Cum vor fi marcate clădirile fără autorizaţii la incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu!“. Este mesajul care trebuie afişat, de luna viitoare, pe fiecare clădire din România care nu este autorizată de pompieri.

După modelul „bulinei roşii“, proprietarii construcţiilor fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligaţi, de la mijlocul lunii februarie, să amplaseze, deasupra intrărilor în clădiri, panouri de înştiinţare despre lipsa autorizaţiei. 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevede această obligaţie. Concret, panourile de înştiinţare vor avea următorul conţinut tipărit cu litere de minimum 2.5 cm, de culoare roşie, pe fundal alb: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu!“.

Proprietarii clădirilor care nu au obţinut încă autorizaţie de la pompieri trebuie să ia în serios aceste prevederi, pentru că, în caz contrar, riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei. Vestea bună este că, potrivit legislaţiei, au o lună la dispoziţie pentru a monta panourile.

Ce clădiri urmează să fie panotate

Obligaţia de montare a panourilor de avertizare vizează doar anumite categorii de construcţii:

a) clădiri ori spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de comerţ – baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine şi hipermagazine;

b) clădiri ori spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului;

c) clădiri ori spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de turism – hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente şi camere de închiriat în regim hotelier.

„Un paleativ ipocrit“

Specialiştii spun că măsurile nu vor putea împiedica tragedii, deşi oamenii sunt informaţi asupra riscurilor frecventării unor localuri neautorizate împotriva incendiilor. „Oamenii poate vor evita o vreme să intre în aceste clădiri, dar nu asta e problema. E vorba de asumarea deliberată a unor riscuri. Cine cumpără o casă cu bulină roşie de risc seismic, este în deplină cunoştinţă. Adică, juridic eşti responsabil, e un risc pe care ţi l-ai asumat“, afirmă sociologul Alfred Bulai. 

La rândul lui, sociologul Mircea Kivu crede că obligaţia de a pune panouri de avertizare este o dovadă de ipocrizie din partea autorităţilor şi că acele clădiri

nu ar trebui lăsate să funcţioneze fără autorizaţie. „Mi se pare că este un paleativ ipocrit. Adică, dacă există nişte norme de protecţie împotriva incendiilor, alea trebuie respectate. Dacă nu le respecţi, nu ar trebui să funcţionezi. Aşa cum un şofer fără asigurare la maşină nu este lăsat să circule şi să pună pe el o placă cu: «Nu am RCA». Pericolul asupra omenilor nu trebuie tolerat. Dacă normele actuale de autorizare sunt prea stufoase, trebuie simplificate, pentru ca toţi să poată lua autorizaţie. Altfel, degeaba se pun panouri de avertizare. Este o pasare a răspunderii care nu e în regulă“, a spus sociologul.

Ce cred pompierii

Pompierii spun că noile prevederi ar putea să-i determine pe proprietarii de clădiri să intre mai repede în legalitate. „Afişarea publică a panoului de înştiinţare asupra nerespectării legii reprezintă un aspect care poate conduce la întreprinderea demersurilor pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Modificările aduse legii sunt destinate informării publicului larg asupra spaţiilor publice, având diferite destinaţii ori funcţiuni, care nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu. Construcţiile publice care vor trebui să afişeze panourile de înştiinţare fac parte din cele care reunesc un număr mare de utilizatori şi pentru care sunt necesare măsuri sporite de siguranţă pentru prevenirea incendiile“, a explicat, pentru „Adevărul“, Ovidiu Chircă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite