Despre Pilonul II şi prostia guvernanţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descuţiile despre Pilonul II de pensii au devenit unul dintre subiectele centrale ale ultimelor zile. Fără a fi un specialist în domeniul economic, atunci când vine vorba de veniturile personale încep să fac tot felul de calcule, să văd cum anumite decizii ale Guvernului îmi afectează buzunarul.

Sincer, m-am bucurat în momentul în care guvernanţii au anunţat că în salariul meu brut vor fi incluse şi plăţile făcute de angajator către CAS, CASS etc. De ce? Pentru că în acest fel contribuţia mea la Pilonul II de pensii creştea. Logica e simplă: 5.1% (atât este procentul transferat Pilonului II) dintr-un salariu brut de 2.000 de lei este mai mic decât 5,1% dintr-un salariu brut de 3.000 de lei. Pe cale de consecinţă, contul meu la Pilonul II de pensii ar primi, din ianuarie 2018, o sumă mai mare de bani.

Dar faptele bune ale guvernanţilor se transformă rapid în coşmaruri atunci când incompetenţa şi prostia îşi dau mâna. E clar că cei care au propus includerea plăţilor angajatorilor în salariu brut sunt nişte incompetenţi şi n-au luat în calcul că sumele vărsate de aceştia la CAS nu mai intră integral în ograda Guvernului (în bugetul CAS), ci sunt împărţite, conform legii, cu administratorii Pilonului II. În momentul în care şi-au dat seama că apare o gaură, şi mai mare decât este în prezent, în bugetul CAS, au venit cu povestea tâmpită că Pilonul II de pensii nu este suficient de rentabil şi că trebuie să mai tăie din cota transferată administratorilor privaţi de pensii. O enormitate, pentru că, aşa cum s-a mai spus de specialişti în economie, nu poţi compara mere cu pere.

Un Guvern inteligent ar explica, de exemplu, că 5,1% din 2.000 de lei este egal cu 3,3% din 3.000 de lei, dar, conform unei zicale româneşti, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Cu toate acestea, Guvernul Tudose continuă să susţină imbecila idee că Pilonul II nu este rentabil şi că este necesară o ajustare a sumelor vărsate în conturile administratorilor privaţi de pensii. Dacă logica ar fi unul dintre criteriile de funcţionare ale actualului Cabinet, în loc să continue pe această idee păguboasă, care creează confuzie şi nesiguranţă cetăţenilor faţă de sistemul privat de pensii, guvernanţii, în special ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa, ar trebui să explice care este de fapt problema: că după trecerea în salariu brut a contribuţiilor angajatorului, cota pe care angajatorul o plătea către CAS va fi împărţită între stat şi Pilonul II de pensii. Cum statul are deja un deficit mare în ceea ce priveşte fondul de pensii, această măsură ar periclita grav plata pensiilor. În aceste condiţii, reducerea cotei care trebuie plătită către Pilonul II de pensii ar trebui ajustată cu diferenţa pe care statul o pierde din taxele pe care le încasa de la angajatori ca urmare a creşterii salariului brut. Un Guvern inteligent ar explica, de exemplu, că 5,1% din 2.000 de lei este egal cu 3,3% din 3.000 de lei, dar, conform unei zicale româneşti, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Mai grav este că peste prostia celor care n-au luat în calcul reducerea sumelor către CAS s-a aşezat discursul anticorporatist al liderilor PSD. Obsesia lor de a arăta că tot răul din România vine de la marile corporaţii care ne fură banii. Pentru că, în fond, aceşti administratori de fonduri de pensii sunt, în opinia liderilor PSD, nişte „vampiri economici“ care ne administrează defectuos banii, în timp ce guvernul, un administrator capabil şi transparent, se luptă pentru a ne oferi un viitor luminos.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite