Director de la Finanţele Publice Bucureşti, cercetat pentru că ar fi ajutat doi administratori de firme care ar fi prejudiciat bugetul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA
DNA

Un director de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că, alături de un ofiţer de poliţie judiciară de la Poliţia Sectorului 1, de directorul executiv al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti şi de doi consilieri ai instituţiei din urmă, a ajutat doi administratori de firme vizaţi şi ei în acest dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Octavian Ciprian Topan, la data săvârşirii faptelor director al Direcţiei Juridice în cadrul Direcţiei Generale Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, pentru abuz în serviciu în formă continuată, dar şi faţă de Marin Ciupitu şi Alexandru Emilian Mirea, la data faptelor administratori ai unei societăţi comerciale, pentru folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene şi evaziune fiscală.

Marin Ciupitu şi Alexandru Emilian Mirea vor depune, în termen de cinci zile de la data emiterii ordonanţelor, cauţiuni în valoare de 150.000 de lei şi 50.000 de lei, care vor fi consemnate pe numele acestora la o unitate bancară, la dispoziţia DNA.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus urmărirea penală faţă de Paul Petrof, la data faptelor director executiv al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, pentru favorizarea făptuitorului şi instigare la abuz în serviciu; faţă de Ion Mirea, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară la Poliţia Sectorului 1, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată; dar şi faţă de Luminiţa Eleonora Carmen Rotaru şi Nicolae Pasmangiu, la data faptelor consilieri superiori la Direcţia Regională Vamală Bucureşti, pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Procurorii arată că, în perioada decembrie 2013-iunie 2014, Ciupitu Marin şi Mirea Alexandru Emilian, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, au întocmit în fals şapte declaraţii vamale de import, pe care le-au folosit ulterior la Autoritatea Vamală.

”Acţionând în această manieră, cei doi inculpaţi au urmărit atât eludarea unei taxe antidumping cât şi prejudicierea bugetului naţional şi al Uniunii Europene cu suma de 889.768 de lei (din care 75% urma să revină bugetului U.E., iar 25% bugetului naţional)”, precizează DNA.

În urma unei anchete făcute de Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF), Direcţia Regională Vamală Bucureşti a emis decizii pentru regularizarea situaţiei privind obligaţiile suplimentare stabilite în sarcina celor doi administratori, după realizarea controalelor vamale.

”Întrucât, în urma procedurii prealabile administrative contestaţiile formulate de către cei doi administratori cu privire la impunerea acestor sume de bani de către Autoritatea Vamală au fost respinse, aceştia au formulat acţiuni în contencios administrativ în vederea anulării celor şapte decizii. În vederea ştergerii urmelor infracţiunii, dar şi pentru păstrarea beneficiilor materiale ilegal obţinute, inculpatul Ciupitu Marin a acţionat pe două paliere. Pe de o parte a apelat la suspectul Petrof Paul, director executiv al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, iar pe de altă parte, sprijinit şi de către ofiţerul de poliţie judiciară, Mirea Ion, tatăl celuilalt om de afaceri, l-a abordat pe inculpatul Topan Octavian-Ciprian, director al Direcţiei Juridice din cadrul Direcţiei Regionale a Municipiului Bucureşti”, mai arată DNA.

În perioada decembrie 2015-aprilie 2016, Ciupitu Marin şi Petrof Paul au pus la cale ”o strategie infracţională prin care au urmărit constituirea, în mod fraudulos, a unor documente vamale ce urmau a fi utilizate ulterior de către cei doi administratori, în cadrul proceselor civile aflate în curs”.

Astfel, cei doi au apelat la doi consilieri juridici de la Direcţia Regională Vamală Bucureşti - Rotaru Luminiţa-Eleonora-Carmen şi Pasmangiu Nicolae -, ”cu privire la care s-au asigurat că vor fi obedienţi şi vor concretiza rezoluţiile lor infracţionale, prin întocmirea unor acte frauduloase”.

”În continuarea demersului infracţional, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost întocmite două ordine de control, unul semnat chiar de suspectul Petrof Paul, prin care se dispuneau practic noi controale în legătură cu realitatea conţinutului declaraţiilor vamale de import ale societăţilor administrate de cei doi oameni de afaceri”, precizează procurorii anticorupţie.

La rândul lor, suspecţii Rotaru Luminiţa-Eleonora-Carmen şi Pasmangiu Nicolae, cu încălcarea prevederilor legale, au întocmit două procese verbale care infirmau rezultatele anchetei OLAF, atestând, în acelaşi timp, că cele două societăţi nu au fraudat nici bugetul Uniunii Europene, nici bugetul naţional. Documentele respective au fost folosite ulterior de inculpaţii Ciupitu Marin şi Mirea Alexandru Emilian în cadrul proceselor civile.

”În perioada 27 februarie 2015-27 aprilie 2016, inculpatul Ciupitu Marin l-a determinat pe inculpatul Topan Octavian-Ciprian să nu-şi îndeplinească sau să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, astfel încât cei doi oameni de afaceri, să obţină hotărâri judecătoreşti favorabile şi să-şi păstreze avantajele materiale dobândite prin săvârşirea infracţiunilor. Inculpatul Topan Octavian-Ciprian a dat curs acestei solicitări şi, cu încălcarea dispoziţiilor art. 81 din Codul de Procedură Civilă, privind limitele reprezentării, în mod personal şi fără a avea un mandat special din partea şefului ierarhic, a efectuat acte procedurale de dispoziţie prin care a urmărit şi a obţinut favorizarea celor doi administratori, fapte concretizate prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti favorabile acestora”, mai spun anchetatorii.

Practic, Topan Octavian-Ciprian a renunţat la calea de atac a recursului formulată anterior de consilierii juridici din cadrul instituţiei aflaţi în subordinea sa, iar în unele cazuri a fost de acord cu pretenţiile civile formulate de cei doi oameni de afaceri.

Pe timpul cât se află sub control judiciar Topan Octavian-Ciprian, Marin Ciupitu şi Alexandru Emilian Mirea trebuie să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite