi Mirel Vlas s-au ridicat de la masă şi au plecat din local, nu înainte ca liderul PSD să îl ameninţe pe Dicu spunându-i pe un ton iritat: „Pot să te las fără clienţi“.

Şantajat cu dezvăluiri jurnalistice

La scurt timp, în Gazeta de Nord Vest Satu Mare a fost publicat un articol calomnios, care avea ca subiect modul în care se derulează achiziţiile de către primăriile unde Eunitas SRL avea încheiate contracte de consultanţă.

Potrivit DNA, Mircea Govor controlează Gazeta de Nord Vest prin firmele care o editau, atât din punct de vedere al politicii editoriale, dar şi financiar. Astfel, vicele CJ Satu Mare cunoştea ce articole se publică în ziar, controla ce persoane sunt atacate şi uneori chiar îi indica personal  redactorului şef Szasz Lorand ce investigaţii jurnalistice să demareze. Între timp, contractul dorit de firma de casă a lui Govor a fost câştigat de firmele Tarr Const SRL şi TCM Nord SRL.

Mircea Govor l-a căutat iar pe Dicu Levente şi i-a făcut o altă propunere: să-i convingă pe patronii celor două firme să încheie contracte de publicitate cu Gazeta de Nord Vest, în valoare de 100.000 de lei (fără TVA). De data aceasta, avocatul a acceptat şantajul. Banii au ajuns în conturile societăţii care edita Gazeta de Nord Vest prin intermediul a două firme-fantomă. Contractele au fost fictive, Tarr Const SRL şi TCM Nord SRL nebeneficiind niciodată de publicitate în ziarul local.

Avocatul a explicat anchetatoilor de ce a acceptat, în cele din urmă, şantajul: „Am înţeles că articolele denigratoare la adresa mea îmi pot afecta reputaţia personală şi mai ales cea profesională, din perspectiva profesiei mele de avocat“.

După ce acele contracte de publicitate au fost încheiate (august 2010), în Gazeta de Nord Vest nu au mai apărut articole denigratoare la adresa lui Dicu Levente, afirmă procurorii.

„Dacă nu câştigă Tehnic Asist va fi mare bai!“ 

Mircea Govor nu şi-a iertat nici colegii de partid. Printre victimele acestuia se numără şi primarul localităţii Odoreu, Dumitru Pop, vicepreşedintele PSD Satu Mare la acea vreme. Govor a făcut presiuni asupra sa pentru a favoriza firma Tehnic Asist să câştige o licitaţie pentru asfaltarea drumurilor din Odoreu. Pentru a evita o eventuală interceptare, atunci când s-au întâlnit, Mircea Govor i-a scris pe un bileţel: „dacă nu câştigă Tehnic Asist va fi mare bai“. Dumitru Pop nu a acceptat şantajul. Tehnic Asist a participat la licitaţia respectivă, dar a fost descalificată, comisia de evaluare considerând oferta ca neconformă. Asta a declanşat furia lui Mircea Govor.

Primarul din Odoreu a fost ţinta mai multor articole calomnioase în Gazeta de Nord Vest. Redactorul şef al publicaţiei a recunoscut şantajul.

„La finele anului 2010, Govor Mircea şi Valer Marian (preşedintele PSD Satu Mare la vremea respectivă), aflaţi în redacţia cotidianului, mi-au comunicat că urmează să fie demarată o campanie de presă împotriva lui Pop Dumitru, motivând că acesta era un «penal», un personaj care «încalcă legea», astfel că la scurt timp  după această decizie, a fost publicat la rubrica «Gura Târgului», articolul «Pentru cine bat clopotele, Mitică?». Reţin că acest articol mi-a fost dictat integral de către Valer Marian şi conţinea referiri la faptul că Pop Dumitru intenţiona să treacă la UNPR, dar şi la pretinse ilegalităţi comise din banii publici“, a declarat Sasz Lorand în faţa procurorilor.

Campania de presă împotriva lui Dumitru Pop a fost dusă până la extrem. La indicaţiile lui Govor, ziariştii de la Gazeta de Nord Vest au creat chiar şi o rubrică zilnică special în acest sens, intitulată ”Rubrica lui Mitică”, în cuprinsul căreia apărea o poză în care Dumitru Pop era înfăţişat cu capul în jos.

Victor Ponta nu a intervenit

În cele din urmă, Dumitru Pop a fost demis din funcţia de vicepreşedinte al PSD Satu Mare şi chiar exclus din partid. Când preşedintele de atunci al PSD, Victor Ponta, s-a deplasat la Satu Mare, Pop i-a expus situaţia în care se afla şi i-a prezentat inclusiv documentele şi articolele defăimătoare la adresa sa. Ponta i-a promis că va avea discuţii lămuritoare cu Valer Marian.

De altfel, Valer Marian a declarat că ulterior publicării articolelor defăimătoare la adresa lui Pop Dumitru din perioada februarie-aprilie 2011, a  fost abordat pentru o discuţie de către preşedintele PSD Victor Ponta, care s-a arătat interesat despre conflictul dintre Govor Mircea şi primarul Pop Dumitru. Valer Marian i-a relatat apoi lui Victor Ponta că scandalul a pornit de la o licitaţie publică, în care cei doi aveau interese divergente, la care Ponta i-a cerut lui Valer Marian să pună capăt acelei situaţii tensionate.

„Ia un pix şi o hârtie şi scrie-ţi demisia!“

O altă victimă a lui Mircea Govor, potrivit DNA, a fost şefa ITM Satu Mare. În cursul lunii iunie 2013, în baza unei dispoziţii emise de Inspecţia Muncii Bucureşti, a fost demarată campania naţională de identificare a muncii fără forme legale în construcţii, sens în care ITM Satu Mare a făcut controale pe raza de competenţă a instituţiei.

Printre cei controlaţi au fost şi patru persoane, care în baza declaraţiilor iniţiale, respectiv fişa de identificare, au declarat că desfăşoară activitate în construcţii pentru Primăria din Supur, comună în care s-a născut Mircea Govor.

Inspectorul desemnat cu acest control i-a convocat la sediul ITM atât pe muncitori, cât şi pe secretarul Primăriei Supur. La acea invitaţie nu s-au prezentat însă nimeni. Inspectorul a aplicat Primăriei Supur o sancţiune contravenţională.

Exact în ziua în care a fost aplicată amenda, şefa ITM Satu Mare a fost contactată telefonic de către vicepreşedintele CJ Satu Mare, care pe un ton răstit şi agresiv i-a cerut  acesteia „să ia un pix şi o hârtie şi să-şi scrie demisia“, fără să-i precizeze motivul, dar aceasta a înţeles că Mircea Govor era nemulţumit în legătură cu sancţiune contravenţională dată Primăriei Supur.

„Cu prilejul acelei discuţii, Govor Mircea a avut un discurs relativ incoerent, ceea ce a devoalat starea lui de nervozitate şi chiar m-a întrebat ”cine m-a pus pe mine acolo„ şi mi-a cerut ”să-mi arunc diploma”, deducând că îl deranja că ocup acea funcţie de inspector şef al ITM Satu Mare. Deşi  tonul agresiv al lui Govor şi conţinutul convorbirii mi-a creat o stare de disconfort şi implicit chiar de temere, cunoscând că Govor deţine pârghiile necesare pentru a mă înlătura din acea funcţie care îmi asigura resursele financiare necesare  mie şi copilului minor încredinţat în creştere şi educare, am avut totuşi puterea de a-i răspunde acestuia că demisia este un act de voinţă unilateral şi refuz să demisionez.  Mi-am dat seama că această discuţie va fi urmată de demersuri efective pe care Govor Mircea avea să le facă, deoarece cunoşteam că are influenţă în mediul politic pentru a-şi duce la îndeplinire ameninţările, motiv pentru care l-am contactat telefonic pe Sasu Cristian, căruia i-am expus starea mea de temere“, a declarat martora.

Refuzul acesteia de a-şi da demisia din funcţie a fost urmat de publicarea în Gazeta de Nord Vest a unor articole negative cu privire la activitatea profesională a şefei ITM Satu Mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite