De vineri intră în vigoare noile reglementări privind regimul armelor şi muniţiilor. Care sunt noutăţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţionarii de arme de colecţie le pot deţine fără muniţia aferentă FOTO Arhivă Adevărul
Colecţionarii de arme de colecţie le pot deţine fără muniţia aferentă FOTO Arhivă Adevărul

Noile reglementări legislative privind regimul armelor şi muniţiilor vor intra în vigoare vineri, 15 ianuarie. Acestea prevăd simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei şi sporirea protecţiei integrităţii corporale a persoanelor.

Poliţia Română precizează că noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative şi reducerea birocraţiei, concomitent cu sporirea protecţiei ordinii publice, a siguranţei naţionale şi protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor.

„De asemenea, actul normativ reglementează unele segmente importante în relaţia angajat-angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sunt acordate competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme”, conform unui comunicat emus joi de Poliţia Română. 

Ce schimbări aduc aceste modificări

Lege prezintă mai multe elemente de noutate, respectiv stabilirea cantităţii maxime de muniţie pe care titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale, o poate deţine. Mai mult, colecţionarii de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, vor putea pot deţine aceste arme fără muniţia aferentă.

Conform noilor reglementări, au fost implementate atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilităţii permisului de armă, cât şi procedura prelungirii valabilităţii permisului de armă, procedura dezactivării armelor şi procedura de trimitere la examinarea psihologică şi/sau medicală a deţinătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.

Mai mult, noile reglementări obligă unităţile medicale şi psihologice să ţină evidenţa şi să comunice în termen de 5 zile Inspectoratului General al Poliţiei Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine.

„În cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementată perioada şi condiţiile în care persoanele fizice având calitatea de instructor în poligonul de tragere pot desfăşura legal această activitate. Noua reglementare face referire la procedura acordării certificatelor de dezactivare, precum şi a certificatelor de transformare a armelor de foc în arme de recuzită”, mai spun poliţiştii.

Totodată, a fost reglementată şi procedura avizării personalului abilitat să poarte arme de serviciu.

Pe linia armelor folosite la vânătoare, noile reglementări legislative fac referire expresă la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vânătoare.

Aceste modificări au fost publicate în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2015, acestea urmând să intre în vigoare după o lună, respectiv pe 15 ianuarie 2016.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite