Cum ne vor ajuta blindatele americane „Made in Romania”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TAB-urile Piranha se vor fabrica la Bucureşti
TAB-urile Piranha se vor fabrica la Bucureşti

Este oficial! General Dynamics, compania americană care deţine producătorul de transportoare blindate Mowag, va fabrica la Uzina Mecanică Bucureşti transportorul blindat 8X8 Piranha 5.

Actul care consfinţeşte parteneriatul militar a fost parafat, marţi, la Bucureşti. Concret, memorandumul stabileşte liniile directoare preliminare ale cooperării, precum şi acţiunile viitoare ce au drept scop constituirea unei societăţi mixte între Uzina Mecanică Bucureşti şi compania General Dynamics.

Experţii militari spun că acest tip de blindat este extrem de versatil, putând fi folosit ca punct de comandă mobilă, aruncător de calibru mare, tractor de evacuare-reparaţii, pentru evacuare medicală sau cercetare CBRN.

Demararea acestei colaborări, alături de înzestrarea cu sistemul american de rachete Patriot, avioanele F-16 şi cu celebrele elicoptere de atac  AH-1Z Viper de la Bell Helicopters, spun specialiştii, vor conferi României importante avantaje strategice în zona Mării Negre. În plus, autorităţile române vor să producă transportoare blindate şi la Moreni, în judeţul Dâmboviţa, şi să încheie un parteneriat pentru producţia de rachete la uzina Electromecanica Ploieşti.

Blindate pentru infanteriştii de la „Rovine“

Deocamdată, blindatele Piranha care vor fi fabricate la Uzina Mecanică Bucureşti vor intra în dotarea Brigăzii a II-a de Infanterie „Rovine“ din Craiova, care a avut misiuni în teatrele de război din Afganistatn, Bosnia şi Irak.

„Contractul cu General Dynamics va completa necesarul de tehnică de luptă pentru Brigada a II-a de Infanterie Rovine din Craiova. Vorbim de aproximativ 100 de TAB-uri. Având în vedere că noi am mai achiziţionat Piranha 8x8, era normal ca acea brigadă să folosească în totalitate acest tip de transportor blindat. Nu poţi să faci logistică având 3-4 tipuri de blindate. Asta nu înseamnă că contractul semnat cu nemţii de la Rheinmetall pentru producerea de transportoare blindate la Moreni nu rămâne valabil. Acestea vor intra în dotarea altor brigăzi. Noi folosim tehnică din anii 70-80, depăşită din toate punctele de vedere“, a explicat, pentru „Adevărul“, analistul militar Alexandru Grumaz, general locotenent în rezervă. 

Potrivit expertului, colaborarea cu General Dynamics este un semn bun, care consolidează relaţiile cu SUA. „Este un semnal extrem de bun din partea Statelor Unite. În curând, SUA vor livra României şi primul sistem de rachete Patriot, care este extrem de necesar. Dacă din punct de vedere al descoperirii ţintelor, atât navale cât şi aeriene, suntem bine dotaţi – radarele FPS-117 şi Gap Filler sunt pregătite să facă faţă acestor provocări, nu avem cum să doborâm ţintele detectate. Iar sistemul Patriot asta face. Probabil că vom asista şi la accelerarea programului de artilerie reactivă, care permite lovirea ţintelor la distanţe mari“, a mai precizat Alexandru Grumaz.

Situaţia industriei româneşti de armament

Partea proastă este că nu mai reuşim să producem armament modern sută la sută românesc. Dacă înainte de 1989, România era cotată al cincilea exportator de produse militare din lume, acum industria de armament este doar o umbră a celei ce a fost. Cifra de afaceri cu armament a scăzut constant, cifrându-se, în 2016, la circa 180 de milioane de euro.

„Industria noastră de armament în momentul actual, este doar a zecea parte din ce era înainte de 1990. Mai avem doar câteva fabrici importante: Aerostar Bacău, care poate prelua mentenanţa avioanelor F-16, IAR Braşov, care face mentenanţa elicopterelor Puma, Uzina Mecanică Moreni, Uzina de la Cugir şi Mecanica Bucureşti. Nu mai avem o fabrică de pulberi ca să facem proiectile. Am ajuns să importăm din Bulgaria sau Serbia. O astfel de fabrică este de importanţă strategică. Este esenţială punerea pe picioare a fabricii de pulberi de la Făgăraş. Fabrica s-a închis pentru că n-am fost în stare să facem o staţie de epurare. Armamentul uşor este singurul care se vinde bine la export, pentru că noul AKM de calibrul 5.56 este adus la zi“, a explicat Alexandru Grumaz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite