Un al patrulea inculpat din dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru corupţie a recunoscut acuzaţiile. Instanţa trimite iar abuzul în serviciu la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea si Bombonica FOTO Eduard Enea
Liviu Dragnea si Bombonica FOTO Eduard Enea

Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea, a ridicat la Curtea Supremă o excepţie de neconstituţionalitate privind infracţiunea de abuz în serviciu. Ea arată că este necesar ca în prevederile legii penale să existe un prag valoric al pagubei. Bombonica este judecată pentru un prejudiciu de 108.000 de lei. La termenul de astăzi un al patrulea inculpat a recunoscut acuzaţiile aduse de procurori.

UPDATE Curtea Supremă a decis astăzi sesizarea Curţii Constituţionale după ce avocaţii Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, a ridicat o excepţie privind infracţiunea de abuz în serviciu.

„Admite cererea formulată de inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 Cod penal anterior, art.297 alin.1 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 martie 2017”, este minuta Curţii Supreme. 

UPDATE Procesul a fost amânat pentru 25 aprilie.

Înainte de începerea procesului, o femeie s-a dus lângă Dragnea şi i-a cerut, discret, "demisia". Femeia, care avea o insignă pe care scria “#Rezist”, a fost văzută de jandarmul care asigura paza, fiind scoasă afară în timp ce a fost ameninţa cu amenda maximă.

liviu dragnea #rezist la Inalta Curte de Casatie si Justitie FOTO Iinquam Photos / Octav Ganea

Femeie: Domnule preşedinte, sunteţi cel mai rezistent membru USL, pentru că ceilalţi au fost exmatriculaţi. Felicitări pentru rezistenţă.
Dragnea: Sunteţi colegă cu Victor Ponta, înţeleg. Îl citaţi.

Femeie: În sală v-am întrebat dacă vă daţi demisia şi m-aţi întrebat: acum sau după. V-am pregătit o coală şi un pix.
Dragnea: Doamnă, dumneavoastră şi cei din spatele dumneavoastră nu doresc demisia mea dintr-o funcţie anume, că nu mi-aţi spus din ce funcţie.

Femeie: Din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Dragnea: Cei cu care vorbiţi, au şi dreptul să vorbească? Vă întreb, cu respect(...) Cred că dumneavoastră doriţi demisia mea din viaţă. Sunt foarte mulţi din cei care vă susţin, care încep să fie din ce în ce mai deranjaţi că eu de mult timp spun adevărul despre ceea ce se întâmplă în România. Despre bani străini care intră în România, despre români care sunt finanţaţi, despre oameni care fac foarte mult rău acestei ţări.

Femeie: Răspundeţi la întrebare cu da sau nu.
Dragnea: Răspunsul este nu.

Dragnea, către jurnalişti: Ţelul meu în viaţă nu este să conversez cu Victor Ponta în fiecare zi. Îndrăznesc din când în când să nu îi răspund.

Cum s-a derulat procesul

Astăzi, magistraţii Curţii Supreme au audiat mai mulţi inculpaţi în procesul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea (54 de ani), este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, infracţiuni pe care le-ar fi comis în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman (2000-2012). 

De altfel, nici nu a început bine procesul că Ionel Marineci, şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, judecat pentru abuz în serviciu în acest caz a recunoscut acuzatiile DNA si a cerut să fie judecat în procedură simplificată.

"În prezenţa avocatului ales, după ce instanţa mi-a explicat toate consecinţele juridice ale procedurii simplificate, menţionez că le-am înteles şi vreau să fiu judecat în această procedură. Solicit să fiu judecat pe baza probelor de la urmărirea penală pe care nu le contest, după cum nu contest nici situaţia de fapt retinută de procuror în rechizitoriu", a  explicat Marineci.

Însă, Valentina Mirela Marica, şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei, ce avea în componentă şi Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi, judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, a arătat instanţei că nu vrea fie judecată în varianta simplificată şi că nu recunoaşte acuzaţiile. "Sunt nevinovată", a spus Marica. Ea a spus că vrea să dea o declaraţie în acest proces.

Întrebările instanţei

Instanţa a decis să-i audieze pe cei patru inculpaţi care au recunoscut acuzaţiile aduse pe procurori. Înainte însă judecătorii au cerut procurorului DNA să explice în scris ce legislaţie ar fi încălcat inculpaţii din acest dosar, acuzaţi de abuz în serviciu. Asta după ce Curtea Constituţională a stabilit anul trecut că pot răspunde penal doar funcţionarii publici care încălcă legile sau ordonanţele, nu şi hotărârile de guvern sau alte reglementări secundare, cum ar fi încălcarea fişei postului, ordin ministerial, ordin de prefect, caiet de sarcini etc.

Solicitarea a fost facută înainte de a audia pe cei 4 inculpaţi care au recunoscut acuzaţiile.

"Care este legislaţia primară pe care ar fi încălcat-o inculpaţii în acest caz", a întrebat preşedintele completului. El a cerut ca DNA să arate si care este legislaţia secundară care ar fi fost încălcată de cei patru inculpati. 

Curtea a lasat la atitudinea acuzării dacă se impun menţiuni suplimentare în raport de fiecare inculpat. De asemenea, avocaţilor li s-a arătat că trebuie să-şi depună în scris punctele de vedere pe această problemă. 

În acest dosar, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată alături de 10 persoane, directori şi angajaţi în cadrul DGASPC Teleorman.

Politicianul ar fi instigat mai mulţi şefi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman să angajeze în cadrul Direcţiei două membre PSD, care însă nu au dat nicio zi pe la birou, deşi erai plătite lunar în baza unui contract de muncă. Astfel, statul a fost prejudiciat cu 108.612 de  lei.

Dragnea contestă probele

Inculpaţii, printre care şi cele două membre PSD, care au pledat „vinovat” cer să fie judecaţi în procedură simplificată,  pentru a obţine o condamnare mai mică cu o treime. Liviu Dragnea le-a spus judecătorilor Curţii Supreme că vrea să fie audiat în acest caz. „De asemenea, nu solicit aplicarea procedurii sinplificate de judecată, deoarece mă consider nevinovat”, a precizat preşedintele PSD. Avocatul politicianului a solicitat reaudierea unor martori şi inculpaţi, după ce a contestat mai multe probe din dosar.

Însă surpiza a venit din partea fostei soţii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, judecată la rândul ei în acest dosar pentru abuz în serviciu, deoarece ar fi închis ochii la angajarea fictivă a celor două membre PSD. Şi aceasta pledează „nevinovat” şi cere achitarea însă, în plus, va cere Curţii Supreme să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la o parte din prevederile infracţiunii de abuz în serviciu.

Problemă, ridicată şi în Ordonanţa 13

Mai exact, Bombonica Prodana arată că potrivit actualelor prevederi a infracţiunii de abuz în serviciu, lipsa unui prag valoric minim pentru stabilirea pagubei ar fi neconstitutională. De altfel, această problemă, a pragului valoric, a fost atinsă şi în celebra OUG 13/2017 când Guvernul stabilise că pentru incriminarea infracţiunii era necesar un prag minim valoric de 200.000 de lei. Astfel, dacă ar fi intrat în vigoare OUG 13/2017, acuzaţiile de abuz în serviciu din dosarul în care sunt judecaţi Bombonica Prodana şi Liviu Dragnea, ar fi fost clasate.

Avocaţii Bombonicăi Prodana au arătat că legea trebuie să fie clară, predictibilă şi previzibilă. Incriminarea ar trebui făcută în funcţie de gravitatea faptei, care în cazul infracţiunii de abuz în serviciu ar trebui să fie prejudiciul. Iar pentru asta ar fi nevoie de stabilirea unui prag valoric al pagubei. „Neinstituirea unei delimitări între diferitele forme ale răspunderii juridice pentru aceeaşi faptă, respectiv prevederea unei gravităţi minime a faptei ilicite a funcţionarului public sau a anagajatului în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru incriminarea ei prin norme penale, imprimă dispoziţiilor legale criticate o lipsă de previzibilitate şi accesibilitate”, arată Bombonica Prodana.

Contestă actele normative

Cea de-a doua excepţie de neconstiuţionalitate ridicată de fosta soţie a liderului PSD, vizează tot prevederile infracţiunii de abuz în serviciu. Excepţia face trimitere la decizia dată anul trecut de Curtea Constituţională care a explicat că infracţiunea este constituţională în măsura în care „executarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu”, din definiţia din Codul Penal, înseamnă „prin încălcarea legii”.

Concret, potrivit acelei decizii, răspund penal doar funcţionarii publici care au încălcat legile sau ordonanţele, nu şi în hotărârile de guvern sau alte reglementări secundare, cum ar fi încălcarea fişei postului, ordin ministerial, ordin de prefect, caiet de sarcini etc.

Avocaţii Bombonicăi Prodana pun în discuţie modul în care sunt adoptate actele normative date în executarea legilor sau ordonanţelor. Concret în cazul fostei soţii a şefului PSD, aceasta este acuzată că ar fi încălcat prevederile Legii 53/2003 privind Codul Muncii, coroborate cu două anexe la Regulamentul de organizare şi funcţionare a DGASPC Teleorman - norme care nu ar avea valoare de lege.

Am mers la DGASPC doar prima zi după angajare şi doar ocazional, însă am început să îmi continui activitatea la sediul organizaţiei Judeţene a PSD Teleorman, Adriana Botorogeanu, angajată doar în acte la DGASPC  
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite