De ce apar durerile de sâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce apar durerile de sâni
De ce apar durerile de sâni

Durerile de sâni sunt uneori normale şi nu trebuie tratate. Alteori însă, ele sunt semnul unor infecţii sau tumori. Află când trebuie să mergi la doctor.

D e la apariţia primei menstruaţii şi până la bătrâneţe, mai toate femeile au dureri de sâni. Unele sunt legate de menstruaţie, de sarcină sau de menopauză şi sunt fireşti, dar altele trebuie investigate, pentru că pot ascunde infecţii ori tumori benigne sau maligne.

La menstruaţie sunt normale

Peste o treime din femei au dureri de sâni lună de lună, înaintea şi în timpul menstruaţiei. Aceste dureri sunt cauzate de modificarea balanţei dintre hormonii estrogen şi progesteron ce are loc în organismul femeii în perioada premenstruală. Acelaşi dezechilibru hormonal cauzează inflamarea şi creşterea în volum a ţesutului mamar, tensiunea şi înţepăturile sânilor.

Aceste manifestări apar cu până la o săptămână înainte de menstruaţie şi fie încetează la debutul ei, fie persistă până la finalul acesteia. Durerea din perioada menstruaţiei afectează întotdeauna ambele glande mamare. Intensitatea ei diferă de la o femeie la alta. Unele simt doar o uşoară tensiune în sâni, în vreme ce altele au dureri atât de puternice, încât nu pot purta sutien şi nu suportă nicio atingere.

Menopauza poate fi o altă cauză

Deşi la menopauză secreţia de hormoni se diminuează, multe femei au în continuare dureri de sâni. Acestea debutează înaintea instalării menopauzei (în premenopauză), dar continuă uneori şi după aceea, mai ales dacă femeia face tratament de substituţie hormonală. În premenopauză se produc aceleaşi dereglări hormonale ca înainte de menstruaţie.

Sunt alarmante când apar la un singur sân

Nu trebuie ignorate durerile de sâni care nu apar ciclic şi nu au legătură cu perioada premenstruală. La originea lor poate sta o tumoare benignă, malignă sau o infecţie. Vizita la medic este obligatorie în aceste situaţii. Cel mai frecvent nodul be­nign al sânilor, fibroadenomul, poate avea ca simptom durerea, mai ales dacă are dimensiuni mari.

El apare la un singur sân, este o formaţiune solidă care se simte la palpare şi este cauzat de un dezechilibru hormonal. Femeile până în 30 de ani sunt diagnosticate mai des cu fibroadenom.

O altă cauză a durerilor poate fi mastoza chistică, şi ea o afecţiune benignă, frecventă la femeile tinere. Formaţiunea sau formaţiunile (pentru că pot fi mai multe) sunt lichide, se simt la palpare şi apar de obicei la un singur sân. Durerea se intensifică în perioada menstruaţiei.

Sutienul, obligatoriu la menstruaţie

image


Durerile din perioada premenstruală şi menstruală pot fi ameliorate cu analgezice sau, dacă sunt foarte puternice, se poate recurge la anticoncepţionale.

Sânii dureroşi trebuie susţinuţi de sutien, însă atenţie, acesta trebuie să fie mai lejer şi să nu aibă sârmă pentru susţinere. În perioada premenstruală şi menstruală renunţaţi la cafea şi la ciocolată, pentru că accentuează durerile.

Infecţiile se depistează uşor

O altă cauză a durerii poate fi infecţia glandei mamare, care apare de obicei la femeile care alăptează. Mastita este cea mai frecventă dintre ele şi este uşor de diagnosticat, pentru că are simptome vizibile: pe sân apare o zonă roşie şi dureroasă, se măreşte în volum, există scurgeri mamelonare, usturime şi uneori febră.

Mastita poate evolua în abces mamar, o formaţiune benignă care dă, de asemenea, durere de sâni. Durerea însoţeşte destul de rar cancerul de sân. Mai puţin de un sfert din femeile care au tumori maligne acuză dureri mamare.

Totuşi, orice tumoare mamară trebuie investigată la medic printr-o ecografie mamară (până la 40 de ani), mamografie (de preferat după 40 de ani) sau biopsie, în funcţie de indicaţia specialistului. Acestea sunt singurele moduri de a deosebi un nodul inofensiv de o tumoare malignă.

image

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George


medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie


Durerile de sâni, denumite mastodinie sau mastalgie, sunt o formă comună de disconfort, ce afectează şapte din zece femei. Deseori, nu este posibil să identificăm cu exactitate cauza mastalgiei.

Multe femei asociază durerile de sâni cu cancerul. Într-adevăr, cancerul de sân poate fi o posibilă cauză, însă nu este uzuală. Există o formă foarte gravă de cancer, mastita carcinomatoasă, care poate da mastalgie în stadiu incipient.

Însă în majoritatea formelor de cancer, durerea apare doar în stadii avansate. De obicei, tumoarea este cea care apare prima. Durerea de sân singură, fără alt simptom, rar semnalează cancer de sân. Dacă aveţi o durere de sâni inexplicabilă şi care persistă, adresaţi-vă imediat ginecologului dumneavoastră!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite